Τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου

Σχετικά με το Brexit

Μία απόφαση – σταθμό έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας, κρίνοντας παράνομη την απόφαση του πρωθυπουργού να αναστείλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου. Αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Μπόρις Τζόνσον, σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο. Τι συνεπάγεται, όμως, αυτή η εξέλιξη; Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του σχετικά με το Brexit. Υποσχέθηκε πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Δυστυχώς – για εκείνον – όμως, η αντιπολίτευση και αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών δεν συμμερίζονται τις απόψεις του για το άτακτο «διαζύγιο» και θα εξαντλήσουν κάθε δυνατό μέσο για να αποσοβηθεί αυτή η εκδοχή.

Στις 28 Αυγούστου, ο Τζόνσον ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Η απόφαση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με αντιπολιτευόμενους να κάνουν λόγο για προσπάθειά φίμωσής τους.

Πλέον, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο έλυσε τις διαφορές και έκρινε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός έδρασε εκτός νομικού πλαισίου. Η απόφαση αλλάζει τους άγραφους συνταγματικούς κανόνες, αλλά και τις ισορροπίες δυνάμεων στη χώρα.  Η απόφαση, που ήταν ομόφωνη, δεν είναι απλά μία ήττα για τον Τζόνσον, αλλά το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να περιμένει.

Ήδη η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού. «Η συμβουλή του πρωθυπουργού στην Αυτού Μεγαλειοτάτη ήταν παράνομη, άκυρη και δεν έχει καμία ισχύ», ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας, παράλληλα, πως η απόφαση του Τζόνσον προκάλεσε εκνευρισμό και δεν επέτρεψε να συνεχιστούν οι εργασίες της Βουλής.