Το βραβευμένο πρόγραμμα που θα λειτουργήσει και φέτος
Για άλλη μια σεζόν οι φίλοι της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην οθόνη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σπουδαίες παραγωγές από το παγκόσμιο επίκεντρο του λυρικού θεάτρου, τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, μέσα από τη σειρά ζωντανών μεταδόσεων υψηλής ευκρίνειας «The MET: Live in HD». Πρόκειται για ένα βραβευμένο πρόγραμμα που λειτουργεί φέτος για 14η σεζόν και μεταδίδει τις μεγαλειώδεις αυτές παραστάσεις σε 2.200 χώρους πολιτισμού σε 70 και πλέον χώρες όλων των ηπείρων – μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί διεθνώς περισσότερα από 26 εκατομμύρια εισιτήρια. Στην Ελλάδα οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ομίλου Αντένα σε συνολικά 15 πόλεις.
Οι μεταδόσεις αυτές, με ένα πολύ προσιτό εισιτήριο, δίνουν την ευκαιρία στους απανταχού φίλους της όπερας να παρακολουθήσουν παραστάσεις υψηλότατου επιπέδου με πρωταγωνιστές τους πιο γνωστούς λυρικούς καλλιτέχνες. Παράλληλα, οι πρωταγωνιστές σε ρόλο παρουσιαστή ξεναγούν και δίνουν πληροφορίες για τη διανομή των ρόλων, τη σύνοψη κάθε όπερας, κάνουν ζωντανές συνεντεύξεις με τους ερμηνευτές, τους συντελεστές παραγωγής και παρουσιάζουν δημοφιλείς λεπτομέρειες από τα παρασκήνια.
Η φετινή περίοδος ξεκινά με την «Τουραντότ» του Πουτσίνι, αναβίωση της επικής παραγωγής του 1987 σε σκηνοθεσία του αξέχαστου Franco Zeffirelli (13/10).
Τα υπόλοιπα έργα που θα δούμε ως το τέλος του έτους είναι η «Μανόν» του Μασνέ με τη Lisette Oropesa (την οποία το ελληνικό κοινό απόλαυσε ζωντανά το καλοκαίρι στην «Τραβιάτα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) (26/10), η «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι σε σκηνοθεσία του Anthony Minghella (9/11), αλλά και η καινούργια όπερα του Philip Glass «Ακενατόν» με θέμα τον καινοτόμο Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου (24/11).
Για τη νέα χρονιά ως τον Ιούνιο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κορυφαία όπερα του Μπεργκ «Βόιτσεκ» με τον Peter Mattei σε σκηνοθεσία του φημισμένου καλλιτέχνη William Kentridge, την καινούργια παραγωγή της κλασικής αμερικάνικης όπερας του Γκέρσουιν «Πόργκι και Μπες», την «Αγριππίνα» του Χέντελ με την Joyce DiDonato σε αντισυμβατική σκηνοθεσία του Sir David McVicar, τη νέα εκδοχή του «Ιπτάμενου Ολλανδού» του Βάγκνερ με τον Sir Bryn Terfel, την «Τόσκα» του Πουτσίνι με πρωταγωνίστρια τη διάσημη Anna Netrebko και τη «Μαρία Στουάρντα» του Ντονιτσέτι με τις Diana Damrau και Jamie Barton.