Τι να προσέξουν στο πασχαλινό τραπέζι τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη

Το Πάσχα είναι μια περίοδος όπου η διατροφή μας έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα, από την νηστεία στο πασχαλιάτικο τσιμπούσι.

Η Μεγάλη Εβδομάδα ως περίοδος περισυλλογής, συγκέντρωσης και θρησκευτικής κατάνυξης, χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια των πιστών να περιορίσουν τις διατροφικές υπερβολές και να ακολουθήσουν κανόνες νηστείας και διατροφικής «υγιεινής» λιτότητας.

Σε αναμονή βέβαια της Ανάστασης και του Πάσχα, όπου όλες οι γαστριμαργικές υπερβολές θα υπάρξουν στο πασχαλινό τραπέζι. Όμως τι γίνεται με τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη; Πως θα συμμετάσχουν στις διατροφικές υπερβολές του πασχαλινού τραπεζιού;

«Ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, για να επιτύχει μια καλύτερη πορεία της νόσου του, έχει μάθει να ζει με κάποιους μικρούς διατροφικούς περιορισμούς και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής. Ένα πιο “ελεύθερο” διατροφικά πασχαλινό τραπέζι που πραγματοποιείται μια μέρα τον χρόνο δεν θα επηρεάσει αυτή την διαχρονική προσπάθεια. Επομένως, αν δεν υπάρχουν συννοσηρότητες όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή υπερουριχαιμία, μπορεί να καταναλώσει ό,τι υπάρχει στο τραπέζι (αρνί, κοκορέτσι, αβγά τζατζίκι κ.λπ.) αλλά χωρίς υπερβολές στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων (όπως πίτες, πατάτες, ψωμί) και γλυκών», τονίζει ο Παθολόγος – Διαβητολόγος δρ. Ανδρέας Μελιδώνης.

Διαβάστε επίσης  Τι γιορτάζουμε σήμερα Μεγάλη Δευτέρα (29/4)

«Μια καλή συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι, οι διαβητικοί να συνοδέψουν το κρέας που θα καταναλώσουν με άφθονη ποσότητα σαλάτας, καθώς οι φυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών, ενώ παράλληλα μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος, οδηγώντας σε μια πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σχετικά με το αλκοόλ, επιτρέπονται 2 μονάδες αλκοόλης κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι οποίες πρακτικά αντιστοιχούν περίπου σε 2 ποτήρια κρασιού ή 2 κουτάκια μπύρας ή 2 σφηνάκια τσίπουρου. Σε περίπτωση επιθυμίας για κάποιο γλυκό θα ήταν προτιμότερο να καταναλωθεί προς το απόγευμα με κάποια χρονική διαφορά από το γεύμα και να προτιμηθεί κάποιο γλυκό με στέβια. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σωματική άσκηση. Ένας καλός περίπατος μετά το φαγητό μπορεί να συμβάλει στη χώνεψη αλλά και στην αποφυγή πρόσληψης ανεπιθύμητου βάρους», συμπληρώνει ο κ. Μελιδώνης.

«Συμπερασματικά η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα που ακολουθεί μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια άσκηση πίστης, υπομονής και επιμονής στη συμμόρφωση των διατροφικών επιλογών υγείας. Μια τέτοια συμπεριφορά διατροφής και υγείας θα οδηγήσει στη συμπόρευση της Ανάστασης του Κυρίου με τη μεταβολική “ ανάσταση” των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη», καταλήγουν οι ειδικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