ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα: Ολιστική στρατηγική για νερό, άρδευση και ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση

ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΕΥΑ, Σπύρου Σταματάκη, στο Thes.gr

Ο Δήμος Δέλτα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γεωργικές περιοχές της Ελλάδας, με το 70% της εγχώριας παραγωγής ρυζιού να προέρχεται από τα εύφορα εδάφη του. Σε αυτή την καίρια συγκυρία, η ΔΕΥΑ Δέλτα σχεδιάζει και υλοποιεί μια σειρά έργων και παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βιώσιμη διαχείριση του νερού – τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.

Ο Σπύρος Σταματάκης, πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα, παραχώρησε συνέντευξη στο Thes.gr, και αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται για τη θωράκιση της περιοχής όσον αφορά την αναβάθμιση του δικτύου, την αντιπλημμυρική προστασία και τη μετάβαση στην ψηφιακή πολιτική.

Παρωχημένο αρδευτικό δίκτυο – σύγχρονες λύσεις

Το αρδευτικό δίκτυο του Δήμου, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950, πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο Σπύρος Σταματάκης σημειώνει πως η ΔΕΥΑ προωθεί μια ολιστική λύση: ένα πλήρες σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών, που θα περιλαμβάνει σύγχρονα δίκτυα, εξοικονόμηση και αποθήκευση νερού, καθώς και την παραγωγή ενέργειας μέσω των αρδευτικών εγκαταστάσεων.

Πρόταση για ΤΟΕΒ ύψους 4 εκατομμυρίων

Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση που κατατέθηκε για τους ΤΟΕΒ Χαλάστρας και Κυμίνων–Μαλγάρων, συνολικού ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Ο στόχος είναι η αναβάθμιση του εξοπλισμού, η αυτοματοποίηση και η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, η ΔΕΥΑ διεκδικεί την ίδρυση διυλιστηρίου στον Γαλλικό ποταμό και ειδικής μονάδας στο Καλοχώρι, ώστε να αξιοποιείται το νερό που σήμερα χάνεται.

Καθαρό νερό για όλους έως το τέλος του 2025

Ο Σπύρος Σταματάκης σημείωσε πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα – όπως η μεταφορά νερού από τη Χαλάστρα σε Κύμινα και Μάλγαρα και η αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης – που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.
Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνεται το έργο για Κύμινα και Μάλγαρα, ενώ για τη Βραχιά κατατέθηκε μελέτη 1,7 εκατ. ευρώ και αναμένεται έγκριση από την Περιφέρεια. Ο στόχος είναι έως το 2025, κάθε οικισμός του Δήμου να έχει πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος, “πίνουμε καθαρό νερό όπως και στην Τσιμισκή”.

Διαβάστε επίσης  Καλαμαριά: Ομόφωνο «όχι» στον αποκλεισμό από τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου

Ψηφιακά υδρόμετρα και δίκαιη χρέωση

Η εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων θα εξαλείψει τις απώλειες και τις αδικίες του παρελθόντος, όπου έως και το 60% του νερού δεν χρεωνόταν. Με τα νέα μέσα, επιτυγχάνεται όχι μόνο οικονομική διαφάνεια, αλλά και εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων.

Διαχειριστική επάρκεια και καινοτομία

Η ΔΕΥΑΔΔ είναι μία από τις μόλις 13 ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα που έλαβαν βεβαίωση Διαχειριστικής Επάρκειας από τη ΡΑΑΕΥ. Επιπλέον, επιλέχθηκε ως η μοναδική δημοτική επιχείρηση που θα λειτουργήσει πιλοτικά στο νέο λογιστικό πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης, πιστοποιώντας το επίπεδο οργανωτικής και τεχνολογικής της ετοιμότητας.

Αντιπλημμυρικός σχεδιασμός δεκαετίας

Κλείνοντας, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σπύρος Σταματάκης: «Όταν βρέχει στην Πεντάλοφο, πλημμυρίζει το Καλοχώρι». Όλα τα κανάλια της περιοχής οδηγούν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα η ανθεκτικότητα του δήμου σε ακραία καιρικά φαινόμενα να εξαρτάται από μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων που ήδη σχεδιάζονται με ορίζοντα δεκαετίας.