Ο Οδυσσέας και η “Οδύσσειά” του θα εμφανιστούν στη μεγάλη οθόνη με την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, όπου πρωταγωνιστής είναι ο Ματ Ντέιμον.
Η πρώτη φωτογραφία του Χολιγουντιανού ηθοποιού με την αμφίεση του Οδυσσέα δίχασε κοινό και ιστορικούς που κατηγορούν τον οσκαρικό σκηνοθέτη του «Oppenheimer» για ιστορικές ανακρίβειες, με επίκεντρο την περικεφαλαία του ομηρικού ήρωα.
Η Universal Pictures κυκλοφόρησε τις πρώτες εικόνες του Ματ Ντέιμον με την πλήρη ενδυμασία του Οδυσσέα, ο οποίος απεικονίζεται να φορά κάπα, πανοπλία και ένα παραδοσιακό σπαρτιατικό κράνος με ένα κόκκινο λοφίο. Αυτό το κράνος έχει προκαλέσει αντιδράσεις με πολλούς στα social media να επισημαίνουν ότι διαφέρει κατά πολύ από αυτό που περιγράφεται στο αρχικό κείμενο του Ομήρου.
Ένας από αυτούς είναι και ο ιστορικός Θόδωρος Παπακώστας, γνωστός στα social media ως archaestoryteller, ο οποίος σε ανάρτησή του στο TikTok αναφέρει: «Δεν τη γλυτώσαμε την πανοπλία τύπου κλασική αρχαιότητα πατριώτη. Αν ήλπιζες τα σκηνικά και κοστούμια να φέρνουν σε μυκηναϊκή εποχή, που θα ήταν πιο φυσικό… μπα. Νο. Γιοκ. Νιξ. Νιέντε».
«Η Ιλιάδα κυριολεκτικά περιγράφει τον Οδυσσέα να φορά ένα δερμάτινο κράνος στολισμένο με χαυλιόδοντες κάπρου, αλλά το Χόλιγουντ δεν μπορεί ποτέ να αντισταθεί στο τραγούδι της σειρήνας, δηλαδή του κράνους με την αρχαία σκούπα. Αυτό το κράνος είναι σαν την κοκαΐνη για τους ενδυματολόγους», έγραψε ένας χρήστης με το όνομα @witte_sergei στο X.
Στην Ιλιάδα (που προηγήθηκε της Οδύσσειας) ο Όμηρος περιγράφει το «έξυπνα φτιαγμένο» δερμάτινο κράνος που δίνεται στον Οδυσσέα για μια επιδρομή: «Στο εσωτερικό του υπήρχε μια γερή επένδυση σε πλεγμένους ιμάντες, πάνω στην οποία είχε ραφτεί ένα τσόχινο καπέλο. Το εξωτερικό ήταν έξυπνα στολισμένο γύρω-γύρω με σειρές λευκών χαυλιόδοντων από ένα αγριογούρουνο με γυαλιστερά δόντια, με τους χαυλιόδοντες να τρέχουν σε εναλλασσόμενες κατευθύνσεις σε κάθε σειρά».
Ένας άλλος χρήστης επεσήμανε: «Η Οδύσσεια διαδραματίζεται στην εποχή των ηρώων (γνωστή και ως μυκηναϊκή περίοδος) κάπου γύρω στο 1200 π.Χ. και έτσι τα κράνη θα ήταν του στυλ του χαυλιόδοντα κάπρου, όχι του κορινθιακού. Το κορινθιακό κράνος δεν τέθηκε σε χρήση παρά την Αρχαϊκή περίοδο, περίπου το 700 π.Χ.».