Ανακοίνωση- απάντηση στις δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή για το μετρό Θεσσαλονίκης εξέδωσε το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).
Οπως αναφέρει η Εταιρεία, ενώ αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας επί της προσφυγής κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαίων στο Σταθμό Βενιζέλου, ο Υπουργός Υποδομών, κ. Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι: «Για πρώτη φορά έχουν συμφωνήσει στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων,
κυβέρνηση, περιφέρεια και άλλοι φορείς της Θεσσαλονίκης».
Λίγες ημέρες νωρίτερα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο Δήμαρχος κ. Κ. Ζέρβας υποστήριξε ότι η προσφυγή στο ΣτΕ «σταμάτησε το
έργο.
Ετσι επί 15 μήνες στο σταθμό αυτό δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, 15 μήνες είναι χαμένοι για τον σταθμό, για το έργο,
για την ζωή και την εξέλιξη της πόλης. Ας αναλογισθούμε ποιοι μπαίνουν σ’ αυτές τις διαδικασίες συνέχεια».
Η εταιρεία κάνει λόγο για ατυχείς δηλώσεις, σημειώνοντας ότι “η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού που ενέκρινε την απόσπαση και επανατοποθέτηση, όπως ζήτησε η «Αττικό Μετρό», εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Σε αυτήν περιλαμβανόταν συγκεκριμένος όρος που επέβαλε την κατάθεση από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και την έγκριση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου οριστικών μελετών εφαρμογής πριν από την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων”.
“Ο όρος αυτός δεν έχει μέχρι στιγμής εκπληρωθεί, αφού ουδέποτε ως σήμερα η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ υπέβαλε πλήρη και κοστολογημένη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων ενώ ασφαλώς ουδέποτε εκδόθηκε και σχετική απόφαση από την Υπουργό Πολιτισμού. Οι παραλείψεις αυτές είναι σίγουρα εντελώς ανεξάρτητες και δεν οφείλονται στην προσφυγή μας στο ΣτΕ, αλλά στην καθυστέρηση ή ολιγωρία των εμπλεκομένων φορέων” σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ.
Η εταιρεία σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή της ότι “η καθυστέρηση ή ολιγωρία αυτή, συνέχεια της απόφασης της Αττικό Μετρό να αλλάξει θέση, καθιστά ορατό πλέον τον κίνδυνο, όχι μόνον να αποσπασθούν οι αρχαιότητες, αλλά και να μην επανατοποθετηθούν ποτέ στο χώρο που ανευρέθησαν, λόγω της στενότητας του χρόνου που απομένει πλέον μέχρι το τέλος του 2023. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε την πλήρη εξαφάνιση ενός απαράμιλλου αρχαιολογικού χώρου”.