Ποια είναι η ιστορία του
Εκατοντάδες πανομοιότυπα chateau, που υποτίθεται πως χτίστηκαν για να φιλοξενήσουν πλούσιους επενδυτές, στέκουν έρημα και εγκαταλειμμένα.
Ο λόγος για το έργο Burj al Babas, στη βόρεια επαρχία Μπολού της Τουρκίας που ξεκίνησε το 2014, αλλά ο υπεύθυνος του έργου, ο όμιλος Sarot δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα αναγκαία ποσά για να το ολοκληρώσει.

Εκατοντάδες πανομοιότυπες νεογοτθικές βίλες (732), που στοίχισε η κάθε μία 450.000 ευρώ, στέκουν έρημες στην πλαγιά ενός λόφου και σαπίζουν σε αυτή τη «στοιχειωμένη Disnelyland» των πλουσίων.
Το κατασκευαστικό πρότζεκτ είχε ως στόχο να προσελκύσει άραβες επενδυτές. Αντί να ταξιδεύουν στη βόρεια Ευρώπη, οι πάμπλουτοι επιχειρηματίες και γαλαζοαίματοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν το δικό τους «μεσαιωνικό» πύργο σε αυτό το μέρος, απολαμβάνοντας το εξαιρετικό κλίμα και τις χλιδάτες υποδομές που θα παρείχε το «χωριό», μεταξύ των οποίων και ένα υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο.
Αντίθετα όμως από τις προσδοκίες των κατασκευαστών, το μέρος αυτό εξελίχθηκε τελικά σε θλιβερή υπενθύμιση της αποτυχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεπεράσει την οικονομική κρίση της χώρας του.
Μετά από πολλά έτη ανάπτυξης, η οικονομία της Τουρκίας
έχει πλέον πάρει την κάτω βόλτα, με τους περισσότερους οικονομολόγους να
προβλέπουν ότι η κρίση θα βαθύνει περισσότερο το 2019.
Η Sarot Group, που είχε αναλάβει την κατασκευή του «χωριού των κάστρων» χρεοκόπησε όταν επενδυτές από αραβικές χώρες έκαναν πίσω, λόγω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου που δημιούργησε έλλειμμα πάνω από 85 εκατομμυρίων ευρώ.
Το αποτέλεσμα ήταν το πρότζεκτ να διακοπεί κακήν
κακώς, με μόλις τον μισό αριθμό των κατοικιών να έχει ολοκληρωθεί και το
εμπορικό κέντρο να μην έχει καν ξεκινήσει. Πάντως οι εικόνες από το χωριό αυτό, αν και έρημο, είναι
συγκλονιστικές.
Πηγή: protothema.gr