Οδηγίες υπουργείου Υγείας: Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια τρόφιμα – συσκευασίες

ανατιμήσεις σούπερ μάρκετ τρόφιμα συσκευασίες Υπουργείο Υγείας μάσκα πρόστιμα Θεσσαλονίκη

Τι προτείνεται για τη λήψη μέτρων

Το Υπουργείο Υγείας παρέχει οδηγίες για τον ασφαλή χειρισμό τροφίμων που έχετε προμηθευτεί από καταστήματα.

Στόχος είναι να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς θα χειριστούμε με ασφάλεια τρόφιμα και συσκευασίες. Το κυριότερο είναι πως οι εξωτερικές συσκευασίες (πλαστικά υλικά συσκευασίας) μετά την αποσυσκευασία τους είναι καλό να απορρίπτονται άμεσα και να πλένονται τα χέρια πριν και μετά τις εργασίες στην κουζίνα.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις σχετικά με τη μόλυνση από κορονοϊό των αγαθών που προμηθεύονται οι καταναλωτές από τα σημεία πώλησης.

Ο κίνδυνος κυρίως εστιάζεται στον συγχρωτισμό και την επαφή μας με δυνητικά μολυσμένα άτομα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να θεωρούνται μολυσμένες επιφάνειες εκτός των περιπτώσεων σαφούς ένδειξης μόλυνσης.

Για τη λήψη μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, προτείνονται τα εξής:

-Να πλένονται τα χέρια μετά την αγορά των αγαθών και μετά την αποσυσκευασία τους.

-Ακολουθώντας τα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής δεν είναι απαραίτητο να απολυμανθούν οι συσκευασίες. Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός επιβιώνει κυρίως σε σκληρές επιφάνειες, ο κίνδυνος μόλυνσης από το χειρισμό των συσκευασιών είναι πολύ χαμηλός και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί με αυτόν τον τρόπο.

-Οι εξωτερικές συσκευασίες (πλαστικά υλικά συσκευασίας) μετά την αποσυσκευασία τους να απορρίπτονται άμεσα.

-Οι ψυκτικοί θάλαμοι δεν πρέπει να υπερφορτώνονται. Τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται με τάξη εντός κατάλληλων περιεκτών, ώστε να μην προκύπτουν επιμολύνσεις.

-Προτείνεται η προετοιμασία πρώτα των τροφίμων που δεν θα θερμανθούν πριν την κατανάλωση (γλυκά, σαλάτες με ντρέσινγκ). Μετά τα φυτικά που θα καταναλωθούν ωμά, (μαρούλι, κομμένα λαχανικά). Τελευταία η προετοιμασία των ωμών ζωικών τροφίμων (κοτόπουλο, κρέας , ψάρι).

-Να γίνεται ενδελεχής καθαρισμός επιφανειών και σκευών. Προσοχή σε φθαρμένα σκεύη, σανίδες κοπής (να έχουν επίπεδη επιφάνεια για να καθαρίζονται καλά).

-Να γίνεται πλύσιμο των χεριών για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά από αυτές τις εργασίες και στην υγιεινή της κουζίνας. Να μην πλένονται τα χέρια στο νεροχύτη, γιατί μπορεί έτσι να επιμολυνθεί.

-Αναφορικά με τα νωπά, ολόκληρα – ακέραια τρόφιμα φυτικής προέλευσης (φρούτα και λαχανικά) μπορούν να ακολουθούνται συνήθεις απλές πρακτικές καθαρισμού, όπως απόρριψη των εμφανώς ρυπαρών επιφανειακών φυλλωμάτων, σχολαστική έκπλυση με τρεχούμενο νερό, χρήση διαλύματος νερού με ξύδι, αποφλοίωση.

-Η χρήση απορρυπαντικών – απολυμαντικών στα τρόφιμα ουσιών στα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγεται, διότι ενδέχεται να αφήσει στα τρόφιμα ρύπους υπολειμματικών χημικών ουσιών.

-Οι συσκευασίες των τροφίμων μπορούν να απορρίπτονται άμεσα στους οικιακούς περιέκτες, οι οποίοι πρέπει να φέρουν κάλυμμα.

-Η συχνή εξυγίανση των χεριών (τακτικό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι, χρήση κοινών αντισηπτικών), καθώς επίσης και οι γενικότεροι κανόνες ατομικής υγιεινής (αποφυγή αγγιγμάτων του χεριού στο πρόσωπο) αποτελούν βασικά μέτρα πρόληψης της λοίμωξης του κορωνοϊού.

