“Πρωταθλήτρια” στο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη η Ελλάδα

επιδοτήσεις ρεύμα Ρήτρα αναπροσαρμογής

Με μέση τιμή έτους 114,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Η Ελλάδα διεκδικεί και επίσημα το πρωτάθλημα ακρίβειας στο ρεύμα για ολόκληρο το 2021.

Δυσάρεστη πρωτιά για τη χώρα στο ακριβό ρεύμα, αφού σύμφωνα με στοιχεία η Ελλάδα κατέχει τη πρώτη θέση στη τιμή ρεύματος με μέση τιμή έτους 114,36 ευρώανά μεγαβατώρα, όταν η Γαλλία έχει 106,93 ευρώ και η Γερμανία 95,48 ευρώ. Στην αρνητική αυτή κατάσταση έρχεται να προστεθεί λάθος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε πρότυπο έντυπο λογαριασμού.

Πιο αναλυτικά, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε ότι οι λογαριασμοί θα βγαίνουν με «πρότυπο έντυπο» ώστε οι καταναλωτές να ενημερώνονται «με πληρότητα, διαφάνεια, σαφήνεια και αξιοπιστία» για αυτά που πληρώνουν. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα πρότυπα έντυπα λογαριασμού αλλά και αίτησης προσφοράς συζητιούνται και σχεδιάζονται από το περασμένο καλοκαίρι παραμένουν λαβυρινθώδη, ενώ περιλαμβάνουν και ένα λάθος που «βγάζει μάτι».

Συγκεκριμένα, σε ένα από τα δεκάδες «κουτάκια» εμφανίζεται ο ΦΠΑ, ο οποίος όμως υπολογίζεται με 13% επί της αξίας ρεύματος αντί για το 6% που ισχύει. Από τη ΡΑΕ απαντούν ότι πρόκειται για αβλεψία (αργά το βράδυ εκδόθηκε νέα ανακοίνωση χωρίς το 13%), παρά το γεγονός ότι τα πρότυπα έντυπα πέρασαν από εκατοντάδες μάτια, ενώ η διαβούλευση για αυτά είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι προκαλώντας αντιδράσεις στις εταιρείες παροχής ρεύματος.

Εκτός από την αβλεψία με τον ΦΠΑ, η διαβούλευση αυτή τελείωσε με επικράτηση των απόψεων των εταιρειών που δεν ήθελαν να μπουν τα τιμολόγια χρέωσης σε κατηγορίες ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχουν για τον πελάτη. Η ΡΑΕ είχε προτείνει δηλαδή, τα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής να έχουν τον εμφανή χαρακτηρισμό «υψηλού ρίσκου» σε αντίθεση με εκείνα τα σταθερά. Τα σταθερά δεν έχουν ρήτρα, αλλά έχουν υψηλότερη «βασική χρέωση» που δεν αλλάζει για ένα συμφωνημένο διάστημα και οι εταιρείες υποστήριξαν ότι και αυτό οδηγεί σε κίνδυνο εάν στο μέλλον πέσουν οι τιμές χονδρικής. Οι εταιρείες φαίνεται πως υποχώρησαν στις αντιδράσεις για την ενιαία μορφή, την «ομογενοποίηση» όπως έλεγαν των λογαριασμών.

Θεωρητικά, θα μπορεί ένας πελάτης μιας εταιρείας σε ένα τιμολόγιο να συγκρίνει τον λογαριασμό του με εκείνον μιας άλλης ή ενός διαφορετικού τιμολογίου και να βλέπει ποιος χρεώνει περισσότερα και πού. Το ερώτημα είναι, όμως, εάν θα καταλαβαίνει πού οφείλονται οι διαφορές. Για παράδειγμα, είναι άγνωστο τι θα αναγράφεται στο «κουτάκι» με τους «Πρόσθετους όρους σύμβασης» και πώς θα αποτυπώνεται η «Ταυτότητα Τιμολογίου».

Αλλο μεγαλύτερο κουτάκι είναι αφιερωμένο στην «Ανάλυση Ρήτρας Αναπροσαρμογής», η οποία όμως αντιστοιχεί σε διαφορική εξίσωση που γίνεται αντιληπτή μόνον από φοιτητές Φυσικομαθηματικού.

415,94 ευρώ η μεγαβατώρα

Η χονδρική τιμή ρεύματος, βάσει της οποίας αλλάζει η ρήτρα αναπροσαρμογής, συνεχίζει ανηφορική πορεία σπάζοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Σήμερα η μέση τιμή μέρας στην Ελλάδα είναι αυξημένη κατά 21% σε σχέση με χθες και διαμορφώνεται για πρώτη φορά στα χρονικά πάνω από τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα 415,94, ενώ το απόγευμα θα φτάσει έως τα 542,50 ευρώ.

Τις τελευταίες μέρες οι τιμές απογειώθηκαν σε πολλές χώρες (π.χ. 452,94 σήμερα στη Γαλλία λόγω βλαβών στα πυρηνικά της εργοστάσια), ωστόσο η Ελλάδα έχει αποκτήσει προβάδισμα πετώντας από το καλοκαίρι και διαμορφώνει μέση τιμή έτους 114,36 ευρώ.

Συγκριτικά, η Γαλλία έχει μέση τιμή έτους 106,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Γερμανία 95,48 ευρώ. Η κατάσταση είναι δύσκολο να αλλάξει στις μέρες που απομένουν και η μόνη χώρα που απειλεί να κλέψει την πρωτιά από την Ελλάδα είναι η Ιταλία.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *