Συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι στη Ρώμη: Η Ιταλία θα επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για νέα τρένα και αμαξοστάσια

Σε μία σημαντική συμφωνία για την ανάταξη του σιδηροδρόμου, προχώρησαν η Ελλάδα με την Ιταλία.

Μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε κοινές δηλώσεις με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι.

Ο πρωθυπουργός αναφορικά με την συμφωνία για τον σιδηρόδρομο είπε ότι είναι πολύ σημαντική γιατί η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια στις υποδομές και το δίκτυο και εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και η ιταλική πλευρά θα επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για νέα τρένα και αμαξοστάσια για να φτάσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι στο επίπεδο των ιταλικών. Παράλληλα, ευχαρίστησε προσωπικά την Ιταλία πρωθυπουργό για την συμβολή της στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Σε ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια και την πολύ ζεστή φιλοξενία. Ήταν μια πραγματική ευκαιρία να συντονίσουμε τον βηματισμό μας με πολύ μεράκι και να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα μείζονα ζητήματα. Μετανάστευση, ασφάλεια, ενέργεια, κλιματική κρίση. Δεν βρισκόμαστε κοντά μόνο λόγω γεωγραφίας αλλά μοιραζόμαστε και πολιτιστικούς δεσμούς.

Καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε αυτή τη σχέση σε ένα κόσμο αυξανόμενης αβεβαιότητας. Το πλήθος των συμφωνιών που υπογράψαμε υποδηλώνουν την ανάγκη να συνεδριάζουμε πολύ πιο τακτικά. Αντανακλούν την κοινή μας βούληση να συνεργαζόμαστε σε διμερές και διεθνές επίπεδο. Για έναν ολόκληρο χρόνο Ελλάδα και Ιταλία θα καθορίσουν την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ηλεκτρική διασύνδεση με την συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΤΕΡΝΑ θέλουμε να αυξήσουμε την ισχύ στα 1500 μεγαβάτ. Η Ελλάδα είναι εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο και μια τέτοια διασύνδεση θα είναι προς όφελος των δυο χωρών.

Η δεύτερη συμφωνία έχει μεγάλη σημασία ειδικά για εμάς και είναι αυτή που υπογράφηκε μεταξύ της ιταλικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων και του υπουργείου Μεταφορών και είναι επανεκκίνηση της σχέσης που οικοδομούμε και δοκιμάστηκε υπό την σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας αυτής των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας.

Είναι πολύ σημαντική γιατί η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια στις υποδομές και το δίκτυο και εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και η ιταλική πλευρά θα επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για νέα τρένα και αμαξοστάσια για να φτάσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι στο επίπεδο των ιταλικών.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε την συμφωνία χωρίς την προσωπική στήριξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού και την ευχαριστώ προσωπικά.

Συζητήσαμε για τις οικονομικές σχέσεις το διμερές εμπόριο έχουμε 12 δις διμερές εμπόριο δεν το λέει κανείς και λίγο αλλά μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα και υπάρχουν και άλλες πτυχές για συνεργασία όπως αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία και η Ιταλία της κοιλότητες για αποθήκευση. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι σήμερα οι ευρωπαϊκές σχέσεις δεν είναι ίδιες από αυτές που ήταν πριν από 10 χρόνια. Ο Νότος ήταν τότε πηγή προβλημάτων και τώρα αναπτύσσεται ταχύτερα.

Μιλήσαμε για την Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και όλοι οι εμπλεκόμενοι να σέβονται το διεθνές δίκαιο και εκφράσαμε τον αποτροπιασμό μας για τις σφαγές αμάχων την Συρία αλλά και την Λιβύη την ανάγκη ελέγχου των μεταναστευτικών ροών. Στα ευρωπαϊκά συμβούλια δεν μιλάμε πια για δευτερογενείς ροές αλλά να επιλέγουμε εμείς ποιοι περνούν τα σύνορά μας. Έχουμε επίσης πολιτική υποδοχής νόμιμων μεταναστών. Μιλήσαμε για την Ουκρανία και ταυτιζόμαστε απόλυτα στην ανάγκη να πάμε σε μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών.

Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην ελληνοιταλική αμυντική συνεργασία. Το να έχουμε απλά διευκολύνσεις ως προς τις αμυντικές δαπάνες σε εθνικό επίπεδο δεν δίνει από μόνο του την λύση στην κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση. Πρέπει να συζητηθεί σοβαρά ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα υποστηρίξει έργα ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος. Από την στιγμή που τα έργα θα έχουν ευρωπαϊκό ενδιαφέρον θα πρέπει να συζητήσουμε ένα ευρωπαϊκό εργαλείο.

Διαβάστε επίσης  Ιταλία: Καταζητούμενος κατάδικος αυτοκτόνησε πέφτοντας από το Ντουόμο του Μιλάνου

Είναι κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της ένωσης

Η ευρωπαϊκή άμυνα και η στρατηγική μας αυτονομία δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις Πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

Συμμεριζόμαστε και την άποψη ότι η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ είναι αναγκαία αι απαραίτητη και προσβλέπουμε στην αμοιβαία ωφέλιμη και θέλουμε να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο και οι στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι βαθιές. Τιμούμε την στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Τζόρτζια Μελόνι: «Με τον Ελληνα πρωθυπουργό είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος σε θέματα όπως η μετανάστευση»

Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που είχαν την ευκαιρία να υποδεχθώ στη Ρώμη τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Υιοθετήσαμε μια κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τη δουλειά που κάνουμε μαζί και για να ενισχύσουμε το επίπεδο συνεργασίας.

Χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας. «Με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος σε θέματα όπως η μετανάστευση καθώς είμαστε χώρες υποδοχής των μεταναστών. Έχουμε εργαστεί έντονα τα τελευταία χρόνια για να υπάρξει αλλαγή της αντιμετώπισης των ροών.

Μεταφέραμε το κέντρο βάρους στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και την αντιμετώπιση των διακινητών. Το θέμα είναι σύνθετο και χρειάζονται καινοτόμες λύσεις. Εργαζόμαστε επίσης προς όφελος της ειρήνης. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι τέλους με εγγυήσεις ασφάλειας για το Κίεβο. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε και νέα υποθαλάσσια καλώδια.

Δεσμευόμαστε στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με πολλές ιταλικές επιχειρήσεις να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και στην άμυνα και τις μεταφορές. Είναι κομβική η συνεργασία ανάμεσα στην ιταλική Ferovia και την κυβέρνηση. Θέλουμε να προχωρήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και είναι ένα θετικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε».

Τα πρωτόκολλα συνεργασίας

Κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, οριστικοποιήθηκαν συμφωνίες στα πεδία της ενέργειας και των επενδύσεων στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

1. Υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW.

Καθώς η Ελλάδα αυξάνει την εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύ, ειδικά μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, αναβαθμίζει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000. Η Ιταλία, από την πλευρά της, εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, άρα πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Το έργο ευθυγραμμίζεται επίσης με τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην κατασκευή διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες τιμολογιακές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος εφοδιασμός, μειώνοντας τον κίνδυνο μπλακ-άουτ, σαν αυτό που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες στην Ισπανία.

2. Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Με δεδομένη τη σειρά επενδύσεων του ελληνικού κράτους για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:

Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου
Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών
Οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.

Τα δύο παραπάνω Μνημόνια περιλαμβάνονται στις συνολικά 12+2 συμφωνίες που υπεγράφησαν στο πλαίσιο του 2ου ΑΣΣ Ελλάδας – Ιταλίας.

Πηγή: Ertnews