Πλούσιο το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη διαμαρτυρία

Θα διαρκέσει την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο

Ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την νέα καλλιτεχνική περίοδο που ξεκινά τον Ιανουάριο.

Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μεγάλες μουσικές παραγωγές αλλά και διεθνή φεστιβάλ, θέατρο, ξεχωριστές συνεργασίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτομίες.

Το πρόγραμμα κινείται σε 14 άξονες, αναδεικνύοντας την πολυμορφία του.

Διεθνείς προσωπικότητες της Μουσικής – Λεωνίδας Καβάκος

Φεστιβάλ Πνευστών

Ορχήστρα στο Μέγαρο – Φιλαρμόνια

Κύκλος Μουσικής Δωματίου

Ελληνική Μουσική

Θέατρο

Επέτειος Μνήμης Ποντίων – Αρμενίων

Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο

Θρησκευτική Μουσική

MOYSA

Φεστιβάλ Χορωδιών

Παιδιά στο Μέγαρο

Πολιτιστική Συνταγογράφηση

Συνεργασίες με φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή και Πανεπιστημιακά ιδρύματα

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί η διαρκής και πολύχρονη στήριξη του προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής από τους χορηγούς του:

Χορηγός αερομεταφορών είναι η Aegen Airlines,

Χορηγός η VOLVO Παπαδόπουλος

ενώ στην MOYSA είναι χορηγοί

η Alpha Bank,

η LIDL Ελλάς

και η ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρία Χάρτου)

Απόσπασμα της δήλωσης της Προέδρου Καθηγήτριας Ευγενίας Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου από την παρουσίαση του προγράμματος

«Όλοι οι άνθρωποι του Μεγάρου και εγώ προσωπικά, πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, η Τέχνη, η Μουσική, όχι μόνο πρέπει να είναι «ανοιχτά» προς όλους αλλά πρέπει να αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική σε περιόδους που η κοινωνία το χρειάζεται.

Σε εποχή που η βία έχει φτάσει σε άκρως ανησυχητικά επίπεδα, ο πολιτισμός οφείλει να δίνει δυναμικό παρόν.
Να αναδεικνύει διεξόδους, να καλλιεργεί το πνεύμα, την ψυχή, να μπαίνει μπροστά. Να αναλαμβάνει δράση.

Ο ρόλος μας γίνεται ακόμα πιο ουσιαστικός. Το Μέγαρο είναι ανοιχτό στην κοινωνία και προσκαλούμε όλους τους πολίτες να είναι μαζί μας.

Συνεχίζουμε λοιπόν και τη νέα χρονιά με ένα πρόγραμμα που αφορά όλους τους πολίτες, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο τους ήδη επιτυχημένους άξονές του αλλά προσθέτοντας και άλλους.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το Μέγαρο στέκεται δίπλα σε φορείς και σωματεία της πόλης, σε ΜΚΟ, στους συμπολίτες μας που χρειάζονται στήριξη, προσφέροντας χαμηλές τιμές εισιτηρίων, συμπράττοντας στην πραγματοποίηση των στόχων τους, σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι ο πολιτισμός είναι για όλους.

Πριν πάρει τον λόγο ο καλλιτεχνικός μας διευθυντής, ο κ. Χρίστος Γαλιλαίας, καθώς είναι εκείνος ο πλέον αρμόδιος να σας μιλήσει πιο αναλυτικά για το πρόγραμμά μας, τον οποίο ιδιαίτερα ευχαριστώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του ΔΣ, αλλά και όλες τις υπηρεσίες του Μεγάρου για το έργο τους. Και βέβαια ευχαριστίες οφείλονται για μια ακόμη φορά και στο Υπουργείο Πολιτισμού που βρίσκεται πάντα δίπλα μας, ουσιαστικά και έμπρακτα.

Σας ευχαριστώ.»

πρόγραμμα Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Δήλωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Χρίστου Γαλιλαία από την παρουσίαση του προγράμματος

«Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2024 συνεχίζει την δυναμική πορεία της προηγούμενης περιόδου και εμπλουτίζεται με νέες ενότητες και συνεργασίες.

