Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε δρόμους και καταστήματα

Θεσσαλονίκη

Σε εγρήγορση η δημοτική αστυνομία

Θεσσαλονίκη: Εντατικούς ελέγχους σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης για παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα αλλά και σε καταστήματα που άνοιξαν σήμερα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας διενεργεί, από νωρίς το πρωί, η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη: Οι έλεγχοι για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας διεξάγονται σε Δωδεκανήσου, Εγνατία, Τσιμισκή, Λεωφόρο Νίκης, Σαλαμίνος, Βασ.Όλγας από μεικτά κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας και της τροχαίας. Για την επιχείρηση έχουν επιστρατευτεί και δυο γερανοί που σηκώνουν τα παράνομα παρκαρισμένα ΙΧ.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος, αρμόδιος για τη δημοτική αστυνομία, Δημήτρης Δαγκλής, έλεγχοι διενεργούνται και στα καταστήματα που ξεκίνησαν σήμερα τη λειτουργία τους: «Από σήμερα καταργούνται το sms και η βεβαίωση για την κυκλοφορία των πολιτών, όποτε η δημοτική αστυνομία αναπροσαρμόζει τον σχεδιασμό της και επικεντρώνεται στα καταστήματα για να ελέγξουμε, αν τηρούνται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τους ειδικούς», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θεσσαλονίκη: Οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα στον ΟΑΣΘ

Αρκετές είναι οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση των πολιτών.

ΟΑΣΘ: Σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την εποπτεύουσα αρχή των συγκοινωνιών στο πολεοδομικό συγκρότημα, αναφέρει ότι «εντείνει τις προσπάθειές του ώστε η επόμενη ημέρα στις μαζικές μετακινήσεις να έρθει χωρίς συνωστισμούς και προβλήματα εξυπηρέτησης και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΣΕΘ».

Σύμφωνα με τον ΟΣΕΘ, προβλέπεται να υπάρχει περιορισμένος αριθμός επιβατών στα λεωφορεία, αλλά και απαγόρευση εισόδου σε όσους δεν φορούν μάσκα. Για τον έλεγχο της μάσκας σε επιβάτες αρμοδιότητα ελέγχου έχει η αστυνομία. Βάσει των οδηγιών και του ΟΣΕΘ, παραμένει ο περιορισμός του αριθμού των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ποσοστό που να διασφαλίζεται η τήρηση της απαιτούμενης απόστασης των 1,5-2 μέτρων μεταξύ τους και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί σταδιακή αύξηση των δρομολογιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, που θα είναι συνακόλουθη των αναγκών μετακινήσεων που θα προκύψουν ενώ το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την διασπορά και διαφοροποίηση/ κατανομή σε ζώνες, των ωρών αιχμής έναρξης των ωραρίων εργασίας των πολιτών: 07.00, 08.00, 09.00.

ΟΑΣΘ: Οι οδηγίες του ΟΣΕΘ

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες του ΟΣΕΘ που αναμένεται να αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

Παραμένει ο περιορισμός του αριθμού των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ποσοστό που να διασφαλίζεται η τήρηση της απαιτούμενης απόστασης των 1,50-2,00 μέτρων μεταξύ τους (οδηγίες ΕΟΔΥ, Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτικής Προστασίας) ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Το παραπάνω απαιτεί σταδιακή αύξηση των δρομολογίων (σε τελική ανάπτυξη των προγραμματισμένων) για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού η οποία είναι συνακόλουθη των αναγκών μετακινήσεων που θα προκύψουν (σημειώνεται το γεγονός διασποράς και διαφοροποίησης/κατανομής σε ζώνες των ωρών αιχμής έναρξης των ωραρίων εργασίας των πολιτών: 07.00, 08.00, 09.00)

Διαβάστε επίσης  Συνελήφθη στην Κοζάνη δραπέτης ισοβίτης καταδικασμένος για φόνο

Οι εργαζόμενοι και οι χρήστες της αστικής συγκοινωνίας τηρούν τα απαραίτητα μέτρα και φορούν υποχρεωτικά την προστατευτική μάσκα κατά την επιβίβασή τους. Οι εργαζόμενοι φορούν επίσης γάντια μιας χρήσης. Οι πολίτες δίχως την προστατευτική μάσκα δεν θα επιβιβάζονται (εκτός εάν υπάρχει η δυνατότητα να τους χορηγείται εντός του λεωφορείου). Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία.

ΟΑΣΘ: Εντατικοί οι καθαρισμοί

Η σχολαστική και πλήρης απολύμανση των οχημάτων θα γίνεται μετά το τέλος της βάρδιας ακολουθώντας ειδικότερα «πρωτόκολλα» με ευθύνη των παρόχων.

Ο καθαρισμός με αντισηπτικό των επιφανειών και σημείων συχνής επαφής εντός των οχημάτων (κυρίως χειρολαβές, χειρολισθήρες και καθίσματα) θα γίνεται μετά το πέρας κάθε δρομολογίου.

Κατά την είσοδό τους, η οποία θα γίνεται αποκλειστικά από τη δεύτερη πόρτα των οχημάτων, οι επιβάτες θα κάνουν χρήση του αντισηπτικού διαλύματος που θα βρίσκεται υποχρεωτικά στα συγκεκριμένα σημεία.

Η θύρα του οδηγού εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και τοποθετείται ειδικό διαφανές διαχωριστικό πέτασμα μεταξύ του οδηγού και των επιβατών (Plexiglas ή άλλο ομοιογενές υλικό επαρκούς πάχους και ανθεκτικότητας)

Η αποβίβαση των επιβατών θα γίνεται από την τρίτη πόρτα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τρίτη πόρτα, θα προηγείται αυστηρά η αποβίβαση και στη συνέχεια θα ακολουθεί η επιβίβαση των πολιτών

Θα υπάρξει προσωρινή απενεργοποίηση των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης εισιτηρίων προς αποφυγήν συνωστισμού

Στην παραπάνω κατεύθυνση, προτείνεται η ύπαρξη υπαλλήλου «ελεγκτή»/με ευθύνη του παρόχου στη θύρα ανόδου ο οποίος θα ελέγχει και θα διευθετεί την τήρηση των προαναφερόμενων μέτρων. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτόν θα επιβλέπεται και η εισιτηριοδιαφυγή.

Απολύμανση των κλιματιστικών μονάδων και αερισμός των χώρων και, επακόλουθη επιβεβαίωση ότι δεν γίνεται ανακύκλωση-ανακυκλοφορία του αέρα (που υπάρχει εντός του λεωφορείου) ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία τους. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα λειτουργούν οι μονάδες κλιματισμού και θα υπάρξει μέριμνα για άνοιγμα παραθύρων.

Διεξαγωγή ταχύρρυθμων σεμιναρίων εκπαίδευσης και συμπεριφοράς των εργαζομένων (με ευθύνη παρόχων και εργαζομένων)

Επιπλέον, ο ΟΣΕΘ επισημαίνει πως για όλα αυτά τα μέτρα που θα αλλάξουν τις μέχρι τώρα συνήθειες εργαζομένων και επιβατικού κοινού, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών με σχετικές ανακοινώσεις στον Τύπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *