Ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου: Στους 32 οι νεκροί – Φόβοι για αύξηση του αριθμού

Σέρρες λιμενικό Θεσσαλονίκη

Ανείπωτη η τραγωδία στα ελληνικά νερά

Μεγάλη είναι η επιχείρηση των αρχών για το ναυάγιο με τους μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου, ενώ τραγικός είναι ο απολογισμός των νεκρών.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής οι αρχές μιλάνε για 32 νεκρούς και 104 διασωθέντες, ενώ η πρώτη ενημέρωση έκανε λόγο για 17 νεκρούς.

Υπάρχει φόβος, δε, ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς εκφράζονται ανησυχίες για μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια του αλιευτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Οι μετανάστες που βρίσκονταν στο αλιευτικό σκάφος δεν ήξεραν κολύμπι ενώ κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

Οι πρώτοι εκ των διασωθέντων έφτασαν στην Καλαμάτα με θαλαμηγό που έπλεε στο σημείο.

Δείτε επίσης: Ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου – Τουλάχιστον 17 οι νεκροί

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και για πρώτη φορά εντοπίστηκε περίπου στις 8 το απόγευμα της Τρίτης. Τότε ήταν που προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex αλλά και του Λιμενικού και προσφέρθηκε βοήθεια στους μετανάστες καθώς το σκάφος ήταν γεμάτο όπως διαπιστώθηκε και από drone της Frontex που πέταξε στο σημείο.

Κατά πληροφορίες οι μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες – στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 2-3 μποφόρ, το σκάφος μετά τα μεσάνυχτα ανετράπη και βυθίστηκε.

Στελέχη του Λιμενικού εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τέτοιων περιστατικών, αφού αυξάνει ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι είτε από τα τουρικά παράλια, είτε από τη βόρεια Αφρική ταξιδεύουν κυρίως προς την Ιταλία για να κατευθυνθούν πιο εύκολα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Τα σκάφη είναι παλιά και πολλά από αυτά κακοσυντηρημένα, ενώ ο αριθμός των επιβατών είναι πολύ μεγαλύτερος από το επιτρεπόμενο.

Από τα ξημερώματα, στο Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού βρίσκονται ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και τέως αρχηγός ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης, ο αρχηγός του Λιμενικού Γιώργος Αλεξανδράκης και στελέχη του Σώματος, συντονίζοντας την επιχείρηση διάσωσης.