Οι υπάρχουσες θεματικές ενότητες ενισχύονται ενώ το διακρίνει η ποικιλία και η διακαλλιτεχνικότητα. Μεγάλα ονόματα του ελληνικού μουσικού στερεώματος, σημαντικοί εκπρόσωποι του θεάτρου και της λογοτεχνίας θα φιλοξενηθούν και αυτή τη περίοδο στο ΜΜΘ.
Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στο νεοεμφανιζόμενο θεσμό του Φεστιβάλ Πνευστών και την δυναμική εισαγωγή στις κοινωνικές δράσεις με τη συμμετοχή του ΜΜΘ στο καινοτόμο πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης.

Η πετυχημένη δράση «Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο ΜΜΘ» συνεχίζεται και αυτή τη περίοδο στα καθιερωμένα «ραντεβού» με τους φίλους αναγνώστες. Ξεκινάμε με την Victoria Hislop και συνεχίζουμε με ακόμα 5 αξιόλογες συναντήσεις.
Το πρόγραμμα του ΜΜΘ δεν περιορίζεται μόνο σε συναυλίες κλασικής μουσικής αλλά φιλοξενεί και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Θα ήθελα να υπογραμμίσω την εμφάνιση ενός από τους κορυφαίους σολίστ της παγκόσμιας μουσικής σκηνής του Λεωνίδα Καβάκου τον Απρίλιο του 2024.

Συνεχίζουν οι επιτυχημένοι θεσμοί «Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής» και το «Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών».
Το ΜΜΘ ενισχύει την θέση του ως μεγάλος πολιτιστικός φορέας καθώς αναπτύσσει και νέες συνεργασίες με σημαντικούς φορείς και θεσμούς. Ενδεικτικά αναφέρω την συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το ΠΑΜΑΚ, το ΑΠΘ, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την ΚΟΘ και την ΕΛΣ.

Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ στην Ορχήστρα Νέων του ΜΜΘ, τη ΜΟΥΣΑ που μετά από μια επιτυχημένη διαδικασία ακροάσεων ανανεώνει και
ενισχύει το έμψυχο δυναμικό της και συνεχίζει να αναπτύσσει τη δραστηριότητα της συμμετέχοντας σε σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ευχαριστώ θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και τους Χορηγούς μας. Η έμπρακτη στήριξή τους είναι καθοριστική για την υλοποίηση των ιδρυτικών σκοπών του θεσμού.»

πρόγραμμα Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ιανουάριος & Φεβρουάριος ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ! ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ…ΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Φιλιώ Μπαλτατζή, Αρχόντισσα της Σμύρνης, με ό,τι απέμεινε από την οικογένειά της, φτάνει στη Σαλονίκη του 1923. Κανείς δεν ξέρει τι τους περιμένει. Σίγουρα όχι η ζεστή αγκαλιά της νέας πατρίδας όπως περίμεναν. Σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, Μικρασιάτες, Πόντιοι και ντόπιοι αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Παράλληλα, η σπουδαία και ευημερούσα εβραϊκή κοινότητα θυμίζει τη Σμύρνη. Όσο οι πρόσφυγες ανεβαίνουν τόσο η εβραϊκή κοινότητα κινδυνεύει. Ο φασισμός που πλήττει την Ευρώπη πλησιάζει και τότε η ζωή αλλάζει για όλους. Ένα έργο γεμάτο σασπένς, αγωνία, συναίσθημα, έρωτες, καταστροφές και θριάμβους! Με πολλούς και σημαντικούς ρόλους.

12/1 & 13/1 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ»: BIA/ΖΩ

Η θεατρική παράσταση ΒΙΑ/ΖΩ, μέσα από μια σύγχρονη ματιά τόσο σκηνοθετικά, όσο και ερμηνευτικά, σκιαγραφεί χωρίς περιστροφές ένα θέμα βαρύ, δύσκολο και κρυμμένο στις σιωπές όλων όσων βιώνουν την κακοποίηση, με όποιο τρόπο και όποιο τίμημα. Δίνει φωνή στην ανάγκη για συμμετοχή και αντίδραση στη βία, μέσα από έντονα συναισθήματα που κορυφώνονται καθ’ όλη τη διάρκειά της. Στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα πάρει ο θεατής μαζί του, χωρίς πλέον να μπορεί να το αγνοήσει.

Η παράσταση παρουσιάζει δύσκολους, απαιτητικούς, αφοπλιστικούς, γεμάτους έντονα συναισθήματα μονολόγους! Περιγράφουν ιστορίες βίας και κακοποίησης, βασισμένες σε αληθινές μαρτυρίες θυμάτων που βίωσαν σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, λεκτική ΒΙΑ. Ιστορίες που κάποιοι πρόλαβαν να αφηγηθούν μιας και κατάφεραν να ξεφύγουν σπάζοντας τον κύκλο της σιωπής, αλλά και ιστορίες σκληρές και άγριες που έγιναν πρωτοσέλιδα!

Η θεατρική παράσταση ΒΙΑ ΖΩ, δίνει φωνή σε κάθε γυναίκα, άντρα και παιδί που αναζητά βοήθεια, που νιώθει απόγνωση και αδυναμία να διαχειριστεί περιστατικά βίας και στέλνει ένα γενναίο μήνυμα.

Γιατί η κακοποίηση μας αφορά όλους!

Η ΒΙΑ είναι ένα πρόσωπο με πολλές μορφές!

Το μήνυμα είναι σαφές… ΜΙΛΑ!

22/1 ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΜΕΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

H Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σας ταξιδεύει μουσικά σε ένα μουσικό πρόγραμμα που διανθίζεται από μεγάλους συνθέτες, αλλά και νέα ταλέντα που βραβεύθηκαν στον ετήσιο Διαγωνισμό Ερμηνείας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, “Ηλία Κουσκουβέλη”2023.
Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Μετά τον δεύτερο επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων, οι αφίξεις αγαπημένων συγγραφέων του αναγνωστικού κοινού θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Αντλώντας συνομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ιδιοτήτων και με συγγραφείς κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο, φιλοδοξία του ΟΜΜΘ είναι να συμβάλει στη διεύρυνση του πολιτισμικού διαλόγου και να προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης αλησμόνητες συζητήσεις.

Στις 22/01 προσκεκλημένοι είναι η συγγραφέας Victoria Hislop και ο αρχαιολόγος Θόδωρος Παπακώστας.

Στις 12/2 προσκεκλημένοι είναι η συγγραφέας Gonda Van Steen και οι Στρατής Μπουρνάζος και Γιώργος Τούλας.

Στις 4/3 προσκεκλημένοι είναι ο συγγραφέας Σταύρος Μπουζουλάκης και οι Αναστασία Γρηγοριάδου και Χρήστος Βασματζίδης.

Στις 26/4 προσκεκλημένοι είναι ο συγγραφέας Didier Eribon και οι Κλειώ Αλεξοπούλου και Άρης Στυλιανού.

Στις 27/5 4 προσκεκλημένοι είναι ο συγγραφέας Caryl Férey και οι Elise Jalladeau και Χρίστος Μάης.

31/1 30 ΧΡΟΝΙΑ 9,58 FM ΤΗΣ ΕΡΤ3: ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ MOYSA

Για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 30 χρόνων λειτουργίας του ραδιοφωνικού της σταθμού 9,58 FM, η ΕΡΤ3 συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μία επετειακή συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μ.Μ.Θ. MOYSA, η οποία θα μεταδοθεί και ραδιοφωνικά για το κοινό της πόλης.

3/2 1ΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΧΑΝΘ «ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ» 2024

Ο Διαγωνισμός Χορωδιών Τάσος Παππάς είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Τάσου Παππά (1926-1970).

Η ιδέα του διαγωνισμού στο όνομά του γεννήθηκε μετά από μια συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του, στη γενέτειρά του τη Φλώρινα, τον Δεκέμβριο του 2017, που διοργανώθηκε από την καταξιωμένη πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου, η οποία υπήρξε μαθήτριά του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Ο Τάσος Παππάς αφιέρωσε τη σύντομη ζωή του στη διάδοση της χορωδιακής ιδέας, καταβάλλοντας ακούραστες προσπάθειες τόσο για την άψογη προετοιμασία των χορωδιών, όσο και για την έντεχνη και ιδιαίτερη εναρμόνιση των φωνών. Τα λιγοστά έργα που άφησε πίσω του, λόγω του πρόωρου θανάτου του, αποτελούν δείγμα μεγάλου συνθετικού ταλέντου και ταυτόχρονα προσφέρουν υλικό́ για μετέπειτα ενορχηστρώσεις.

