Συνεχίζονται οι ουρές από τα οχήματα των τουριστών στον Προμαχώνα

Προμαχώνα Προμαχώνας

23.000 οχήματα πέρασαν στη χώρα μόνο χθες

Συνεχίζονται οι ουρές που σχηματίζουν τα οχήματα των τουριστών στον Προμαχώνα.

Με πλήρη στελέχωση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου δουλεύει το προσωπικό του συνοριακού σταθμού Προμαχώνα, προκειμένου να εξυπηρετήσει το «κύμα» τουριστών που καταφθάνει στη χώρα μας από τη μοναδική χερσαία πύλη εισόδου, από την οποία επιτρέπεται η διέλευση.

Ενδεικτικά, χθες (Πέμπτη) εκτιμάται ότι πέρασαν περισσότερα από 21.000 οχήματα με προέλευση χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τουλάχιστον 2.000 από Τρίτες χώρες, στην πλειονότητά τους Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Τσέχοι.

Παρά τον όγκο ταξιδιωτών που παρατηρείται στα σύνορα, η τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει χαμηλή. Στη Χαλκιδική και την Πιερία, οι επαγγελματίες και ξενοδόχοι παρακολουθούν προβληματισμένοι τα νούμερα, ενώ σχεδόν το 40% των ξενοδοχείων στο νομό Χαλκιδικής φαίνεται πως δεν έχουν σκοπό να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και την Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο.

Την ίδια ώρα, η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη Σερβία, «φρενάρει» ένα μεγάλο μέρος της προσδοκώμενης μερίδας τουριστών, αφού παραδοσιακά οι Σέρβοι επιλέγουν ως δημοφιλέστερους προορισμούς τις ακτές της Χαλκιδικής και της Πιερίας.

Στο μεταξύ, την απογοήτευση των επαγγελματιών της Σαμοθράκης για τις πρόσφατες εξελίξεις και το κλείσιμο όλων των συνοριακών σταθμών -πλην του Προμαχώνα- εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών του νησιού Γιάννης Γλήνιας, καθώς ειδικά το πέρασμα της Νυμφαίας αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου για τους Ρουμάνους, την πρώτη εθνικότητα τουριστών που έχει το νησί της Σαμοθράκης.

«Βλέποντας το γεγονός ότι από τις 15 Ιουνίου, που άνοιξαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η τουριστική κίνηση στη Σαμοθράκη κυμάνθηκε στο 70% σε σχέση με την περσινή χρονιά, αισθανθήκαμε αισιοδοξία για το φετινό δύσκολο καλοκαίρι.

Ωστόσο, η απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων και δη της Νυμφαίας, αλλάζει τα δεδομένα κυρίως για τους Βούλγαρους και Ρουμάνους που μας επέλεγαν για τις διακοπές τους», επισημαίνει ο κ. Γλήνιας.

Συγχρόνως όμως, γίνεται προσπάθεια για προσέλκυση Ελλήνων τουριστών καθώς το νησί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών Σαμοθράκης, ενδείκνυται για διακοπές στη φύση και χωρίς συνωστισμό.

Σημειώνεται ότι η Σαμοθράκη έχει 1.700 κλίνες και δύο κάμπινγκ.

Από την άλλη πλευρά, στο νησί της Θάσου, όπου άνοιξαν όλα τα ξενοδοχεία, οι επαγγελματίες άρχισαν να καταγράφουν τις πρώτες ακυρώσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρη Παρασχούδη.

«Ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα και ελπίζουμε να μην χειροτερέψουν τα πράγματα. Ελπίζουμε να βελτιωθεί η κατάσταση και να αλλάξουν τα πράγματα στον οδικό τουρισμό.

Συγχρόνως, περιμένουμε ορισμένες πτήσεις από κεντρική Ευρώπη και ένα μέρος από τον εσωτερικό τουρισμό», τόνισε ο κ. Παρασχούδη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κορονοϊός: Από τον Προμαχώνα και τα δύο θετικά δείγματα τουριστών

Κορονοϊός: Δύο είναι τα θετικά κρούσματα κορονοϊού στα 1.972 δείγματα που ελήφθησαν χθες από ταξιδιώτες στα ελληνικά αεροδρόμια.

Κορονοϊός: Ειδικότερα, 1.032 δείγματα που ελέγχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ήταν όλα αρνητικά. Το ίδιο συμβαίνει και με 550 δείγματα που είχαν συλλεχθεί από τουρίστες που έφθασαν χθες στην Κρήτη. Από τον Προμαχώνα έγιναν 388 έλεγχοι σε ταξιδιώτες και βρέθηκαν δύο θετικά κρούσματα.