Καταστήματα

Σε σχέση με τις αγορές τροφίμων, επισημαίνεται πως οι υπεύθυνοι των καταστημάτων ακολουθούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής.

Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:
-Μην πηγαίνετε στην αγορά αν είστε άρρωστοι (παραγγελίες on line ή να βοηθήσουν συγγενείς, φίλοι).

-Προγραμματίστε εύστοχα τις αγορές σας (λιγότερες επισκέψεις, λιγότερος δυνατός χρόνος παραμονής στο κατάστημα, λιγότερη σπατάλη τροφίμων). Μπορείτε να πάρετε μαζί σας μάσκα, γάντια ή αντισηπτικό χεριών και για χειρολαβές στο καρότσι – καλάθι αν δεν δίνει η επιχείρηση.

-Είναι συζητήσιμη η αναγκαιότητα μάσκας, γαντιών, αλλά σημαντικό αν νιώθουμε ασφάλεια. Προσοχή όμως να γνωρίζουμε και να έχουμε συνειδητοποιήσει την ορθή χρήση αυτών των προφυλακτικών μέτρων. Συχνά αυτά τα απλά πράγματα τα κάνουμε με λανθασμένο και επικίνδυνο τρόπο. Τα γάντια κυρίως δίνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας .Είναι απαραίτητο να γίνεται σωστή χρήση, διαφορετικά είναι αποτελεσματικότερο να πλένουμε τα χέρια και να μάθουμε να μην αγγίζουμε καθόλου το πρόσωπο.

-Προτιμάτε να πληρώνετε με την προσωπική σας κάρτα.

-Πηγαίνετε για αγορές νωρίς το πρωί ή όταν δεν έχει πολύ κόσμο, ή αν θέλετε να περιμένετε κρατάτε τις αποστάσεις.

-Τηρείτε πάντα τις αποστάσεις (2 μέτρων – είναι περίπου 2 καρότσια σούπερ μάρκετ), σε όλο τον χώρο και καθ ́όλη τη διάρκεια των αγορών σας.

-Αποφύγετε το άγγιγμα με γυμνά χέρια των επιφανειών – αντικειμένων, που χρησιμοποιούνται πολύ και αγγίζονται από πολλούς, όπως χειρολαβές, κουμπιά ανελκυστήρων, κουπαστή, ζυγαριές ή αν το κάνετε πλύνετε ή απολυμάνετε τα χέρια. Προσπαθήστε να αγγίζετε μόνον ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο. Παρόλο που τα καταστήματα μεριμνούν για την εξυγίανση όλων αυτών, είναι ασφαλέστερο να φροντίζουμε κι εμείς να μην μολυνθούμε αλλά και να μην επιμολύνουμε τους χώρους που επισκεπτόμαστε.

-Μην αγγίζετε τα τρόφιμα για να τα περιεργαστείτε, αγγίζετε μόνο όσα θα αγοράσετε.

-Αν βήξετε ή φτερνιστείτε καλύψτε το στόμα και μύτη με το εσωτερικό του αγκώνα σας ή αν χρησιμοποιήσετε χαρτομάντιλο φροντίστε να το απορρίψετε άμεσα σε κάδο.

-Απολυμαίνετε τα χέρια όσο και όταν χρειάζεται και να τα πλένετε σχολαστικά μόλις φθάσετε σπίτι.

-Μην πετάτε γάντια και μάσκες – ακόμα και σε ανοικτό χώρο – παρά μόνον σε κάδους απορριμμάτων και βέβαια όχι σε κάδους ανακύκλωσης. Προσοχή η αφαίρεση της μάσκας να γίνεται μόνον αγγίζοντας τα πλευρικά λάστιχα, χωρίς να πιάσουμε την εξωτερική επιφάνεια και τα γάντια, χωρίς να αγγίξει το γάντι το καθαρό δέρμα μας καθώς το βγάζουμε.

Delivery

-Αν αγοράσετε από διανομή κατ ́οίκον κρατήστε την απόσταση από τον διανομέα για δική σας και δική του ασφάλεια.

-Στα πακέτα κούριερ πολύ μικρή είναι η πιθανότητα μολυσμένο άτομο να μολύνει τα πακέτα που έχουν ήδη ταξιδεύσει αρκετό χρόνο μέχρι να φθάσουν σε μας και είναι χαμηλός ο κίνδυνος “ανάκτησης” του ιού από χάρτινη πορώδη συσκευασία.

-Πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τον χειρισμό της συσκευασίας.

Πηγή: iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version
%%footer%%