Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού προτείνουν ειδικοί

Πάσχα στο χωριό Θεσσαλονίκη

Για τις ημέρες του διπλού εορτασμού στην πόλη

Η κατάσταση με την πανδημία στην Θεσσαλονίκη ανησυχεί σημαντικά τους ειδικούς, που ενόψει του διπλού εορτασμού στο τέλος του μήνα προτείνουν πιο σκληρά μέτρα.

Την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων στον τετραήμερο εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, επισημαίνουν επιστήμονες. Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

“Για μένα αν δεν πάρει το κράτος μέτρα πρόληψης στο τετραήμερο του Αγίου Δημητρίου, θα γίνει “πάρτι”. Όπως είχε γίνει και πριν από ένα χρόνο. Και αν θυμάστε τότε, το “πάρτι” δεν είναι μόνο τοπικό στη Θεσσαλονίκη, αλλά επηρεάζει και τις άλλες περιοχές. Γιατί εγώ είμαι από τη Θεσσαλονίκη και ξέρω ότι το τετραήμερο του Αγίου Δημητρίου, το εκμεταλλεύονται οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας και πηγαίνουν τετραήμερες εκδρομές, στα Γιάννενα και άλλες περιοχές. Αυτό μετάδωσε περισσότερο στη νόσο”, αναφέρει.

Να απαγορευθούν εγκαίρως οι διαδημοτικές μετακινήσεις, υποστήριξε μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο iatropedia.gr και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Η σταθερά αυξανόμενη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως είπε, αλλά και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη σηκώνει το “βάρος” των σοβαρών νοσηλειών και από άλλους όμορους νομούς, καθιστά επιτακτική ανάγκη την έγκαιρη λήψη μέτρων, όπως είπε.

“Μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα. Θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός, να δοθεί προσοχή στα μέτρα και ενδεχομένως να υπάρξουν και επιπρόσθετα πιο σημαντικά μέτρα. Δηλαδή μπορεί να περιοριστεί η διανομαρχιακή κινητικότητα. Να υπάρξει εμπάργκο στις μετακινήσεις μεταξύ των νομών. Είναι ένα προληπτικό μέτρο που να ληφθεί έγκαιρα από τώρα”, ανέφερε ο ίδιος.

“Την Παρασκευή το βράδυ αναλύσαμε την κατάσταση επιδημιολογικά. Η εικόνα είναι η εξής: Οι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας και όμοροι νομοί της Θεσσαλονίκης, αλλά και η ίδια η Θεσσαλονίκη, έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Περισσότερο η Πιερία, η Πέλλα και η Ημαθία, η Δράμα και η Ξάνθη, καθώς επίσης και η Καστοριά. Και έχει και πολλούς ανεμβολίαστους εκεί. Δεν φτάνει δηλαδή που τους χτύπησε το δεύτερο και το τρίτο κύμα τόσο πολύ, επιμένουν να μην εμβολιάζονται. Τι να τους κάνεις;…”, υπογραμμίζει ο επιστήμονας.

Γιατί “φούντωσε” πάλι η Βόρεια Ελλάδα

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας επιχειρεί να εξηγήσει το φαινόμενο, για πολλοστή φορά η Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.

“Προφανώς δεν τηρούνται τα μέτρα, είναι χαμηλός εμβολιασμός, δεν αποκλείεται επειδή συνορεύουν και με Βαλκανικές χώρες να παίζει ρόλο κι αυτό και γι’ αυτό πρέπει στα σύνορα να υπάρχουν έλεγχοι για τον κορονοϊό. Επίσης, μπορεί να έπαιξε ρόλο και όλη αυτή η κινητικότητα με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όλες αυτές οι κινητικότητες προφανώς έπαιξαν το ρόλο τους. Και άλλα ίσως τοπικά φαινόμενα που έδωσαν υψηλά νούμερα σ’ αυτές τις περιοχές”, επισημαίνει ο ίδιο.

Στα “τοπικά φαινόμενα” στα οποία αναφέρεται ο κ. Νίκος Τζανάκης, περιλαμβάνονται και οι κατά τόπους λειτουργοί της εκκλησίας, που παρασύρουν πολίτες να μην ακολουθούν τα μέτρα και να μην εμβολιάζονται, όπως λέει:

“Έχουμε αρκετούς ιερείς στην περιοχή που είναι αρνητές και καθοδηγούν τον κόσμο, και βεβαίως μεγάλο ρόλο παίζει κυρίως η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε αυτούς τους νομούς αλλά και στην ίδια τη Θεσσαλονίκη”, καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *