Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές από την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.
Ετσι, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα θα επισκεφθούν Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου τη Θεσσαλονίκη για συμμετάσχουν σε σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών με σκοπό να οργανώσουν την τριτοβάθμιας περίθαλψη ενόψει ενός επερχόμενου κύματος, ή και ενδεχομένως νέου lockdown που απειλεί τη Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:
09:30: Συνάντηση στο ΕΚΑΒ Β. Ελλάδος με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ και με τους διοικητές των Νοσοκομείων
11:00: Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.
12:30: Συνάντηση με τον Πρωτοσύγκελο Ιάκωβο Αθανασίου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
14:00: Συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας.
15:00: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της περιοχής.
“Εκρηξη” κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες (22/9) 449 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού, ενώ μία εβδομάδα πριν, στις 14 Σεπτεμβρίου, η πόλη είχε ξανά τον μεγαλύτερο και μοναδικό τριψήφιο επταήμερο μέσο όρο, φθάνοντας τα 240,29 κρούσματα.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, με πλέον ενδεικτικές τις εξής περιφέρειες: Ημαθίας (114), Δράμας (61 κρούσματα), Έβρου (50), Καβάλας (65), Καστοριάς (45), Κιλκίς (53), Κοζάνης (66), Ξάνθης (89), Πιερίας (79), Πέλλας (68)και Χαλκιδικής (54).
Το θετικό στοιχείο, είναι ότι μειώνονται οι διασωληνώσεις σε όλη τη χώρα, και το σύστημα γενικότερα αντέχει και δεν πιέζεται. Όσον αφορά στους θανάτους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέοι, καθώς σχεδόν καθημερινά φθάνουν περίπου τους 40, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που καταλήγουν, έχουν βαριά συνοδά νοσήματα. Και φυσικά τόσο οι διασωληνωμένοι, όσο και οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.