Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, καθώς διαπιστώθηκε ότι νοσηλεύονταν δύο ασυμπτωματικοί ασθενείς με κορονοϊό σε χώρο που δεν προβλεπόταν για άτομα που νοσούν από τον ιό.
Θεσσαλονίκη: Σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα, έγιναν ενέργειες για την απολύμανση του χώρου, ενώ περί τους 40 υγειονομικούς υπαλλήλους, γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ για Covid-19.
Η περίπτωση με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς αφορούσε μια 70χρονη και έναν 81χρονο. Η ηλικιωμένη δεν είχε καθόλου συμπτώματα και προτού υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση, της έγινε τεστ, και βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.
Σχετικά με τον ηλικιωμένο, ο οποίος παρουσίασε ελαφρά συμπτωματολογία, η οποία δεν παρέπεμπε απαραίτητα σε κορονοϊό, του έγιναν δύο τεστ. Το πρώτο βγήκε αρνητικό και το δεύτερο θετικό, αναφέρει το ant1news.gr
Συγκέντρωσαν 7,4 δισ. ευρώ στον τηλεμαραθώνιο για τον κορονοϊό
Ανθρωποι όπως η Μαντόνα, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς, πρίγκιπες, ένας βασιλιάς, πρόεδροι και αρχηγοί κρατών συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της παραγωγής ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού που κατάφερε να συλλέξει 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνεισφορές.
Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος απών από αυτόν τον τρίωρο διαδικτυακό μαραθώνιο. «Τα καταφέραμε. Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ένα πλατύ χαμόγελο στο τέλος αυτής της πρόσκλησης για χρηματοδότηση.
Η Μαντόνα ήταν ο τελευταίος δωρητής με ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο στόχος ήταν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες επειδή η Τουρκία, το Πριγκιπάτο του Μονακό και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν προσδιόρισαν το ποσό συνεισφορών τους.
Η Κίνα, όπου ξεκίνησε ο ιός, δεσμεύτηκε να χορηγήσει 45,6 εκατομμύρια ευρώ. Η Ιαπωνία θα δώσει 830 εκατομμύρια, ο Καναδάς 600, η Αυστραλία 220, η Ελβετία 380, η Ολλανδία 192 και το Ισραήλ 60. Η Νότια Αφρική δεσμεύτηκε για 1,2 εκατομμύρια ευρώ και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έδωσαν υποσχέσεις χωρίς να τις ποσοτικοποιήσουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα του μαραθωνίου στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνοντας ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα. Η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μετείχε στον τηλεμαραθώνιο, συνεισέφερε με 3 εκατ. ευρώ.
Το εμβόλιο είναι «η καλύτερη συλλογική πιθανότητα μας να νικήσουμε τον ιό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Η συγκέντρωση χρημάτων από την Επιτροπή είναι ένα πρώτο βήμα. «Θα χρειαστεί ένα ποσό πενταπλάσιο» για την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