Θυμίζουμε ότι το ειδικό λογισμικό διενέργειας μοριακών τεστ στους ταξιδιώτες ανέδειξε περισσότερα από εκείνα που είχε… προβλέψει για κάθε αεροδρόμιο. Δεν ήταν λάθος του συστήματος αλλά τα στοιχεία του QR-code κάθε επιβάτη επέβαλλαν τον στοχευμένο έλεγχό του καθώς η αρχική πρόβλεψη ήταν συνδυασμός του αριθμού των διαθέσιμων τεστ, της δυναμικότητας εξαγωγής αποτελεσμάτων των εργαστηρίων και του βαθμού επισκεψιμότητας σε κάθε είσοδο προς την Ελλάδα, και όχι της… επικινδυνότητας των επιδημιολογικών στοιχείων του τόπου διαμονής κάθε επιβάτη.

Κορονοϊός: Τα «κόκκινα» τεστ

Δείγμα των σαρωτικών και στοχευμένων ελέγχων είναι το γεγονός πως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 20 άτομα ανά βάρδια και όλο το 24ωρο προέβαιναν στα τεστ των επιλεγμένων επιβατών πτήσεων, αντίστοιχα 10 ανά βάρδια στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», 10 στο Ηράκλειο και από 5 έως 7 στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφηκαν 69 αφίξεις αεροπορικών πτήσεων, 54 στο Ηράκλειο Κρήτης και οι υπόλοιπες 67 στα άλλα αεροδρόμια της χώρας, αναφέρει το eleftherostypos.gr.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έως αργά χθες το μεσημέρι είχαν γίνει 1.500 μοριακά τεστ, με την πρόβλεψη να αναφέρει ότι θα ξεπερνούσαν τα 2.000 βάσει των επόμενων πτήσεων που έφθαναν, ενώ ο αλγόριθμος είχε αναδείξει τη διενέργεια 1.200.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης είχαν γίνει 400 τεστ αλλά αναμένονταν πέντε ακόμη πτήσεις που ενδεχομένως θα ξεπερνούσαν τον προβλεπόμενο αριθμό των 500. Στο Ηράκλειο της Κρήτης είχαν γίνει 500 μοριακά τεστ από τα 825 που είχαν προβλεφθεί, 305 από τα 605 στη Ρόδο. Στο αεροδρόμιο της Κω είχαν γίνει 309 τεστ, αριθμός ίδιος με αυτόν που είχε προβλεφθεί αλλά αναμένονταν δύο ακόμη πτήσεις.

Στην Κέρκυρα έγιναν 260 τεστ από τα 400 που είχαν προβλεφθεί αλλά αναμένονταν δύο ακόμη πτήσεις, 66 τεστ έγιναν στη Σκιάθο υπερβαίνοντας κατά λίγο την πρόβλεψη των 60. Στη Σάμο έγιναν 36 τεστ από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος, όπως και στα 12 ακόμη περιφερειακά αεροδρόμια.

Προβλήματα

Η πρώτη μέρα ανοίγματος των αεροπορικών πτήσεων εξωτερικού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας είχε κάποια προβλήματα αναφορικά με τη συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού επιβατών, που αρκετοί επιβάτες δεν είχαν συμπληρώσει και συνεπακόλουθα δεν είχαν λάβει και το απαιτούμενο QR-code. Αυτό προκάλεσε μικρές καθυστερήσεις καθώς οι επιβάτες που δεν το είχαν κάνει, το συμπλήρωναν στο αεροδρόμιο άφιξης, λάμβαναν το QR-code και ανάλογα με τον αλγόριθμο έκαναν ή όχι μοριακό τεστ.

Υπήρχαν κάποιες πτήσεις που δεν είχε συμπληρώσει τη φόρμα το 50% των επιβατών, γεγονός που καθυστέρησε επιπλέον τη διαδικασία.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα «επιμέλειας» των επιβατών και παράλληλου συναγερμού καταγράφηκε σε πτήση από Δανία που έφθασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Το 100% των επιβατών είχε συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού και είχε και το QR-code, ο αλγόριθμος όμως ανέδειξε το 90% «κόκκινους» προκειμένου να υποβληθούν σε μοριακά τεστ.

Κορονοϊός: Μόνο από Προμαχώνα

Το άνοιγμα των οδικών μετακινήσεων προς το παρόν περιορίζεται στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου θα γίνονται 1.029 τεστ σε οδηγούς ημερησίως, στο λιμάνι της Πάτρας 309 και 117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις επίσης για ουσιώδεις λόγους.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν σταδιακά, με κάποιους ίσως και καθόλου, ακόμη έξι μεθοριακοί σταθμοί, για τους οποίους έχει υπολογιστεί ο αριθμός των τεστ σε «κόκκινους» ταξιδιώτες. Στους Ευζώνους 571 τεστ, 351 στη Νυμφαία, στους Κήπους Εβρου 175, 131 στην Κρυσταλλοπηγή και 122 στην Κακαβιά

*Κεντρική φωτογραφία Αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version
%%footer%%