Οικολογία – Πράσινη Λύση: “Η κλιματική αλλαγή, άλλοθι για την αδιαφορία της Διοίκησης”

Οικολογία Πράσινη Λύση Τούμπα

Κριτική για τα προβλήματα που προέκυψαν από τις βροχές

Για ανετοιμότητα και και έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμων της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο σε ανακοίνωση η παράταξη Οικολογία – Πράσινη Λύση με αφορμή τις καταστροφές και τα προβλήματα που προκαλούνται μετά από καταιγίδες.

Η ανακοίνωση αναφέρει: “Σε «υγρο-βιότοπο» με λίμνες και ποτάμια, με λάσπες, φερτούς κυβόλιθους και φράγματα από σπασμένα κλαδιά και κάδους απορριμμάτων μετατράπηκε η Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή και την Κυριακή, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην πόλη.

Είναι προφανές και αναμενόμενο ότι στα τέλη του καλοκαιριού και στην αρχή του Φθινοπώρου θα αντιμετωπίζουμε δυνατές μπόρες. Δυστυχώς, είναι βέβαιο ότι η κλιματική κρίση θα φέρει πολύ πιο ισχυρές καταρρακτώδεις βροχές που θα ξεπερνούν τον σχεδιασμό αντοχής της πόλης, χωρίς να μεταβάλλεται ουσιαστικά το μέσο ετήσιο ύψος βροχής.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πλήρη ανετοιμότητα και έλλειψη συντονισμού της Περιφέρειας ΚΜ και των Δήμων του ΠΣ Θεσσαλονίκης. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι μαζί με τις συνήθεις οδούς και περιοχές που πλημμυρίζουν με τις μπόρες (Αγ. Πάντων, Βαρδάρης, Δικαστήρια, 26ης Οκτωβρίου, Σαλαμίνος, 28ης Οκτωβρίου, Κοσμά Αιτωλού, Ρήγα Φεραίου, τα ρέματα της Πολίχνης κλπ), πλημμύρισαν και οι παραλιακές οδοί Μεγάλου Αλεξάνδρου και Κουντουριώτη, καθώς και δρόμοι με έντονη κλίση, όπως Ίωνος Δραγούμη, Εθνικής Αμύνης, Ολυμπιάδος και Αποστόλου Παύλου.

Για τα φαινόμενα αυτά δεν φταίει ουσιαστικά καμία Κλιματική Κρίση. Φταίει η ανυπαρξία ελεύθερων χώρων πρασίνου, η αδυσώπητη κάλυψη της πόλης από τσιμέντο και άσφαλτο, η έλλειψη συντήρησης και εκσυγχρονισμού του δικτύου ομβρίων, τα διάφορα έργα που δεν λαμβάνουν υπόψη τους το επιφανειακό δίκτυο φρεατίων υδροσυλλογής και τις κλίσεις απορροής. Φταίει, επίσης, η καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμπερασμάτων από τις διάφορες μελέτες Master Plan που έχουν πραγματοποιηθεί για το ΠΣ Θεσσαλονίκης.

Κυρίως όμως φταίει η αδιαφορία των Διοικήσεων να εκτελέσουν έργα που είναι ουσιώδη, αλλά υπόγεια και αφανή και δεν τους δίνουν την ευκαιρία να προβάλουν την βιτρίνα της στους ψηφοφόρους της. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα, αν οι υπεύθυνοι χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι για την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τα συνήθη καιρικά φαινόμενα, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να διαχειριστούν με επιτυχία την πραγματική κλιματική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών της Περιφέρειάς μας;”