Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι – Αυξημένοι έως και 350% οι λογαριασμοί ρεύματος (ΒΙΝΤΕΟ)

πρόβατα ρεύμα

“Ηλεκτροσόκ” στον πρωτογενή τομέα από την κατακόρυφη άνοδο των τιμών

Μεγάλο κίνδυνο ακόμη και για την επιβίωσή τους διατρέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που βλέπουν καθημερινά, τους τελευταίους μήνες, το κόστος παραγωγής να αυξάνεται.

Από το καλοκαίρι και μετά οι τιμές έχουν πάρει την… ανηφόρα, όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο αλλά και τις πρώτες ύλες που χρειάζονται, όπως ζωοτροφές, λιπάσματα και λοιπά αγροτικά εφόδια.

Με το “καλημέρα” του 2022 οι νέοι λογαριασμοί που φτάνουν στα χέρια τους είναι ακόμη πιο “φουσκωμένοι” με αποτέλεσμα να βρίσκονται μπροστά σε ένα αδιέξοδο.

Ο Βασίλης Γενίτσαρης, ιδιοκτήτης μεγάλης κτηνοτροφικής μονάδας στην Χρυσή Αριδαίας του νομού Πέλλας, δεν πίστευε στα μάτια του όταν ήρθε ο λογαριασμός του ρεύματος. Πριν από τέσσερις μήνες πλήρωνε περίπου 600-650 ευρώ μηνιαίως και τον Ιανουάριο ο λογαριασμός τον χτύπησε σαν “ηλεκτροσόκ”. Καλείται να καταβάλει 1954 ευρώ, μια αύξηση περίπου 350%, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητά του.

ρεύμα

“Το 2021 είχα ετήσιο λογαριασμό ρεύματος 7.000-8.000 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα θα κληθώ να πληρώσω 26.000 με 27.000 χιλιάδες ευρώ”, αναφέρει ο κ. Γενίτσαρης στο Thes.gr που σημειώνει πως σε αυτό πρέπει να προστεθεί η αύξηση στις πρώτες ύλες.

“Δεν μπορούμε να παράξουμε παραπάνω προϊόν. Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα αξιοπρεπές κέρδος θα έπρεπε να αυξηθούν και οι τιμές των προϊόντων που παράγουμε στο 100%. Ωστόσο οι τιμές που δίνουμε είναι φιξ”, δηλώνει, ενώ φοβάται πως πολλές κτηνοτροφικές μονάδες θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες

Η κατακόρυφη αυτή αύξηση έχει προκαλέσει αναβρασμό στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν τοπικές κινητοποιήσεις με συμβολικό κλείσιμο δρόμων, ωστόσο οι αντιδράσεις τους θα κλιμακωθούν.

Αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να λάβουν αύριο απόφαση για κινητοποιήσεις στις 4 Φεβρουαρίου, βγάζοντας στους δρόμους τα τρακτέρ και ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης. Παρόμοιες κινήσεις προετοιμάζονται σε Θεσσαλία, Πέλλα και Ημαθία.

Στα αιτήματά τους, εκτός από το κόστος παραγωγής και της κατάργησης του ΦΠΑ στα εφόδια, περιλαμβάνεται η υλοποίηση έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *