Για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στα ΚΥΤ προσπαθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου εστιάζοντας στις τρεις «υγειονομικές βόμβες».
Δηλαδή τους καταυλισμούς μέσα και γύρω από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Χώρους, στους οποίους σήμερα ζουν συνολικά περί τους 32.0000 αιτούντες άσυλο.
Σύμφωνα ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, άμεσα θα γίνει η προμήθεια και θα τοποθετηθούν έξω από κάθε ΚΥΤ, σε χώρο που θα επιλεγεί, οικίσκοι με σκοπό να λειτουργήσουν ως χώροι παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σχετιζόμενων με τον κορονοϊό και όχι μόνο. «Σκοπός μας να αποσυμφορηθούν πλήρως τα νοσοκομεία αφού στα μικρά αυτά υγειονομικά κέντρα θα γίνεται η επιλογή όσων απαιτείται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και μόνο αυτών», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
Επίσης, θα προσληφθούν, με υψηλό μισθό, για να λειτουργήσει αυτό ως μέσο προσέλκυσης των επιστημόνων, τρεις γιατροί για κάθε ΚΥΤ. Ένας από τους τρεις θα φροντίσουν να είναι παιδίατρος, αφού στα ΚΥΤ φιλοξενείται πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών. «Σε δύο βάρδιες θα δοθεί η μάχη, σε συνεργασία με το σύστημα υγείας, να αντιμετωπιστεί κάθε πιθανότητα επέκτασης της πανδημίας στην κοινότητα των αιτούντων άσυλο», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μουτζούρης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, προχωρά η τακτική απολύμανση των εγκαταστάσεων της Περιφέρειας, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
Στηρίζει και ψυχολογικά τους πολίτες ο Δήμος Θεσσαλονίκης
Ψυχολογική υποστήριξη σε δημότες του, για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού θα προσφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης από Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 με το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας καθώς και με το προσωπικό των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Σείριος» λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης στο πλαίσιο αντιμετώπισης κάθε διαταραχής από τις επιπτώσεις της επιδημίας του COVID -19.
Oι διαθέσιμες γραμμές είναι :
· 2310509038 από τις 07:30 έως 14:30(Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων)
· 2310260715, 2310860781 από τις 8:30-15:30(Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Σείριος»)
· 2313 318684 από τις 08:00 έως 16:00 για το πρόγραμμα REACT
O Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χ. Αηδονόπουλος δήλωσε σχετικά: «Λαμβάνουμε κάθε μέτρο για την απάλυνση όποιου θέματος που προκαλείται από τη επιδημία του COVID -19 και τις συνέπειες αυτού σαν ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης των επιπλοκών.
Τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση συντελούν στην αποτροπή εξάπλωσης της νόσου και η πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι μια ακόμη υποστηρικτή δράση προς το επίπεδο αυτό».
“Μείνετε σπίτι, θα έρθουμε εμείς” λέει ο Δήμος Θεσσαλονίκης
Νέα πρωτοβουλία από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης του κορονοϊού και περιορισμού των μετακινήσεων πήρε πρωτοβουλία για τις ευπαθείς ομάδες με το μήνυμα “Μείνετε σπίτι, θα έρθουμε εμείς”.
Ειδικότερα οι ηλικιωμένοι και με κινητικά προβλήματα δημότες καλούνται να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” (2310521576, 2310550989 και 2310519584) προκειμένου υπάλληλοι του δήμου να τους μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα ή οτιδήποτε άλλο χρειαστούν.
* Φωτογραφία αρχείου