Στον τρόπο που θα οδηγήσει σε μια πιθανή πλήρη ύφεση του κορονοϊού αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθ. Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Ελπίζουμε ότι ο κορονοϊού θα συμπεριφερθεί όπως και οι άλλοι κορονοϊοί και όπως αναφέρθηκε και από τον κ. Τσιόδρα μπορεί να έχουμε 20- 30 % επίπτωση της αύξησης της θερμοκρασίας και μιας σχετικής υγρασίας υγρασίας στην μετάδοση του ιού. Αυτό σε συνδυασμό με τα μέτρα με το ότι θα είμαστε περισσότερο έξω. Είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πιθανή πλήρη ύφεση. Δεν νομίζω να εξαφανιστεί τελείως. Είναι πιθανό να ακολουθήσει αυτό με την γρίπη», επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος από το ΕΚΠΑ.
«Η κοινή γρίπη τους θερινούς μήνες δεν εξαφανίζεται απλά η μεταδοτικότητα τους είναι πολύ χαμηλή. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κορονοϊούς. Τα ξαδερφάκια του SARS COV2 είναι οι ιοί που προκαλούν αυτό το κρυολόγημα και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με αυτόν τον ιό και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχικότητας», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Για να συμβεί ένα γενικό lockdown θα πρέπει να υπάρχει μια γενικευμένη διασπορά η οποία για να μην δημιουργηθεί θα πρέπει να μην τηρούνται τα μέτρα. Ωστόσο, αυτό θα φανεί σε 15 ημέρες» τόνισε ο κ. Δημόπουλος.
Για μέτρα στις διακοπές και παραλίες
«Η θάλασσα είναι ασφαλής, η πισίνα το ίδιο. Παίρνουμε μέτρα στην παραλία, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεια κλπ αλλάζει τελείως ο τρόπος που κινούμαστε και ζούμε» σχολίασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Συγκέντρωσαν 7,4 δισ. ευρώ στον τηλεμαραθώνιο για τον κορονοϊό
Ανθρωποι όπως η Μαντόνα, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς, πρίγκιπες, ένας βασιλιάς, πρόεδροι και αρχηγοί κρατών συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της παραγωγής ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού που κατάφερε να συλλέξει 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνεισφορές.
Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος απών από αυτόν τον τρίωρο διαδικτυακό μαραθώνιο. «Τα καταφέραμε. Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ένα πλατύ χαμόγελο στο τέλος αυτής της πρόσκλησης για χρηματοδότηση.
Η Μαντόνα ήταν ο τελευταίος δωρητής με ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο στόχος ήταν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες επειδή η Τουρκία, το Πριγκιπάτο του Μονακό και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν προσδιόρισαν το ποσό συνεισφορών τους.
Η Κίνα, όπου ξεκίνησε ο ιός, δεσμεύτηκε να χορηγήσει 45,6 εκατομμύρια ευρώ. Η Ιαπωνία θα δώσει 830 εκατομμύρια, ο Καναδάς 600, η Αυστραλία 220, η Ελβετία 380, η Ολλανδία 192 και το Ισραήλ 60. Η Νότια Αφρική δεσμεύτηκε για 1,2 εκατομμύρια ευρώ και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έδωσαν υποσχέσεις χωρίς να τις ποσοτικοποιήσουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα του μαραθωνίου στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνοντας ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα. Η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μετείχε στον τηλεμαραθώνιο, συνεισέφερε με 3 εκατ. ευρώ.
Το εμβόλιο είναι «η καλύτερη συλλογική πιθανότητα μας να νικήσουμε τον ιό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Η συγκέντρωση χρημάτων από την Επιτροπή είναι ένα πρώτο βήμα. «Θα χρειαστεί ένα ποσό πενταπλάσιο» για την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.