Σεισμοί στην Σαντορίνη: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις δονήσεις, υπό παρακολούθηση το Κολούμπο

Σαντορίνη σεισμοί σύσκεψη

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Σύσκεψη για τα γεωλογικά φαινόμενα και τα μέτρα πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Οι επιστήμονες που έδωσαν το παρών και μίλησαν για την εξέλιξη του φαινομένου ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις δονήσεις, ενώ παρακολουθούν με προσοχή το ηφαίστειο Κολούμπο.

«Να ξεκινήσω εκφράζοντας και εγώ με τη σειρά μου τις ευχαριστίες τους εκλεκτούς επιστήμονες στην κυρία καθηγήτρια στους δύο καθηγητές για αυτή την πολύ ουσιαστική παρουσίαση, την οποία μας έκαναν, την κρίναμε μαζί με τον Υπουργό απαραίτητη, προκειμένου να υπάρχει μία ενημέρωση αλλά και μία εκπαίδευση της κοινής γνώμης για ένα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο όμως με τη δυνατότητα να το αποκωδικοποιήσουμε και νομίζω να το εξηγήσουμε με απλά λόγια» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη.

«Έχουμε μία πολύ ενεργή και παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα, η οποία ασχολείται με ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με σεισμούς και με και με ηφαίστεια και βέβαια να πω ότι συνεργαζόμαστε και σταθερά και με τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο διότι η περιοχή της Σαντορίνης είναι ένα μοναδικό γεωλογικό εργαστήριο[…] Κατά συνέπεια, οι παρουσιάσεις που είδατε δεν είναι αποτέλεσμα, μίας κινητοποίησης της στιγμής, αλλά μιας σταθερής και πολύ μεθοδικής δουλειάς, η οποία θα έλεγα ότι γίνεται εδώ και δεκαετίες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Να πω λοιπόν ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα οι Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται την επιστήμη και να ακούει τους επιστήμονες. Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζει καλά ο υπουργός. Το έχουμε κάνει και στη διαχείριση άλλων κριτών.
Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και τώρα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκη σε άλλο σημείο.

«Κρατώ την λίγο πιο ενθαρρυντική τοποθέτηση του κυρίου καθηγητή ότι είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι απ ό, τι ήμασταν χθες χωρίς το τονίζω, να μπορεί κανείς να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι γι’ αυτό. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας.

«Βλέπετε ότι όλα τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή βορειοανατολικά του Κολούμπου, δηλαδή στην περιοχή του ρήγματος της Ανύδρου και δεν εντοπίζονται προς την περιοχή του ρήγματος της Αμοργού» υπογράμμισε η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού.

«Βλέπουμε πλαγιές ελαφρόπετρας και ο κόκκινος κύκλος δείχνει τις υδροθερμικές καμινάδες, την αναπνοή δηλαδή του ηφαιστείου Κολούμπο», εξήγησε παρουσιάζοντας τα σχετικά διαγράμματα.

Η ηφαιστειολόγος παρέθεσε όλες τις διεθνείς επιστημονικές αποστολές, αναφέρθηκε στους μικροσεισμογράφους που τοποθετήθηκαν «για να διαπιστώνονται μεταβολές» καθώς και στο υποθαλάσσιο παρατηρητήριο Santorini για να επισημάνει:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Δημιουργούμε χάρτες τεκτονικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1856».

Για τον κατολισθητικό κίνδυνο μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, στη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο τα τελευταία σεισμικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού και την προληπτική διαχείριση της κατάστασης στις Κυκλάδες.

«Η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο. Ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο στον κόσμο και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη καλντέρα της τάξεως των 8 επί 11 χιλιομέτρων, με την μεγαλύτερη έκρηξη στον κόσμο που έγινε πριν 3.500 χρόνια, με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τις διεργασίες του ηφαιστείου αλλά και με το μοναδικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον το οποίο έχει. Η Σαντορίνη λοιπόν, διαμορφώθηκε από αυτούς τους γεωδυναμικού κινδύνους και κυρίαρχα από τον ηφαιστειακό κίνδυνο, τον σεισμικό κίνδυνο, τον κατολισθητικό κίνδυνο και της διαβρώσεις. Αυτοί οι κίνδυνοι λοιπόν, δημιούργησαν και το μοναδικό ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Είναι επόμενο αυτοί οι κίνδυνοι να εκδηλώνονται κατά περιόδους και βεβαίως θα ασχοληθούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον κατολισθητικό κίνδυνο, ο οποίος είναι ένας κίνδυνος που διαμορφώνει συνεχώς τα μοναδικά πρανή της καλντέρας. Ο κίνδυνος λοιπόν, σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες κάθε χρόνο», αναφέρει ο κ. Λέκκας.

Φωτογραφία: Eurokinissi