Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “KNIME: Εισαγωγή στην Ανάλυση Δεδομένων χωρίς Προγραμματισμό” από το ΑΠΘ

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο KNIME: Εισαγωγή στην Ανάλυση Δεδομένων χωρίς Προγραμματισμό, διάρκειας 56 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί από 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2024 και θα υλοποιηθεί με ασύγχρονη και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Το πρόγραμμα παρέχει 4 ECTS.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων για την αποτελεσματική ανάλυση δεδομένων με το KNIME στους ερευνητικούς και επαγγελματικούς τομείς της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της υγείας. Η ανάγκη για κατάρτιση στην ανάλυση δεδομένων με την χρήση εργαλείων που δεν απαιτούν γνώσεις προγραμματισμού είναι επιτακτική, καθώς οι οργανισμοί αναζητούν εξειδικευμένους επαγγελματίες με γνώσεις και δεξιότητες στην ανάλυση δεδομένων. Το KNIME αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάλυση και την οπτικοποίηση δεδομένων, παρέχοντας (α) γρήγορη αφομοίωση από τους χρήστες μέσω παραθυρικού περιβάλλοντος, (β) ευελιξία, (γ) επεκτασιμότητα και (δ) δυνατότητες προσαρμογής στις ανάγκες κάθε οργανισμού. Το πρόγραμμα παρέχει Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης που εκδίδεται από το ΚΕΔΙΒΙΜ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Δρ. Ιωάννης Καΐσας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, με εξειδίκευση στην Ιατρική Φυσική- Ακτινοφυσική και διδακτορική διατριβή στην επεξεργασία εικόνων γ-κάμερας με κωδικοποιημένα διαφράγματα. Ο κος Καΐσας διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ανάλυση δεδομένων από τομείς της Πυρηνικής Τεχνολογίας, της Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και της Ιατρικής Φυσικής.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν ο Δρ. Ιωάννης Καΐσας και ο Δρ. Κωνσταντίνος Καραφασούλης. Ο Δρ Καραφασούλης εργάζεται ως ΕΔΙΠ στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έχει πλούσια εμπειρία στην ανάλυση δεδομένων από τη συμμετοχή του σε σημαντικά διεθνή πειράματα και ερευνητικά έργα, καθώς και από το διδακτικό του έργο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Η ενασχόλησή του με την ανάλυση δεδομένων ξεκινά από τη συμμετοχή του στα πειράματα του CERN, DELPHI και CMS, όπου ανέλυσε δεδομένα που προέρχονταν από πειραματικές συσκευές και ανιχνευτές υψηλής τεχνολογίας. Εκτός από τη συμμετοχή του στο CERN, ο Δρ Καραφασούλης έχει εργαστεί σε πάνω από 10 εθνικά και διεθνή ερευνητικά έργα στον τομέα των ανιχνευτών ακτινοβολίας. Σε αυτά τα έργα, ασχολήθηκε εντατικά με την προσομοίωση ανιχνευτών και την ανάλυση των δεδομένων τους, χρησιμοποιώντας τόσο συμβατικές μεθόδους όσο και προηγμένες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης.

Έναρξη προγράμματος: 1η Μαρτίου 2024

Λήξη προγράμματος: 30 Ιουνίου 2024

Διάρκεια: 18 ώρες σύγχρονης και 38 ώρες ασύγχρονης διδασκαλίας. 56 ώρες μελέτης και εκπόνησης εργασιών.

Κόστος: 300€

Παρέχεται εκπτωτική πολιτική.

Πιστοποιητικό επιμόρφωσης: ΝΑΙ/4 ECTS

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 7 Ιανουαρίου 2024 έως 25 Φεβρουαρίου 2024

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