Πέθανε νέος, χωρίς να προλάβει να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, τη δημιουργία μιας δεύτερης Λυρικής Σκηνής με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

4/2 ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΡΚΕΖΟΣ, DOMINIK ILISZ: THE YOUNG VIRTUOSI

Α’ Μέρος

L.v. Beethoven Σονάτα για βιολί και πιάνο σε ρε μείζονα αρ. 1, έργο 12

J.S. Bach Παρτίτα αρ. 3 σε μι μείζονα για σόλο βιολί, BWV 1006.1

Μ. Θεοδωράκης Cretan Concertino για βιολί και πιάνο

Β’ Μέρος

Fr. Kreisler Praeludium and Allegro για βιολί και πιάνο

Fr. Chopin Μπαλάντα αρ. 1 σε σολ μείζονα, έργο Ρ για πιάνο

W. Lutoslawski Subito για βιολί και πιάνο (1992)

P. de Sarasate Introduction and Tarantella για βιολί και πιάνο

11/2 24 ΠΡΕΛΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

Ρεσιτάλ με επιλεγμένα Πρελούδια του Χρήστου Σαμαρά, με την Φανή Καραγιάννη και σύντομες ομιλίες των καθηγητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, κυρίων Κωνσταντίνου Τσούγκρα, Κωνσταντίνου Χάρδα και Γεωργίου Σακαλλιέρου, επί του θέματος των Πρελούδιων.

14/02 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΝΕΥΣΤΩΝ: HAPPY VALENTINE’S… CONCERT!

Τι συμβαίνει όταν ο ζεστός ήχος της βιόλας αποφασίζει να συναντηθεί με την τρυφερότητα του κλαρινέτου;

Τι αίσθηση δημιουργείται όταν δυο ευαίσθητες μοναχικές φωνές -μια έγχορδη και μια πνευστή- συνυπάρχουν με την πολυφωνία του πιάνου;

Την απάντηση θα μας δώσουν τρεις καταξιωμένοι σολίστες: Ο Ηλίας Λιβιεράτος στη βιόλα, ο Σπύρος Μουρίκης στο κλαρινέτο και η Νεφέλη Μούσουρα στο πιάνο, αγκαλιάζοντας το φιλόμουσο κοινό της πόλης με τους θελκτικούς ήχους των οργάνων τους ανήμερα της ημέρας των ερωτευμένων.

Με έναυσμα τη ρομαντική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, οι τρεις δεξιοτέχνες θα μας ταξιδέψουν σε μουσικά μονοπάτια αγάπης και έρωτα όπως αποτυπώθηκαν μέσα από τη μουσική του Προκόφιεφ και του Σούμαν, του Ντεμπισύ και του Μπρουχ.

17/2 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΝΕΥΣΤΩΝ: A CHAMBER MUSIC CELEBRATION, MΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι τρεις διεθνείς καλλιτέχνιδες Klio Blonz, Rebecca Hepplewhite και Grace Mo θα παρουσιάσουν μια καθηλωτική επιλογή από έργα για φλάουτο, βιολοντσέλο και πιάνο. Μέσα από έργα των Haydn, Hummel, Schumann, Enesco, Gaubert και L. Farrenc, το κοινό θα απολαύσει έναν αληθινό εορτασμό της μουσικής δωματίου, ιδωμένο μέσα από το πρίσμα ενός ιδιαίτερου συνδυασμού οργάνων.

18/2 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΝΕΥΣΤΩΝ: AEOLOS ENSEMBLE & ΓΙΩΡΓΟΣ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

G. Ligeti 6 Bagatellen για κουιντέτο ξύλινων πνευστών

Κ. Τσούγκρας Πέντε θραύσματα του Φθινοπώρου», για Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών (παραγγελία του κουιντέτου ξύλινων πνευστών Αίολος / Α’ εκτέλεση)

P. Hindemith Kleine Kammermusik, Op.24, No 2 για κουιντέτο ξύλινων πνευστών

Β’ Μέρος

M. Moussorgsky Εικόνες από μια Έκθεση
(μεταγραφή για κουιντέτο ξύλινων πνευστών & πιάνο του David Walter)

Σολίστ: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης πιάνο

21/2 Η CAMERATA GRECA ΣΥΜΠΡΑΤΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ Γ. Ε. ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Α’ Μέρος
G. Rossini 3 Sonate a quattro
W.A. Mozart Divertimento in D major, KV 136

Β’ Μέρος
F. Mendelssohn Concerto in D minor for Violin, Piano and Strings MWV D4

26/2 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΦΕΞΗΣ

J.S. Bach Piano Concerto No. 5 in F minor
J. Haydn Piano Concertο No.11 in D major, Hob.XVIII/11
W.A. Mozart Piano Concerto in A major, K. 414
Piano Concerto in A major, και K. 488

Τα έργα θα παρουσιαστούν με τον παραδοσιακό τρόπο όπου ο σολίστας είναι και μαέστρος του συνόλου. Η βραδιά θα πλαισιωθεί από κάποια σύντομα, περιεκτικά ιστορικά σχόλια των δύο εποχών (μπαρόκ και κλασικής).

4/3 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΝΥΣΤΩΝ – ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΤΡΟΥΛΛΟΣ, LILY MAISKY: “NONE BUT THE LONELY HEART”

Ρεσιτάλ για φαγκότο & πιάνο

C. Saint-Saëns Sonata for bassoon and piano in G major
P.I. Tchaikovsky None but the lonely heart
A. Scriabin Romance
S. Rachmaninoff How fair this spot
M. de Falla Suite Populaire Espangole
E. Bloch From Jewish Life
B. Bartok Roumanian Folk Dances

9/3 «DALIDA, ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑ ΚΟΤΑΝΙΔΗ

Η παράσταση που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό, αποτελεί μια συναρπαστική αφήγηση της ζωής και της καριέρας της Dalida, μιας μοναδικής προσωπικότητας που άφησε το σημάδι της στη γαλλική αλλά και την παγκόσμια μουσική σκηνή.

Σκηνοθεσία: Νεκταρία Γιαννουδάκη

Τραγούδι: Εύα Κοτανίδη

Πιάνο: Παντελής Μπενετάτος

11/3 ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ – ΜΙΚΕΛ ΑΝΤΡΕΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΜΥΛΑΡΑΚΗ: ΈΡΓΑ ΓΙΑ ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα

J.-M. Leclair Violin Sonata Nο.3 op.9 in D major

M. Ravel Violin Sonata Nο.2 in G major

C. Franck Violin Sonata in A major

Σ. Μιχαηλίδης Πρελούδιο

R. Hahn Nocturne in E flat major

13/3 «ΑΣΤΕΡΩ» ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΙΑΝΟΥ

Βωβή ταινία των αδελφών Γαζιάδη (1929) σε μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη, που θα εκτελεστεί ζωντανά στο πιάνο παράλληλα με την προβολή.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης έχει παρουσιάσει την «Αστέρω» σε πολλά Φεστιβάλ και χώρους στην Ελλάδα αλλά και στο Λονδίνο. Ξεχωρίζει η προβολή, με την δική του συνοδεία στο πιάνο, στο Ηρώδειο κατά το Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούλιο του 2018.

15/3 Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ: «COSMOS»

Παραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Saariaho Asteroid 4179 Toutatis

A capella Σουηδικό παραδοσιακό τραγούδι

Sibelius Luonnotar for soprano and orchestra, op. 70

C. Nilsen Helios overture, op. 17

Holst The Planets

20/3 ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μία βραδιά ποίησης και μουσικής, αφιερωμένη στον Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, που θα απογειωθεί από τις ερμηνείες του Κώστα Μακεδόνα και τις απαγγελίες της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη. Θα ακουστούν περίπου 20 ποιήματα μελοποιημένα από τους Μίκη Θεοδωράκη, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάνο Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλο, Λίνο Κόκκοτο, Νένα Βενετσάνου, Νότη Μαυρουδή και θα παρουσιαστούν με 12μελή ορχήστρα.

