Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και «ανησυχεί βαθιά» σχετικά με τον αντίκτυπο της διακοπής των συνήθων υγειονομικών υπηρεσιών, ειδικά για τα παιδιά.
«Η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός ανησυχεί για τις αυξητικές τάσεις στην Αφρική, την ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και σε ορισμένες χώρες της Ασίας.
«Έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο και πολλή δουλειά να κάνουμε» υπογράμμισε.
Η υφήλιος «έπρεπε να ακούσει» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον νέο κορωνοϊό από τα τέλη Ιανουαρίου, τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας πως οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές δεν μπορούν να υποχρεώσουν τις χώρες να ακολουθήσουν τις συστάσεις τους.
«Ο κόσμος έπρεπε να ακούσει προσεκτικά τον ΠΟΥ, καθώς η έκτακτη ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο κηρύχθηκε την 30η Ιανουαρίου» με, εκείνη της εποχή, εκτός της Κίνας, 82 κρούσματα και κανέναν θάνατο, είπε ο ίδιος.
Συμπλήρωσε δε ότι ελλείψεις σε εμβόλια για άλλες ασθένειες καταγράφηκαν σε 21 χώρες, ως αποτέλεσμα των συνοριακών περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική μπορεί να διπλασιαστεί» επισήμανε.
«Αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί, εργαζόμαστε με χώρες για να τις στηρίξουμε», πρόσθεσε.
Με τι ρυθμούς μεταλλάσσεται ο κορονοϊός
Κορονοϊός: Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλούν μερικά από τα ευρήματα των επιστημόνων που έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, αναζητώντας θεραπεία ή προφύλαξη για τον κορονοϊό.
Όπως έχουν ανακαλύψει οι ειδικοί, ο κορονοϊός μεταλλάσσεται με πολύ αργό ρυθμό, σε σχέση με άλλους ιούς που «επιτίθενται», στην αναπνευστική οδό, όπως επί παραδείγματι η γρίπη.
Ο αργός ρυθμός μετάλλαξης θα μπορούσε να σημαίνει πως ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα.
Κορονοϊός: Η Ελβετική μελέτη
Τα αποτελέσματα μελέτης ειδικών σε Πανεπιστήμιο της Ελβετίας, που πραγματοποιήθηκε με ανάλυση του γενετικού υλικού (RNA) του νέου κορονοϊού με τη συνεργασία 36 χωρών, είναι, σε πρώτη ανάγνωση θετικά.
Ειδικότερα, οι ερευνητές από την Ελβετία σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ανέλυσαν το γονιδίωμα του νέου κορονοϊού που συνέλεξαν από τις χώρες αυτές.
Με τον τρόπο αυτό διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις γίνονται με αργό ρυθμό, γεγονός που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού το εμβόλιο που αναμένεται να παρασκευαστεί θα είναι λόγω αυτής της εξέλιξης αποτελεσματικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επίσης, οι Ελβετοί ερευνητές με την ανάλυση που έκαναν, κατόρθωσαν ουσιαστικά να χαρτογραφήσουν το γονιδίωμα του κορονοϊού, δηλαδή όλα του τα γονίδια και έτσι πλέον γνωρίζουμε από ποια χώρα μεταφέρθηκε σε κάποια άλλη και άλλα πολλά δεδομένα για τη μετάδοση και τον τρόπο «δράσης» του.