Από την στιγμή που η ακλόνητη θέληση συνδυάζεται με την αγνή αγάπη για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, τότε πολλές δυσκολίες μπορούν να υπερκεραστούν και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι αξιέπαινο. Αυτό ισχύει και στην ακαδημία της Νίκης Αμμουλιανής στην Χαλκιδική.
Για δεύτερη χρονιά φέτος λειτούργησε η ακαδημία της Νίκης Αμμουλιανής και τα συμπεράσματα από τις εμφανίσεις και τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας, αλλά και φιλοσοφίας για το άθλημα, είναι απολύτως θετικά.
Ανταπόκριση: Θωμάς Ευθυμιάδης
Πρωτεργάτες και συμπαραστάτες στην κοινή τους προσπάθεια για την δημιουργία της ακαδημίας, είναι η διευθύντρια, Στέλλα Πλατάνου και ο προπονητής, Χρήστος Δημητρακούδας. Η ακαδημία της Αμμουλιανής αριθμεί 24 παιδιά, εκ των οποίων 15 αγόρια και 9 κορίτσια.
Υπάρχουν δύο τμήματα, Κ12 και Κ14. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί πως τα κορίτσια έχουν ενεργό ρόλο στις ομάδες, παρουσιάζοντας σημαντική εξέλιξη και πρόοδο στην αθλητική τους παιδεία.
Από τα υπάρχοντα παιδιά των τμημάτων υποδομής, μάλιστα, τρία παιδιά προέρχονται από την Ουρανούπολη και ο προπονητής, Χρήστος Δημητρακούδας, είναι αυτός που τα γυρίζει στο σπίτι τους με το πέρας των προπονήσεων, τρεις φορές την εβδομάδα.
Οι ιδιαιτερότητες στο νησί
Το νησί της Αμμουλιανής αριθμεί 500 εγγεγραμμένους κατοίκους, αν και στην πράξη οι μόνιμοι κάτοικοι είναι σαφώς λιγότεροι.
Οι ιδιαιτερότητες έχουν να κάνουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό και οι κάτοικοι σε άλλα μέρη της νησιωτικής Ελλάδας.
Υπάρχει δημοτικό σχολείο, ωστόσο όταν τα παιδιά φθάνουν σε ηλικία για το γυμνάσιο, πρέπει να πηγαίνουν στην Ιερισσό, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι παίρνουν το καράβι στις 7 το πρωί και επιστρέφουν με το καράβι στις 2 το μεσημέρι.
Δεν σπανίζουν, φυσικά, οι ημέρες που υπάρχει απαγορευτικό απόπλου λόγω ανέμων ή καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τα πράγματα.
Βασική προτεραιότητα, ωστόσο, των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την δημιουργία της ακαδημίας, είναι η αγάπη για τα παιδιά και η καλύτερη ποιότητα ζωής.
Με θέληση και αποφασιστικότητα

Η Στέλλα Πλατάνου είναι μια γυναίκα με ιδιαίτερη θέληση και αποφασιστικότητα, παρά τα προβλήματα που η ζωή έφερε μπροστά της. Το 2022 έπαθε ένα σοβαρό ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά στα πόδια της.
Χρειάστηκε μακρόχρονη αποθεραπεία και η ίδια δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε υπομονετικά την διαδικασία και μάλιστα έδωσε το καλό παράδειγμα όταν τον Νοέμβριο του 2024 κατάφερε και τερμάτισε στον μαραθώνιο της Αθήνας.
Η Στέλλα Πλατάνου είναι μέλος της οργάνωσης «Salvia», που αποτελείται από εθελοντές, ιδρύθηκε έπειτα από την μεγάλη τραγωδία με την φωτιά στο Μάτι Αθήνας και είναι η μοναδική ελληνική οργάνωση που φροντίζει και καταγίνεται συστηματικά με το έγκαυμα και τους εγκαυματίες.
Το όνομα του συλλόγου (salvia) προέρχεται από το φυτό που χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Με εθελοντική δράση από μόνη της, αφού πέρασε την δική της δοκιμασία, πρωτοστάτησε στην δημιουργία της ακαδημίας της Αμμουλιανής, έχοντας μάλιστα και δύο δικά της παιδιά, που είναι γραμμένα στα τμήματα υποδομής της Νίκης.
