Για τη ένταση που παρατηρείται σε χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που τελούσε υπό κατάληψη εδώ και 34 χρόνια, μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Νίκος Παπαϊωάννου, μια μειοψηφία -όχι πάνω από 30-40 άτομα- σε δημόσιο χώρο υπό κατάληψη για 34 χρόνια έχει τη δική της άποψη και αντιδρά στη δημιουργία ενός έργου προκειμένου να έχουν όλοι πρόσβαση στη γνώση.
Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του. Όμως δεν είναι σεβαστό όταν επιδιώκει να την επιβάλλει εις βάρος της γνώσης του άλλου.
Αναφορικά με τα τεκταινόμενα, τόνισε ότι “κανείς δεν θέλει να βλέπει αστυνομία εντός πανεπιστημίου. Όμως όταν υπάρχει κάτι παράνομο, παρεμβαίνει όπως σε κάθε άλλον δημόσιο χώρο. Αυτό συνέβη και τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν ο εργολάβος του έργου την ενημέρωσε γιατί μια ομάδα δεν επέτρεπε την εκτέλεση εργασιών.
Η άποψη της Πρυτανείας είναι ότι πρόκειται για έργο ακαδημαϊκό που προάγει την παιδεία και σε πείσμα όλων, το έργο θα γίνει και θα ολοκληρωθεί. Είμαι πεπεισμένος, πρόσθεσε, ότι πρέπει να γίνει αυτή η βιβλιοθήκη. Δεν έχει νόημα για το τι έγινε επί 35 χρόνια. Θέλουμε να αποδώσουμε το έργο στους φυσικούς τους χρήστες, φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό”.
Σχετικά με την παρουσία εξωπανεπιστημιακών στοιχείων, απάντησε πως το “αν επιτρέπεται ή όχι η πρόσβαση σε μη φοιτητές έχει να κάνει με όλο το ελληνικό πανεπιστήμιο. Δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο. Ολοι οι χώροι είναι και πρέπει να είναι ανοιχτοί για τον οποιονδήποτε φοιτητή, μέλος ΔΕΠ, πολίτη.
Βασική αρχή είναι ότι όλα πρέπει είναι ανοιχτά. Κάποιοι λένε για ποιο λόγο δεν παρεμβαίνει η ασφάλεια του πανεπιστημίου. Οι ιδιωτικές εταιρίες security δεν έχουν δικαίωμα ούτε να σε ακουμπήσουν.
Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος νομιμότητας. Το αυτονόητο θα πρυτανεύσει”.
Πηγή: ertnews.gr