Σαν σήμερα 20 Φεβρουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

σεισμός;

Τι έγινε σαν σήμερα στον πλανήτη

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβεί σαν σήμερα 20 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

1339 – Ο στρατός του Μιλάνου και οι μισθοφόροι του Λοντρίζιο Βισκόντι συγκρούονται στη μάχη του Παραμπιάγκο.
1472 – Οι Ορκάδες και τα Σέτλαντ δίνονται ως ενέχυρο από τη Νορβηγία στη Σκωτία έναντι προίκας της Μαργαρίτας της Δανίας.
1547 – Ο Εδουάρδος ΣΤ΄ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.
1685 – Ο Ρενέ-Ρομπέρ Καβελιέ ιδρύει το οχυρό Σεν Λουί στον κόλπο Ματαγκόρντα δημιουργώντας έτσι τη βάση για την αξίωση της Γαλλίας στο Τέξας.

1798 – Κατόπιν εντολής του Λουί Αλεξάντρ Μπερτιέ, ο Πάπας Πίος ΣΤ΄ οδηγείται αιχμάλωτος από το Βατικανό στη Σιένα.
1810 – Εκτελείται ο Αντρέας Χόφερ, ηγέτης της εξέγερσης του Τιρόλου ενάντια στις δυνάμεις του Ναπολέοντα.
1816 – Η όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι Ο Κουρέας της Σεβίλλης κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Αρτζεντίνα στη Ρώμη.
1822 – Ελληνικά πλοία από τα Ψαρά, την Ύδρα και τις Σπέτσες νικούν τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία της Πάτρας.
1835 – Σεισμός καταστρέφει την Κονσεπσιόν στη Χιλή.

1865 – Τερματίζεται με ειρηνευτική συμφωνία ο Πόλεμος της Ουρουγουάης, θέτοντας το σκηνικό για τον καταστρεπτικό Πόλεμο της Παραγουάης.
1872 – Ανοίγει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
1891 – Ιδρύεται ο Πανελλήνιος Γ.Σ.
1909 – Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσιεύει το Μανιφέστο του φουτουρισμού του Φιλίππο Τομάζο Μαρινέττι.
1913 – Έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της Καμπέρα στην Αυστραλία.
1933 – Ο Αδόλφος Χίτλερ πραγματοποιεί μυστική συνάντηση με Γερμανούς βιομηχάνους με σκοπό τη χρηματοδότηση της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας του Ναζιστικού κόμματος.

Διαβάστε επίσης  Σαν σήμερα 30 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

1946 – Ο από Χαλκηδόνος Μάξιμος εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης.
1962 – Πρόγραμμα Μέρκιουρι: ο Τζον Γκλεν γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, πραγματοποιώντας τρεις περιστροφές σε 4 ώρες και 55 λεπτά.
1965 – Το Ρέιντζερ 8 συντρίβεται στη Σελήνη μετά από μία επιτυχημένη αποστολή φωτογράφησης πιθανών σημείων προσεδάφισης για τους αστροναύτες του προγράμματος Απόλλων.

1968 – Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό. Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται στα ερείπια.

1970 – Η ΑΕΚ, κερδίζοντας στον επαναληπτικό αγώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο την Ισπανική Γιουβεντούτ με σκορ 74-46, ανατρέπει τη διαφορά του πρώτου αγώνα και προκρίνεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση.
1979 – Σεισμός στην Ινδονησία δημιουργεί ρωγμές σε ηφαιστειακό κρατήρα και απελευθερώνει δηλητηριώδη αέρια σκοτώνοντας 149 χωρικούς στην κεντρική Ιάβα.