Νέες προκλήσεις Τσελίκ: «Η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο»

Τσελίκ

Τι είπε για τις εκλογές στην Τουρκία

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, σχετικά με την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και το προσφυγικό.

“Η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο. Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε τάφο. Η προσέγγιση της Ελλάας παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και όλες τις διατάξεις”, είπε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ.

“Έχουμε επανειλημμένα περιγράψει και εξηγήσει τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Frontex σε συνεργασία με την ελληνική ακτοφυλακή. Εμείς και άλλοι έχουμε προειδοποιήσει ότι οι δραστηριότητες της Frontex θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τεθούν στη βάση του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Frontex. Έδωσαν τόσο ισχυρά μηνύματα. Αλλά δυστυχώς, αυτός ο σκληρός μηχανισμός μεταξύ της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex συνεχίζεται και συνεχίζουν να εργάζονται με τρόπο που οδηγεί ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου, θέτοντάς τους σε κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι “η Μεσόγειος λόγω της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex έχει μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τον θάνατο.

Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, δυστυχώς, συνεχίζουν αυτές τις πρακτικές τρυπώντας τις βάρκες και βασανίζοντας τους ανθρώπους μέσα σε αυτές με τον πιο απεχθή τρόπο. Αυτή είναι μια προσέγγιση που παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες σχετικά με την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης”.

“Πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική οπισθοδρόμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραβιάζει τις διατάξεις της σύμβασης του 1951 για τους πρόσφυγες που απαγορεύουν την επαναπροώθηση. Αποτελεί επίσης παραβίαση της απαγόρευσης των μαζικών απελάσεων στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και πάλι, είναι μια εφαρμογή που είναι αντίθετη με όλες τις διατάξεις του διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα με βάση το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Διαβάστε επίσης  Εκλογές στην Τουρκία: Ποιοι ηγέτες χωρών συνεχάρησαν τον Ερντογάν για τη νίκη του

Προειδοποιούμε τώρα για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συνεχίσει φέτος αυτή την πρακτική με ακόμη πιο βάναυσο τρόπο. Αυτή η καταδίωξη των ανθρώπων εκεί λόγω της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex κάνει όλα τα λόγια σας μάταια, καταστρέφει όλες τις προσεγγίσεις σας. Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά αυτής της πρακτικής, θα πρέπει να διεξαχθούν αξιόπιστες έρευνες για τη Frontex και η Ελλάδα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με μία σοβαρή αντιμετώπιση για το θέμα αυτό λόγω της παραβίασης όλων αυτών των εγγράφων και συμφωνιών και της παραβίασης των όρων των θεμελιωδών δικαιωμάτων”.

Τι είπε για τις εκλογές στη χώρα του

Ερωτηθείς για την ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία, ο Τσελίκ επανέλαβε ότι “θα γίνουν ανακοινώσεις όταν έρθει η ώρα. Δεν θα είναι πρόωρες εκλογές, αλλά θα υπάρξει μια αλλαγή στην ημερομηνία προς τα πίσω. Συζητούνται κάποιες ημερομηνίες. Σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση”.