Ερμηνεύουν οι:

Κώστας Μακεδόνας

Μαρία Κωστράκη

Αφήγηση – Απαγγελία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Συμμετέχει 12μελής ορχήστρα

25/3 Μ. ΡΕΠΠΑ – Θ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και η Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις, παρουσιάζουν το θεατρικό έργο των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου Η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, σε σκηνοθεσία Σ. Καραγιάννη.

Πρόκειται για την πρώτη «μεγάλη» δίκη της νεότερης Ελλάδας που διεξήχθη στο Βουλευτικόν του Ναυπλίου και διήρκεσε έξι εβδομάδες.

27/3 ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ – ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Α. Ριάδης Σουίτα από τη σκηνική μουσική «Ο Ρικές με το τσουλούφι»

W.A. Mozart Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Ντο μείζονα, KV 467

(Σολίστ από εσάς)

L.v. Beethoven Συμφωνία αρ. 2 σε Ρε μείζονα, op. 36.

29-30/3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ & ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ: «ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ» – 35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Πριν από 35 χρόνια, ο Γιώργος Χατζηνάσιος ήταν ένας ήδη καταξιωμένος συνθέτης και πιανίστας, ο οποίος μετρούσε πλήθος αγαπημένων ραδιοφωνικών επιτυχιών, αλλά και ρεσιτάλ σε χώρους-ορόσημα του εξωτερικού, όπως λ.χ. το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης ή το Concert House της Βιέννης. Ο Στέφανος Κορκολής, πάλι, ήταν ένας νέος πιανίστας και συνθέτης, με λαμπρές σπουδές στο Παρίσι, που έδινε τα πρώτα διαπιστευτήρια μιας σημαντικής καριέρας στην εγχώρια pop σκηνή και στο ελληνικό τραγούδι.

Η παράσταση που τόλμησαν να στήσουν τότε στο «Taboo», φέρνοντας δίπλα-δίπλα τα δύο τους πιάνα, έγραψε τη δική της ιστορία κι ευτύχησε να αγαπηθεί από το κοινό, αλλά να αποτυπωθεί και στη δισκογραφία, χάρη στην έκδοση του ζωντανά ηχογραφημένου άλμπουμ «Γι’ Αυτό Σου Λέω Πάμε» (1991).

Τώρα, λοιπόν, έφτασε η στιγμή να συναντηθούν ξανά, στοχεύοντας να δημιουργήσουν ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά γεγονότα της σεζόν.

2/4 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΒΑΚΟΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ENSEMBLE

Τα κοντσέρτα για βιολί του Μπαχ

Μπαχ:

Κοντσέρτο για βιολί BWV 1052 σε ρε ελάσσονα.

Κοντσέρτο για βιολί BWV 1041 σε λα ελάσσονα.

Κοντσέρτο για βιολί BWV 1042 σε μι ελάσσονα.

Κοντσέρτο για βιολί BWV 1056 σε σολ ελάσσονα.

Επιπλέον, ένα από τα δύο παρακάτω κοντσέρτα. Θα αποφασιστεί σύντομα.

Κοντσέρτο για 2 βιολιά BWV 1043 σε ρε ελάσσονα /// – Κοντσέρτο για βιολί και όμποε BWV 1060 σε ντο ελάσσονα.
Λεωνίδας Καβάκος βιολί

Apollon Ensemble:

Noé Inui βιολί

Αλέξανδρος Σακαρέλλος βιολί

Ηλίας-Ίων Λιβιεράτος βιόλα

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν τσέλο

Μιχάλης Σέμσης κοντραμπάσο

Ιάσων Μαρμαράς τσέμπαλo

3/4 & 10/7 Εκπαιδευτικά προγράμματα – ‘Οπερα: «Τα Παπούτσια του Άλλου», Νίκος Ξανθούλης

Στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Υγείας «Πολιτιστική Συνταγογράφηση», το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη νεανική όπερα του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη «Τα Παπούτσια του Άλλου». Ένα αλληγορικό παραμύθι σε λιμπρέτο της Μαριβίτας Γραμματικάκη που πραγματεύεται την ενσυναίσθηση, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την αποδοχή και φέρνει στην επιφάνεια την αντίληψη ότι για να κατανοήσουμε τους άλλους πρέπει να μπούμε στα δικά τους παπούτσια. Η ισότητα, τα κοινωνικά στερεότυπα, τα δικαιώματα, η φιλία, η διαφορετικότητα και η ενσυναίσθηση είναι τα βασικά θέματα του έργου.

8-14/4 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ – ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ: THE FESTIVAL GOES TO THE MOVIES!

ΔΕ 8/4 – Συναυλία Σχολικών Χορωδιών

ΤΕ 10/4 – Συναυλία Παιδικών Χορωδιών

ΠΕ 11/4 – Συναυλία Νεανικών Χορωδιών

ΠΑ 12/4 – Εργαστήριο Παιδικών Χορωδιών

ΣΑ 13/4 – Εργαστήριο Νεανικών Χορωδιών

ΣΑ 13/4 – Συναυλία Παιδικών Χορωδιών Εργαστηρίου

ΚΥ 14/4 – Συναυλία Νεανικών Χορωδιών Εργαστηρίου

Χορωδιακά από το διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο για μικτή χορωδία & σολίστ

Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

8/4 JAZZ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ – DANILO REA: LA GRANDE OPERA IN JAZZ

Η Μεγάλη Όπερα στην Τζαζ είναι ένας φόρος τιμής από έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους πιανίστες, τον Danilo Rea, στους Ιταλούς συνθέτες που έκαναν το μελόδραμα διάσημο στον κόσμο και στα εκπληκτικά αστέρια του τραγουδιού, όπως οι Maria Callas, Beniamino Gigli, Caruso, που το ερμήνευσαν.

Είναι μια παράσταση που προσφέρει ένα πρωτόγνωρο μουσικό ταξίδι, στο οποίο οι νότες του πιάνου ενώνονται σε μια καλλιτεχνική αφήγηση μεγάλης πολιτιστικής και ποιητικής απήχησης, μέσα από τις παγκοσμίου φήμης άριες των μεγάλων Ιταλών συνθετών Puccini, Rossini, Verdi, Bellini. και Ντονιτσέτι.

Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

10/4 ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ & SVETLANA SMOLINA: ROMANCE AND PASSION

Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο

Edvard Grieg Sonata in c minor op.45 for Violin and piano.

Aram Khachaturian Adagio from the Spartacus Ballet Suite

Rimsky Korsakov Scheherazate Arranged for violin and piano

Ο βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης και η πιανίστα Svetlana Smolina συναντιούνται στην σκηνή ερμηνεύοντας τρία από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα των Edvard Grieg, Aram Khachaturian και Rimsky Korsakov.

15-16/4 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μετά τις sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: “Για τον Αλέξανδρο”! Μαζί του στη σκηνή ο μοναδικός Βασίλης Σαλέας με το κλαρίνο του.

23/4 ΣΥΝΑΥΛΙΑ MOYSA

W. A. Mozart: Requiem

24-28/4 ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ: Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Ο αγαπημένος καραγκιοζοπαίχτης της βόρειας Ελλάδας Χρήστος Στανίσης μας υποδέχεται με δύο διαφορετικές εκσυγχρονισμένες και ταυτόχρονα παραδοσιακές παραστάσεις του αγαπημένου μας ήρωα για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά. Παράλληλα, θα υπάρξει και μία εντυπωσιακή έκθεση από φιγούρες του θεάτρου σκιών από όλον τον κόσμο. Σχολεία και οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις γεμάτες γέλιο υπό τη συνοδεία επιλεγμένων παραδοσιακών οργάνων, αλλά και να μάθουν τα πάντα για αυτό το πολύτιμο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, το θέατρο σκιών.

29/4 ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ: MISSA SOLEMNIS

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

L.v. Beethoven Missa Solemnis

Marilena Striftombola σοπράνο

Nadezhda Karyazina μέτζο σοπράνο

Davide Tuscano τενόρος

William Thomas μπάσος

11/5 ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΩΝ

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

12/5 ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 13Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Δεκατρείς διοργανώσεις συμπληρώνει φέτος ο εκπαιδευτικός θεσμός που υποστηρίζει νέους συνθέτες οι οποίοι γράφουν, αναλύουν και συζητούν τα έργα τους, ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να τα ακούσουν εκτελεσμένα από μικρά μουσικά σύνολα.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

