Ξέσπασαν σε κλάματα οι κοπέλες που κατέθεσαν για την σεξουαλική παρενόχληση από τον καθηγητή τους

Μυτιλήνη κακοποίηση Εφετείο

Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου

Συνεχίστηκε στην Μυτιλήνη η εκδίκαση της υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητριών από τον καθηγητή τους την περίοδο 2016 έως 2018.

Χθες (24/10) το απόγευμα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου στην Μυτιλήνη.

Συνολικά το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου έχει ενώπιόν του 36 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, εκ των οποίων την πρώτη μέρα κατέθεσαν οκτώ γυναίκες, μάρτυρες κατηγορίας που την περίοδο εκείνη ήταν μαθήτριες. Σχεδόν όλες ξέσπασαν σε κλάματα κατά την κατάθεσή τους, κάτι που σχολίασε έντονα και σε επανάληψη η Εισαγγελέας έδρας, θέτοντας σκληρές ερωτήσεις και προβληματισμούς που προκάλεσαν αίσθηση.

Από τους 36 μάρτυρες που έχουν δηλωθεί παρουσιάστηκαν οι 22, με τη διαδικασία να ξεκινά στις 10 αντί για τις 9 λόγω καθυστέρησης της πτήσης του συνηγόρου του κατηγορουμένου από τη Θεσσαλονίκη, και να συνεχίζεται την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, με τους δικαστές να έχουν θέσει στόχο την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου για να ολοκληρωθεί η υπόθεση που εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό.

Θυμίζουμε ότι ο καθηγητής δικάζεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για την περίοδο 2016 έως 2018 για «κατάχρηση ανηλίκων δια χειρονομιών, προτάσεων και απεικόνισης πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα σε ανηλίκους από πρόσωπο στο οποίο τους έχουν εμπιστευθεί για να τους επιβλέπει και να φυλάσσει αυτούς, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, και προσβολή γενετήσιας πράξης».

Ο εκπαιδευτικός άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση που προέβλεπε ποινή 28 μηνών φυλάκισης, ενώ έφεση άσκησε και η Εισαγγελέας Εφετών ζητώντας την καταδίκη του και για υπόλοιπες εννιά ακόμα περιπτώσεις που είχε απαλλαγεί καθώς και να μην ισχύσει κανένα ελαφρυντικό στην ποινή του. Ο συνήγορος υπεράσπισής του αρχικά κατέθεσε ένσταση την Τρίτη στην έφεση της Εισαγγελέα Εφετών, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέα έδρας.

Οι 8 γυναίκες, μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν την Τρίτη ήταν μαθήτριες Α ή και Β Γυμνασίου όταν συνέβησαν τα όσα κατήγγειλαν: Ότι ο καθηγητής έπιανε το χέρι τους για να τους δείξει κάτι με το ποντίκι του υπολογιστή πέφτοντας πάνω τους, μέσα στο μάθημα, ότι σήκωσε μία τουλάχιστον φορά κάθεμιά τους εν ώρα μαθήματος και επιχειρώντας να τους δείξει πώς να προφυλάσσονται από το να υποκλέψουν φωτογραφία τους στο διαδίκτυο, ότι προχωρούσε σε άσεμνες χειρονομίες, με χάιδεμα στο στήθος τους και πίσω στην πλάτη έως τα οπίσθια, και τέλος ότι κατά τη διάρκεια «θεματικής εβδομάδας» του σχολείου, εθεάθη, σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα να χαϊδεύει το γεννητικό του όργανο κάτω από το παντελόνι του.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα για πρώτη φορά κατέθεσαν κάποιες από αυτές γιατί στο πρωτόδικο δικαστήριο ήταν ακόμα ανήλικες. Οι περισσότερες είναι φοιτήτριες Πανεπιστημίων εκτός Λέσβου που ήρθαν ειδικά για να καταθέσουν, όπως είχαν κάνει και στις 19 Σεπτεμβρίου όταν τυπικά ξεκίνησε το Εφετείο και εν τέλει διεκόπη λόγω παρέλευσης ωραρίου και της πληθώρας των μαρτύρων για τις τρεις ημέρες του Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο άνδρας που έριξε βενζίνη στο πρόσωπο 22χρονης

