Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει ούτε φοβάται κανέναν”

Μητσοτάκης

Συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα για την συμμετοχή του στον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, ενόψει των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης,τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν αλλά και ούτε φοβάται κανέναν.

«Επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονες, πάντα με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για ειλικρινή διάλογο που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες καλής γειτονίας, χωρίς απειλές και προκλήσεις» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν, αλλά ούτε φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής, χωρίς να είναι αφελής».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον κ. Αναστασιάδη λίγο μετά τις 11:30 και μετά τις 12:00 ξεκίνησαν οι επίσημες δηλώσεις τους.

Οι δύο άνδρες στις κοινές τους δηλώσεις επανέλαβαν το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών κάνοντας αναφορές στην συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού.

Διαβάστε επίσης  Παρουσιάστηκε το Kids Wallet - Κοινωνική εργασία στο σχολείο αντί για αποβολή μεταξύ των 69 νέων μέτρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του τόνισε πως με τον κ. Αναστασιάδη συζήτησαν για την προετοιμασία της Πενταμερούς για το Κυπριακό και «επιμείναμε στην ανάγκη συμμετοχής και της ΕΕ». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «συμφωνήσαμε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να επιμείνουμε στη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας σημειώνοντας πως οι κινήσεις εις βάρος της Κύπρου, οι οποίες παραμένουν, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας. Απόδειξη αυτής της συμπεριφοράς, σημείωσε ο πρωθυπουργός είναι η άρνησή της να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε με μία «ευχή» ελπίζοντας η Άγκυρα να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά. «Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις», σημείωσε.

Σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της ΔΔΟ και των αποφάσεων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου ΕΕ και ΟΗΕ και απορρίπτονται».

Τόνισε δε πως αποτελεί κοινή θέση η κατάργηση των εγγυήσεων και η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *