Μάχη για το ηλιέλαιο στα σούπερ μάρκετ – Εχει γίνει είδος προς εξαφάνιση

ράφια σούπερ μάρκετ

Οι καταναλωτές δυσκολεύονται ακόμη και να βρουν το ακριβό ηλιέλαιο

Σε είδος προς εξαφάνιση τείνει να γίνει το ηλιέλαιο για τους καταναλωτές. Ακόμη κι όταν το βρίσκουν, η τιμή του είναι στα ύψη…

Τους τελευταίους περίπου δύο μήνες, όσο διαρκεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι συνέπειες στην ελληνική αγορά είναι σημαντικές. Κι ένα από τα προϊόντα που έχουν επηρεαστεί είναι το ηλιέλαιο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι οι βασικότεροι προμηθευτές, καθώς εξάγουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Μαζί με την Αργεντινή, οι τρεις αυτές χώρες προμηθεύουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής.

Τις συνέπειες βιώνουν οι Ελληνες καταναλωτές αλλά και οι επαγγελματίες, καθώς το ηλιέλαιο ήταν ένα φθηνό έλαιο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στη μαγειρική.

Το Thes.gr είχε αναδείξει το θέμα με την αγωνία της εστίασης και τα προβλήματα που προέκυψαν στον κλάδο από την αύξηση των τιμών και το πλαφόν στην αγορά.

Διαβάστε επίσης  Πέλλα: 43χρονος είχε πάνω από 600 λίτρα λάδι αμφιβόλου ποιότητας

Τη δική τους αγωνία βιώνουν όμως και οι πολίτες που θέλουν να αγοράσουν ηλιέλαιο στα σούπερ μάρκετ.

Αυτό που παρατηρούν έντονα τις τελευταίες εβδομάδες είναι άδεια ράφια για όλες τις ποσότητες των ηλιαίλεων. Και αναρωτιούνται πως ενώ υπάρχουν διαβεβαιώσεις για επάρκεια, αυτό δεν το βλέπουν στην πράξη.

Οι… τυχεροί που βρίσκουν το συγκεκριμένο λάδι, καλούνται να το ακριβοπληρώσουν, καθώς η τιμή του έχει διπλασιαστεί και φτάνει να πωλείται σχεδόν όσο το ελαιόλαδο. Στην αγορά, πλέον, δεν υπάρχει τιμή κάτω των 3 ευρώ το λίτρο.

Λόγω της ζήτησης, υπάρχει πλαφόν για την αγορά ανά πελάτη, στα τρία τεμάχια για τις συσκευασίες έως δύο λίτρα, και μόνο ένα στη συσκευασία των πέντε λίτρων.

ράφια σούπερ μάρκετ