15/5 ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ – ΔΑΝΑΗ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ-ΜΑΤΣΚΕ & ΓΙΩΡΓΟΣ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Έργα Beethoven & Brahms

L.v. Beethoven Σονάτα για πιάνο και βιολί σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 12 αρ.3

L.v. Beethoven Σονάτα για πιάνο και βιολί σε ντο ελάσσονα, έργο 30 αρ. 2

J. Brahms Σονάτα για βιολί και πιάνο σε ρε ελάσσονα, έργο 108

17/5 ΟΠΕΡΑ: «ΓΑΛΑΤΕΙΑ» ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΡΙΑΔΗ

Σε α’ παγκόσμια παρουσίαση σε συναυλιακή μορφή στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Όπερα σε τρεις πράξεις, σε λιμπρέτο του Pierre Charles Jablonski.

Ο Ριάδης συνέθεσε την Γαλάτεια κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, όπου και ενορχήστρωσε μόνο την δεύτερη πράξη της. Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ριάδης επέστρεψε στην γενέτειρα του, Θεσσαλονίκη, και διορίστηκε καθηγητής πιάνου και θεωρητικών στο Κρατικό Ωδείο. Έκτοτε η όπερα έμεινε στο συρτάρι του συνθέτη. Κατά την πρόσφατη πανδημία του Covid-19, ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα της ενορχήστρωσης της πρώτης και της τρίτης πράξης της Γαλάτεια.

Όπως λέει και ο ίδιος «Θέλω να πιστεύω πως η παρουσίαση της Γαλάτειας 110 χρόνια μετά τη σύνθεσή της θα συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για την σπουδαιότητα του έργου του Ριάδη στην μουσική ιστορία της Ελλάδας αλλά και για την θέση του συνθέτη στο μουσικό γίγνεσθαι της Ευρώπης κατά την πρώτη δεκαπενταετία του 20ου αιώνα».

Συμπαραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

22/5 ΣΥΝΑΥΛΙΑ MOYSA

P.I. Tchaikovsky Κοντσέρτο για βιολί

Ο σολίστ της συναυλίας θα ανακηρυχθεί από εσωτερική διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των μελών της MOYSA.

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ

Μουσική διεύθυνση Μιχάλης Τραχαλιός

23/5 ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Με τη φρεσκάδα της Άνοιξης και την ευφορία που φέρνει στις ψυχές μας ο λαμπρός ήλιος, ο καταγάλανος ουρανός, τα χρώματα και τα αρώματα θα είναι πλημμυρισμένη η καθιερωμένη εδώ και χρόνια, Ανοιξιάτικη Συναυλία των Χορωδιών του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.

25/5 Thomas Sanderling

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Brahms symphony 4-

ΠΙΘΑΝΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ ( Θ.Α)

Aram Katchaturian violin concerto

Sibelius violin concerto

Bruch violin concerto

Mendelssohn violin concerto

Jaroslaw Nadrzycki βιολί

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Μουσική διεύθυνση Thomas Sanderling

31/5 Διαγωνισμός Μητρόπουλος (Τελικός)

Παραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

5/6 ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ: ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΉΝΟΡΟ: ΉΠΕΙΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΦΛΟΥΡΙΑ ΣΟΥ

Παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου θα παρουσιάσει το πολυφωνικό σύνολο Ήνορο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ημέρες Ελληνικής Μουσικής Δημιουργίας» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

10/6 ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ & ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΕΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

H Συμφωνική Ορχήστρα και το Φωνητικό Σύνολο του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σας παρουσιάζουν ένα διαφορετικό και πολύπλευρο στιλιστικά μουσικό πρόγραμμα που διανθίζεται από μεγάλους, αλλά και σύγχρονους ταλαντούχους νέους συνθέτες και μαέστρους.

28/6 ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ 2024

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Σ.Φ.Μ.Θ.

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί και φέτος την επιτυχημένη «Γιορτή της πανσελήνου του καλοκαιριού». Στην πλατεία ανάμεσα στα δύο κτίρια του Μεγάρου, και κάτω από το φως του καλοκαιριάτικου φεγγαριού, ο γνωστός και αγαπητός μουσικός παραγωγός Λευτέρης Κογκαλίδης θα παρουσιάσει ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα από την προσωπική του δισκοθήκη.