Κοζάνη: Κατάληψη του κτηρίου της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από αγρότες

Κοζάνη αγρότες

Δεν επέστρεψαν να εισέλθουν οι εργαζόμενοι

Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Το πρωί της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου αγρότες αγρότες προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και δεν επέτρεψαν τους εργαζόμενους να εισέλθουν.

Πανελλαδική συνεδρίαση

Σήμερα στην Νίκαια στην Λάρισα οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική συνεδρίαση για αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα τους στις κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια, διαμηνύει η κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα επιτραπεί να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε ουσιαστικές και δίκαιες προτάσεις, με μόνιμα μέτρα για το ενεργειακό κόστος.

Προς το παρόν πάντως, οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς εθνικών οδών, ενώ στα μπλόκα έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις: η μία πιο ήπια, προκρίνει την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, και η άλλη προτείνει δυναμικές κινητοποιήσεις με κάθοδο στην Αθήνα.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν απογοήτευση, καθώς όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση δεν ικανοποιείται το σύνολο των αιτημάτων τους. Παράλληλα, δηλώνουν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

Μάλιστα, αγρότες προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από νωρίς το πρωί και δεν επέτρεψαν στους εργαζόμενους να εισέλθουν. Είχε προηγηθεί η κατάληψη του κτηρίου στην ζώνη ενεργούς πολεοδομίας στην Κοζάνη.

Διαβάστε επίσης  Κοζάνη: 58χρονη έκλεψε από το σπίτι ηλικιωμένης λίρες, χρήματα και κοσμήματα αξίας άνω των 14.000 ευρώ

Συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων

Σε νέες κινητοποιήσεις με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων προχώρησαν οι αγρότες και χθες, ενώ την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, στην απογευματινή συνέλευση.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού στο Βόλο ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, η κιλοβατόρα να μην ξεπερνάει τα 7 λεπτά και να συνεχιστεί ο διάλογος για την κοινή αγροτική πολιτική. Ενώ και οι αγρότες της Παιονίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στο τελωνείο των Ευζώνων και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Από το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στέκεται στο πλευρό των αγροτών προτείνοντας 7 μέτρα στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια, προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Πηγή: ertnews.gr