Στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τους φορείς της πόλης μετείχε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.
Ο κ. Ζορπίδης μετέφερε στον πρωθυπουργό τα προβλήματα των επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα στήριξης, αλλά και ένα, περισσότερο φιλικό, ως προς τις επιχειρήσεις, κράτος.
Ο κ. Ζορπίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρέπει να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, η οποία επλήγη επιπλέον μετά την ακύρωση της ΔΕΘ, προτείνοντας ένα νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.
Παράλληλα, επισήμανε και την ανάγκη της μείωσης του ΦΠΑ, προκειμένου να βελτιωθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Αναλυτικά, όσα πρότεινε στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκειας της σύσκεψης ο Μιχάλης Ζορπίδης.
1. Αμεσα μέτρα:
Ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων με πάγωμα όλων των υποχρεώσεων (μισθοί υπαλλήλων, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, φόροι κλπ), μέχρις ότου επανέλθει η κανονικότητα στην Αγορά.
Κανείς δεν μπορεί να πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του όταν δεν εισπράττει από τη δουλειά του.
– Φτιάξτε ένα φιλικό προς το «Επιχειρείν» κράτος. Σήμερα το Κράτος είναι ένας μηχανισμός καταπίεσης των επιχειρήσεων.
2. Ρευστότητα στην Αγορά
Πρέπει να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, που υποφέρει λόγω της πτώσης του τουρισμού και της ματαίωσης της ΔΕΘ. Πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά.
Γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσετε μία νέα Επιθετική οικονομική πολιτική με Νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ΣΔΙΤ στη Θεσσαλονίκη για να τονωθεί η τοπική οικονομική δραστηριότητα με δημόσια έργα.
3. Μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
– Μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων:
– Δραστική Μείωση όλων των φόρων, τελών και επιβαρύνσεων σε επαγγελματικά ενοίκια, ενέργεια, πρώτες ύλες, Διαδίκτυο και τηλεπικοινωνίες.
– Στήριξη της Απασχόλησης μέσω δραστικής μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης mentoring και μαθητείας).
– Γενναίες ρυθμίσεις σε όλα τα χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, Τελωνεία και Ασφαλιστικά ταμεία), με αποπληρωμή σε 120 δόσεις, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Ειδικά όσα δημιουργήθηκαν τους μήνες της Καραντίνας.
– Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του καταναλωτή, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά.
– Μόνιμη μείωση του ενοικίου των επαγγελματικών χώρων με ταυτόχρονη φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών.
– Απεμπλοκή των Τραπεζών από την υλοποίηση των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες.
– Αλλαγή νοοτροπίας στο Δημόσιο ώστε να μετατραπεί από μηχανισμός καταπίεσης των επιχειρήσεων σε εργαλείο υποβοήθησης τους. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να εμμένουν στην ουσία και όχι στην τυπολατρία και το γράμμα του νόμου.