Για το μεταναστευτικό και το Κυπριακό μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Αναφερόμενος στην παρουσία σήμερα στις εργασίες της συνόδου κορυφής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Χαιρετίζω ότι σήμερα το μεσημέρι θα παρευρεθεί στη Σύνοδο ο ΓΓ ΟΗΕ. Και να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα της πενταμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.
Η Κύπρος και η Ελλάδα αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανή την επανένωση του νησιού με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Και θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο ΓΓ επέλεξε να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο ώστε αυτή η διαδικασία να παραμείνει ζωντανή, να συνεχιστεί με συγκεκριμένα παραδοτέα ενόψει της νέας συνάντησης που θα γίνει το καλοκαίρι».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και στις εξελίξεις στα θέματα αμυντικών δαπανών στην ΕΕ με τη Λευκή Βίβλο.
«Να χαιρετήσω την κατάθεση από πλευράς της ευρωπαϊκής επιτροπής της λευκής Βίβλου, η οποία συμπεριλαμβάνει πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες θα γίνουν πια πολιτικές ευρωπαϊκές.
Αναφέρομαι ιδιαίτερα στη δυνατότητα να δοθεί δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη, έτσι ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τις επενδύσεις του στην άμυνα.
Αλλά και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση επενδύσεων στην άμυνα, το οποίο θα προωθεί την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και ουσιαστικά θα περιορίζει τις δαπάνες αυτές σε χώρες οι οποίες είτε συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε έχουν συνάψει συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσεις με την Ένωση.
Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια πάγια ελληνική θέση η οποία σήμερα δικαιώνεται» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, τονίζοντας: «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα ζητήματα της μετανάστευσης και να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί ο προτεινόμενος κανονισμός επιστροφών συντάσσεται με τους πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα όχι μόνο στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη γρήγορη διαδικασία επιστροφής όσων δεν έχουν λάβει άσυλο σε σε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης, στα κράτη από τα οποία προέρχονται.
Εξού και αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία θα έλεγα το νέο κατάλογο των ασφαλών χωρών προέλευσης έτσι ώστε και η χώρα μας να μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση».
Eντολή Μητσοτάκη σε Βορίδη για το μεταναστευτικό
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ειδικά δε για το μεταναστευτικό ότι «η σαφής οδηγία που έχω δώσει στην καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης ακριβώς κινείται στη λογική ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα μας παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο, δεν τυγχάνει δηλαδή διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να επιστρέφεται στη χώρα από την οποία ήρθε.
Και είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε και ευρωπαϊκά κανονιστικά εργαλεία τα οποία θα μας διευκολύνουν να υλοποιήσουμε αυτή την πολιτική».
Πηγή: reader.gr