Παγκόσμια πρωτιά για την παραδοσιακή φορεσιά της Νάουσας (ΦΩΤΟ)

Διαφήμιση για τη χώρα μας

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στην μεγαλύτερη on line βιβλιοθήκη 3D μοντέλων στην κατηγορία του πολιτισμού βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της Νάουσας.

H γυναικεία φορεσιά η οποία ψηφιοποιήθηκε και αποτυπώθηκε 3D από τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου που συμμετείχαν στο θερινό εργαστήρι «Let’Scan», το οποίο πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον υπεύθυνο μηχανολόγο μηχανικό και ειδικό σε θέματα τρισδιάστατης ψηφιοποίησης, κ. Αλέξανδρο Μπασιακούλη και με την υποστήριξη του Δήμου

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο μηχανολόγος μηχανικός Αλέξανδρος Μπασιακούλης, ο οποίος συντόνισε εθελοντικά τη δραστηριότητα, εξήγησε πως στόχος ήταν να έρθουν κοντά οι μαθητές τόσο με τη νέα τεχνολογία όσο και με τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η ψηφιοποίηση διήρκησε δυο βδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά σκάναραν τρία αντικείμενα: δύο μηχανήματα της βιομηχανικής κληρονομιάς της Νάουσας, της κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και μία τοπική φορεσιά. Χορεύτρια από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας ντύθηκε με την παραδοσιακή φορεσιά και αποτυπώθηκε τρισδιάστατα η γεωμετρία της ίδιας, με τη φορεσιά και τα χρώματα.

«Ανεβάσαμε αυτό το μοντέλο στο ίντερνετ και στην παγκόσμια κατάκτηση της online βιβλιοθήκης, τη μεγαλύτερη στα 3D μοντέλα, κατέκτησε την πρώτη θέση», ανέφερε ο κ. Μπασιακούλης.

Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή, δούλεψαν σκληρά και με πάθος για την ψηφιοποίηση του υλικού, το οποίο μπορεί κάποιος να δει στη σελίδα του «Let’Scan» στο Facebook αλλά και στην online βιβλιοθήκη sketchfab .

Την σημαντική αυτή διάκριση γνωστοποίησε ο κ. Μπασιακούλης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του θερινού εργαστηρίου ψηφιοποίησης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Νάουσας «Let’ Scan» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα εκδηλώσεων “Βέτλανς”.

Σκληρή δουλειά

Υπενθυμίζεται ότι η εθελοντική δράση πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου με την υποστήριξη του Δήμου Η.Π. Νάουσας και υπεύθυνο τον μηχανολόγο μηχανικό και ειδικό σε θέματα τρισδιάστατης ψηφιοποίησης, κ. Αλέξανδρο Μπασιακούλη, ο οποίος εκπαίδευσε τους μαθητές σε θέματα τρισδιάστατης σάρωσης (3D Scanning), επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) και ψηφιοποίησης on line βιβλιοθηκών.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλας Καρανικόλας ο οποίος αφού συνεχάρη τον κ. Μπασιακούλη για την δράση και τους μαθητές που συμμετείχαν στο καινοτόμο αυτό εργαστήριο, τόνισε την σπουδαιότητα της χρήσης των νέων τεχνολογιών από τους μαθητές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η δράση του Let’ Scan έχει ήδη αγκαλιαστεί από τον Δήμο Νάουσας και θέλουμε να συνεχιστεί, με σκοπό να αφήσει το αποτύπωμά της στην πόλη».

Στόχος της δημοτικής αρχής, όπως είπε ο δήμαρχος, είναι σε συνεργασία με τον κ. Μπασιακούλη να δημιουργηθεί ένας ψηφιακός χάρτης και να αποτυπωθούν ψηφιακά με τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές σημαντικά μνημεία, τοπόσημα, παραδοσιακά αντικείμενα κ.ά που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του Δήμου Νάουσας.

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν στους μαθητές αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους στο καινοτόμο θερινό εργαστήριο από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Δώρα Μπαλτατζίδου.

Πηγή: foninaousis.gr 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version
%%footer%%