«Ελευθερώστε μας από την κόλαση»
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη Μόρια την καθιστική διαμαρτυρία που ξεκίνησαν χθες Δευτέρα περίπου 200 γυναίκες. Δεκάδες μετανάστες κάθισαν μπροστά στην είσοδο του ΚΎΤ και ζητούν να μεταφερθούν από εκεί προς την Ευρώπη, καθώς, όπως λένε, η Μόρια «είναι φυλακή και κόλαση». Περίπου στις 10 το πρωί, μάλιστα, προκλήθηκε ένταση όταν μια ομάδα μεταναστών κινήθηκε προς τη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο κέντρο, χωρίς να προκληθούν όμως προβλήματα.
Λίγα λεπτά αργότερα οι μετανάστες τύλιξαν έναν άνθρωπο με σεντόνι και τον περιέφεραν ως νεκρό, θέλοντας να δείξουν πως μέσα στη Μόρια είναι ουσιαστικά νεκροί.
«Scorched hearts» («καμένες καρδιές»)… οι λέξεις που αναγράφονται στα χαρτόκουτα που κρατούν οι γυναίκες οι οποίες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία από χθες το απόγευμα. Διεκδικούν να φύγουν από τον καταυλισμό, να έχουν ασφάλεια κατά τη διαμονή τους εκεί, ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών κατά τα χθεσινά επεισόδια και «δικαιοσύνη». Οι περίπου 200 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες με τα παιδιά τους, ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Όπως έγινε γνωστό, σκοπός τους ήταν να κατεβούν διαδηλώνοντας στην πόλη της Μυτιλήνης, όμως ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας τις σταμάτησαν 300 περίπου μέτρα από την κύρια είσοδο του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.
το λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα από τη Μόρια 215 μετανάστες με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος». Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας στην Αττική και την Πελοπόννησο. Το «Νήσος Ρόδος» πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη – Χίο – Πειραιά.