Δείτε πως ήταν ο Παρθενώνας το 432 π.Χ.: Εντυπωσιακή αναπαράσταση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρθενώνας αναπαράσταση

Πριν από περίπου 2.400 χρόνια

Με τη δύναμη της τεχνολογίας το παγκόσμιο σύμβολο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ζωντανεύει ξανά.

Μια διεθνής ομάδα ειδικών, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή και αρχαιολόγου Χουάν δε Λάρα (Juan de Lara) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κατάφερε να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή εικονική αναπαράσταση του ναού του Παρθενώνα, όπως ήταν το 432 π.Χ., στην κορύφωση της ακμής του.

Εκμεταλλευόμενοι τις σύγχρονες τεχνολογίες, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε πώς ακριβώς ήταν στην κορύφωση της ακμής του.

Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες ψηφιακής μοντελοποίησης και φυσικής προσομοίωσης φωτισμού, οι επιστήμονες αναπαρήγαγαν με εκπληκτική ακρίβεια κάθε λεπτομέρεια της αρχιτεκτονικής του Παρθενώνα, αποκαλύπτοντας όχι μόνο την εξωτερική του μορφή αλλά και τη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε ο φωτισμός.

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτής της αναπαράστασης είναι η αναδημιουργία του φωτεινού εφέ που λάμβανε χώρα μέσα στον ναό κατά τη διάρκεια της ανατολής του ήλιου, όταν το φως διείσδυε από την ανατολική είσοδο και φώτιζε το χρυσό ρούχο της Αθηνάς, δημιουργώντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα που εντυπωσίαζε πιστούς και επισκέπτες.

Ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Juan de Lara, συνδύασε πρωτογενείς πηγές, αστρονομικά δεδομένα και CGI για να αναδημιουργήσει ψηφιακά τον αρχαίο ελληνικό τόπο προσκυνήματος, όπως εμφανιζόταν στους επισκέπτες που έφταναν στο ναό το 432 π.Χ.

Η προσέγγισή του όμως, δεν περιορίζεται στη μορφή. Αντλεί από τα πεδία της ιστορίας, της τέχνης και της θρησκευτικής εμπειρίας για να φωτίσει τη λειτουργία του ναού ως τόπο πίστης, θαυμασμού και πολιτισμικής ακτινοβολίας.

Το αποτέλεσμα προσφέρει μια εκπληκτική εικόνα ενός από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της αρχαιοελληνικής περιόδου και αποτελεί πρότυπο για την ψηφιακή αναπαράσταση πολλών άλλων σημαντικών ιστορικών τοποθεσιών για ερευνητές, ιστορικούς και επισκέπτες μουσείων.

Αντί για την παραδοσιακή εικόνα των ελληνικών ναών ως φωτεινών, μαρμάρινων χώρων, η έρευνα του de Lara δείχνει ότι ο Παρθενώνας διατηρούσε έναν σκοτεινό χαρακτήρα. Αυτή η σκοτεινή ατμόσφαιρα δημιουργούσε ένα θεατρικό σκηνικό για ένα δραματικό φωτιστικό εφέ που φαινόταν να φωτίζει το τεράστιο χρυσελεφαντίνο άγαλμα της Αθηνάς από τον Φειδία, το οποίο κατασκευάστηκε το 438 π.Χ.

Πληροφορίες από archaelogymag.com