Τι σχέση έχει ο Άγιος Βασίλης με τη… Coca Cola

Αγιος Βασίλης

Είναι απίστευτο το πως καθιερώθηκε στις συνειδήσεις μας! #santaclaus #christmas

Είναι απίστευτο το πως καθιερώθηκε στις συνειδήσεις μας!

Ο Άγιος Βασίλης, σήμερα, θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα για τα παιδιά και κάθε Χριστούγεννα έχει την… τιμητική του.

Πώς, όμως, καθιερώθηκε στις συνειδήσεις μας αυτός ο συμπαθέστατος παππούλης με τη μακριά γενειάδα και την κόκκινη στολή;

Τον Άγιο Βασίλη όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, σχεδίασε για…λογαριασμό της Coca Cola! Μάλιστα, τον σχεδίασε ο Haddon Sundblom.

Η φαντασία λογοτεχνών και μη δημιούργησε έναν νέο αληθοφανή μύθο, που ήθελε τον άγιο να ζει στο χωριό Κορβατουντούρι (Korvatunturi), που βρίσκεται μόλις οκτώ χιλιόμετρα βόρεια του Ροβανιέμι της Λαπωνίας, στον Αρκτικό Κύκλο. Κορβατουντούρι σημαίνει «το ύψωμα του αυτιού».

Επειδή, λοιπόν, η περιοχή είχε κάπως αυτό το σχήμα, θεωρήθηκε ότι ο Άγιος Βασίλης ζούσε εκεί και «άκουγε» τις επιθυμίες των παιδιών.

Στη συνέχεια, και αφού οι μύθοι γύρω από τον Άγιο Βασίλη έβρισκαν πολλούς πρόθυμους να τους «υπηρετήσουν», προς τα τέλη του 19ου αιώνα το Ροβανιέμι καταγράφηκε ως η πατρίδα του Αγίου.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα παιχνίδι επανακαθορισμού του τόπου καταγωγής του από τα τότε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε εκπομπή του φινλαδικού ραδιοφώνου, το 1927, η τάξη αποκαταστάθηκε: Επειδή οι γκρι τάρανδοι ήταν μάλλον δύσκολο να υπάρξουν στον Βόρειο Πόλο, οι εφημερίδες «αποκάλυψαν» ότι ο Αϊ-Βασίλης μένει στη φινλανδική Λαπωνία.

Από τότε και μέχρι σήμερα, γύρω από τον «μύθο του Santa Claus» αναπτύχθηκε μια τεράστια βιομηχανία με διάφορα προϊόντα, τα οποία καταναλώνουμε την περίοδο των γιορτών.

Η πρώτη που «αξιοποίησε» τον άγιο, με σκοπό την αύξηση των πωλήσεών της, ήταν η Coca Cola, η οποία έκανε ακόμη πιο εντυπωσιακή τη μορφή του: Το 1931, για καθαρά διαφημιστικούς λόγους «φόρεσε» στον ευτραφή άγιο κόκκινη στολή και λευκή γενειάδα.

Οφέλη και μάλιστα σημαντικά είχε και το Κορβατουντούρι, το οποίο καθιερώθηκε το 1927 ως το χωριό του Άγιου Βασίλη.

Στις αρχές του 1980 άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά και σήμερα θεωρείται ένας εκ των αγαπημένων προορισμών για τα παιδιά.

Πηγή: ikivotos.gr