Αφιέρωσε και εξακολουθεί να αφιερώνει πολύ προσωπικό χρόνο ρυθμίζοντας όλα τα ζητήματα που τυχόν προκύπτουν και ενθαρρύνοντας τα παιδιά στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
«Η ακαδημία μας, ένα διαμαντάκι»
«Στην Αμμουλιανή τα παιδιά μας δεν έχουν πολλές διεξόδους», εξηγεί η Στέλλα Πλατάνου, προσθέτοντας: «Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο για κάποια παιδιά να τείνουν προς άλλες δραστηριότητες.
Για να το πω απλά, θέλουμε τα παιδιά μας να τα παίρνουμε το βράδυ από το γήπεδο μετά από προπονήσεις και όχι από τα παγκάκια όπου κάποτε πηγαίνουν με μηχανάκια.
Δεν μας ενδιαφέρει αν θα γίνουν μεγάλοι αθλητές, θέλουμε να γίνουν σωστοί άνθρωποι αργότερα για την κοινωνία, σε συνδυασμό με την άθληση που είναι από μόνη της υγεία.
Είμαστε υπερήφανοι που στην ακαδημία μας αγωνίζονται αγόρια και κορίτσια μαζί, συνεργάζονται και τα αγόρια μας μαθαίνουν να σέβονται και να υπολογίζουν και τα κορίτσια.
Η ακαδημία μας είναι ένα διαμαντάκι για την Αμμουλιανή, είναι κάτι που στηρίζει και επαινεί το ίδιο το χωριό. Ο αγώνας που διεξάγεται κάθε Σάββατο ή και Κυριακή τραβά πολύ κόσμο που έρχονται μαζικά στο γήπεδο και βοηθούν τα παιδιά μας.
Το όραμά μας είναι να μεγαλώνουμε ανθρώπους με καλό χαρακτήρα, να είναι σωστοί αθλητές στην συμπεριφορά τους και μετέπειτα να γίνουν και σωστοί φίλαθλοι».
«Εξαιρετικά αποτελέσματα»

Αναφορικά με την πορεία που είχαν φέτος τα δύο τμήματα της Νίκης Αμμουλιανής, η διευθύντρια της ακαδημίας τόνισε: «Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, η Κ14 με εξαιρετικά αποτελέσματα, έφτασε στις 8 καλύτερες ομάδες της Χαλκιδικής, πέρασε από τον όμιλό της και μπήκε στα πλέι οφ.
Η επιτυχία αποκτά σημασία, εφόσον αναλογιστούμε ότι έχουμε λίγα παιδιά στο δυναμικό μας, κάτι που σημαίνει ότι αρκετά από αυτά αγωνίζονται και στα δύο τμήματα.
Πάρα πολλοί προπονητές δίνουν συγχαρητήρια στις ομάδες μας και ειδικά στα κορίτσια μας κι αυτό σημαίνει πολλά».
«Αγαπά τα παιδιά και αυτό που κάνει»
Σε ερώτηση για τον προπονητή, Χρήστο Δημητρακούδα, η Στέλλα Πλατάνου απάντησε: «Είναι απίστευτος, ένας εξαιρετικός επαγγελματίας. Αγαπά πολύ τα παιδιά, αγαπά πολύ αυτό που κάνει.
Φροντίζει να αξιοποιεί τις δυνατότητες του κάθε παιδιού. Θέτει όρια όποτε πρέπει, επαινεί και εμψυχώνει τα παιδιά, αλλά κι όταν χρειάζεται, τους κάνει τις απαραίτητες παρατηρήσεις.
Επίσης τους διδάσκει το ποδόσφαιρο, δείχνοντάς τους πώς να μαθαίνουν από τα λάθη τους».
«Το ποδόσφαιρο για μας, μια γιορτή»
Τα έξοδα λειτουργίας της ακαδημίας καλύπτονται από τις συνδρομές των γονέων, αλλά και από χορηγούς, τους οποίους οι άνθρωποι της Αμμουλιανής ευχαριστούν.
Σε άλλο σημείο της συζήτησης, η Στέλλα Πλατάνου αναφέρθηκε στην γενικότερη φιλοσοφία που τους διέπει: «Θέλουμε και τα παιδιά που έρχονται ως φιλοξενούμενοι στην Αμμουλιανή, να μένουν απόλυτα ευχαριστημένα.