Μητέρες, πατέρες και κάποια αδέρφια τους πέραν των λοιπών μαρτύρων κατηγορίας βρίσκονταν στο πλευρό τους προμηθεύοντάς τους νερό ή χαρτομάντηλα όταν κατέθεταν, ενώ από την πλευρά του κατηγορουμένου, όπως σε κάθε δικάσιμο, στο πλευρό του ήταν η σύζυγός του, ο αδερφός του και η σύζυγος του αδερφού του. Ας σημειωθεί ότι η σύζυγος του κατηγορουμένου αναφέρθηκε και γιατί ήταν εκπαιδευτικός στο Λύκειο διδάσκοντας σε κάποιες μαθήτριες, ενώ καθηγήτριά τους ήταν και η σύζυγος του αδερφού του.

Εντύπωση με τις ερωτήσεις

Εντύπωση προκάλεσαν οι συνεχείς ερωτήσεις της Εισαγγελέα στα φερόμενα ως θύματα γιατί δεν κατήγγειλαν αμέσως τα περιστατικά παρενόχλησης στους γονείς τους, αλλά κάποιους… μήνες αργότερα. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια βρίθουν οι έρευνες που επιχειρούν να απαντήσουν γιατί τα θύματα κακοποίησης ή παρενόχλησης σιωπούν ή μιλούν πολύ αργότερα, όπως στην ελληνική περίπτωση του #metoo και της Σοφίας Μπεκατώρου, όπου η χρυσή ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας «άργησε» δύο… δεκαετίες. Ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, Γιάννης Πετρέλλης επιχείρησε με τις ερωτήσεις στις μάρτυρες να δείξει ότι οι καταγγέλλουσες μεγάλωσαν στην περιφέρεια της Λέσβου και ότι η άμεση καταγγελία στους γονείς ή η κρυφή φωτογράφηση με το κινητό τους την ώρα που ο καθηγητής φέρεται να προβαίνει σε άσεμνες πράξεις ή χειρονομίες, που διερωτήθηκε η Εισαγγελέας γιατί δεν έγινε, δεν νοούνταν καν ως σκέψη στα μυαλά των μαθητριών τότε.

Εντύπωση προκάλεσε από την άλλη το γεγονός ότι μία εκ των μαθητριών την περίοδο 2016-2018, σήμερα ενήλικη, ενώ τόνισε ότι ήταν μικρόσωμη κατήγγειλε ότι ένιωσε το μόριο του καθηγητή της στα οπίσθιά της. Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τον κατηγορούμενο να σταθεί όρθιος, φάνηκε ότι το ύψος του μορίου του ήταν στη μέση της.

Τέλος, «αποκάλυψη» ή «μέγα λάθος» από την πλευρά των καταγγελλουσών; Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει: Πρόκειται για τη μαρτυρία μιας γυναίκας που έφερε στην επιφάνεια καταγγελίες που δεν έκανε ούτε στην αστυνομία, ούτε στον πρώτο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης. Η ίδια ανέφερε, κάτι που δεν έχει ακουστεί ποτέ έως σήμερα, ότι ο εκπαιδευτικός μετά τις άσεμνες πράξεις της είπε να μην το πει σε κανέναν, και ότι σε άλλη στιγμή ο κατηγορούμενος επιχείρησε να χρηματίσει την ίδια και συγγενή της που καθάριζε εκείνη την ώρα το σχολείο, στοχεύοντας σε αλλαγή της κατάθεσής της.

Η υπόθεση συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη 25 Οκτωβρίου με την εξέταση και άλλων μαρτύρων.

Πηγή: stonisi.gr