Κάθε αγώνας είναι σαν μια γιορτή, βάζουμε μουσική στο τέλος και φροντίζουμε να κεράσουμε και τους φιλοξενούμενους. Στόχος μας είναι να καλλιεργούμε φιλίες και όχι φανατισμό.
Αυτό που προσπαθούμε διαρκώς να περάσουμε στα παιδιά μας, είναι να μάθουν να αντιμετωπίζουν και την ήττα με αξιοπρέπεια.
Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον σεβασμό προς τους αντιπάλους, τους διαιτητές, αλλά και την γενικότερη συμπεριφορά στο γήπεδο. Ήταν σημαντικό πως τα παιδιά χάρηκαν πολύ με τα πρωταθλήματα φέτος και επίσης το νησί στήριξε την προσπάθειά μας».
Δημητρακούδας: «Η μέγιστη ικανοποίηση»

Ανεκτίμητη η συμβολή στο εγχείρημα του προπονητή, Χρήστου Δημητρακούδα. Ιερισσιώτης στην καταγωγή, ο 51χρονος προπονητής πηγαινοέρχεται με το καράβι από και προς την Ιερισσό τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ μαζί με τους αγώνες που γίνονται, μπορεί να φθάσει και 5 φορές την εβδομάδα.
Πέρα, όμως, από την κόπωση και τον προσωπικό χρόνο που αφιερώνει, ο ίδιος εξηγεί το μεγαλύτερο κέρδος που υπάρχει και που, φυσικά, δεν ανταλλάσσεται με τίποτα: «Μεγαλύτερο κέρδος και ικανοποίηση έρχεται βλέποντας τα παιδιά να γίνονται υπεύθυνα και να ασχολούνται ενεργά και σωστά με την ομάδα, με το νησί, με τον τόπο τους.
Είναι ό,τι καλύτερο να τα βλέπεις να είναι αγαπημένα, μονιασμένα, να βοηθά ο ένας τον άλλο, να έχουν καλές σχολικές επιδόσεις. Μας ενδιαφέρει πρώτιστα να δείχνουν ήθος και γι΄ αυτό ακριβώς φροντίζουμε ώστε να ασχολούνται και με τον πολιτιστικό σύλλογο, ορισμένα πηγαίνουν και στο κατηχητικό».
«Να δίνουμε κίνητρο στα παιδιά»
Ως ποδοσφαιριστής ο Χρήστος Δημητρακούδας αγωνίστηκε σε Ουρανούπολη, Στρατώνι και για 17 χρόνια στην Ιερισσό, όπου και αποτέλεσε έναν από τους εμβληματικούς παίκτες.
Διετέλεσε επίσης και παίκτης-προπονητής στο Γομάτι. Είναι διπλωματούχος UEFA C και ασχολείται με την προπονητική από το 2008.
Ήταν στις ακαδημίες της Ομόνοιας Σίνδου και της Ιερισσού, ενώ για το εγχείρημα που γίνεται εδώ και δύο χρόνια στην Αμμουλιανή, δήλωσε τα εξής: «Για μένα ήταν μια πρόκληση, αφού αρχίσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν. Καταφέραμε όμως να παρουσιάζουμε μια εικόνα προς τα έξω ομάδων που λειτουργούν οργανωμένα, πειθαρχημένα.
Πιστεύω πως αν αγαπάς κάτι, βγαίνει και το αποτέλεσμα. Προσωπικά ενημερώνομαι συνέχεια για προπονητικά θέματα.
Θέλουμε να δίνουμε κίνητρο στα παιδιά, ώστε να έρχονται στο γήπεδο και να νιώθουν χαρούμενα.
Τα τμήματά μας πήγαν πάρα πολύ καλά, η Κ14 πέρασε στους «8» δεύτερη στον όμιλό της και δώσαμε παιχνίδια μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και μετά το Πάσχα, αφήνοντας επίσης πολύ καλές εντυπώσεις, παρά τις ελλείψεις που είχαμε εκείνο το διάστημα.
Το σημαντικό είναι πως όλα τα παιδιά έμαθαν να παίζουν σωστά, αλλά και να συμπεριφέρονται σωστά κι έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε».