Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, κάπου ανάμεσα στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, βρίσκεται το χωριό Νυμφόπετρα.
Η τοπική κοινότητα του δήμου Βόλβης είναι κυρίως γνωστή για το περίφημο γεωλογικό της πάρκο με τις «αινιγματικές» νυμφόπετρες, έναν ιδιόμορφο γεωλογικό σχηματισμό από ασβεστολιθικούς βράχους, που έχουν προκαλέσει πολλούς θρύλους σχετικά με την ύπαρξή τους. Εχει ανακηρυχθεί μάλιστα και μνημείο της φύσης.
Δείτε περισσότερα: Νυμφόπετρες: Ενα μαγικό τοπίο κοντά στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ DRONE)
Για όσους όμως δεν το γνωρίζετε, πολλοί αποκαλούν την Νυμφόπετρα και χωριό των πελαργών καθώς, ειδικά αυτή την περίοδο, ο οικισμός φιλοξενεί ένα σημαντικό αριθμό από φωλιές λευκοπελαργών (Ciconia ciconia). Οι λευκοπελαργοί φαίνεται πως αγαπάνε ιδιαίτερα την περιοχή και την επιλέγουν για την αναπαραγωγή τους.
Διασχίζοντας το χωριό θα μείνετε έκπληκτοι από τη μοναδική εικόνα που θα αντικρίσετε. Κάθε σχεδόν στύλος της ΔΕΗ, φιλοξενεί μία φωλιά, όπου μέσα οι πανέμορφοι πελαργοί αναπαράγονται. Από κάθε φωλιά, έστω και δύσκολα, μπορείτε να διακρίνεται από τρεις έως και έξι νεοσσούς, που ετοιμάζονται σιγά σιγά να ανοίξουν τα φτερά τους.
Οι λευκοπελαργοί φτάνουν στην Νυμφόπετρα κυρίως τον Μάρτιο. Οι κάτοικοι κάθε χρόνο τους περιμένουν με ανυπομονησία, φροντίζοντας ώστε τα πουλιά αυτά να είναι ασφαλή κατά τη διαμονή τους στο χωριό τους.
Μετά το μακρινό τους ταξίδι, δεν επιλέγουν τυχαία τη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εδώ βρίσκουν φιλοξενία και τροφή. Τόσο οι δύο λίμνες που βρίσκονται εκεί, όσο και η πεδιάδα αλλά και οι κτηνοτροφικές μονάδες, τους παρέχουν όλα αυτά που χρειάζονται.
Αλλωστε, οι λευκοπελαργοί τρώνε ψάρια, ποντίκια και βατράχια, έντομα και μικρά φίδια και πίνουν νερό από τις λίμνες. Είναι ιδιαίτερα φιλικοί με τους ανθρώπους και πολλές φορές τους ακολουθούν και στις αγροτικές τους δραστηριότητες. Στα τέλη περίπου του Αυγούστου, ετοιμάζονται για την επιστροφή τους στην Αφρική, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.
Επισκεφθείτε την περιοχή για να δείτε από κοντά τους πανέμορφους πελαργούς αλλά και το μοναδικό γεωλογικό πάρκο της περιοχής. Η Νυμφόπετρα αποτελεί μία ξεχωριστή μίνι απόδραση από την πόλη και θα σας ανταμείψει με τις εκπλήξεις της.
Η δικτύωση, τα δαχτυλίδια και οι στύλοι της ΔΕΗ
Εκτός από την Νυμφόπετρα, πελαργούς θα δείτε επίσης στο Καβαλάρι και τον Αγιο Βασίλειο. Κάτι που ίσως δεν θα γνωρίζετε είναι πως στην περιοχή γίνεται και η δακτυλίωση των λευκοπελαργών από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται με πολύ προσοχή ώστε να περαστεί στους νεοσσούς το ειδικό αριθμημένο δακτυλίδι. Αυτό στην ουσία είναι το διαβατήριό τους ενώ οι ειδικοί παρακολουθούν έτσι τα πάντα για τη μετανάστευσή τους.
Οσον αφορά τις φωλιές τους, οι πελαργοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στους στύλους της ΔΕΗ. Θέλουν οι φωλιές τους να είναι ψηλά, ώστε να εποπτεύουν από εκεί όλη την περιοχή. Τις περισσότερες φορές το καλάθι της φωλιάς είναι τοποθετημένο από το συνεργείο της ΔΕΗ και το ζευγάρι επιστρέφει κάθε χρόνο στην παλιά του φωλιά.
Δείτε επίσης: Πελαργός επιστρέφει επί 10 χρόνια και φωλιάζει στο ίδιο μέρος
Οι πελαργοί δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, όμως η ηλεκτροπληξία και η πρόσκρουση σε καλώδια είναι ένα από τα συχνότερα ατυχήματα, όπως και τα μολυσμένα από δηλητήριο και φυτοφάρμακα νερά. Για τους νεοσσούς, παγίδες μπορεί να αποτελέσουν τα κομμάτια σχοινιού και σύρματα που οι γονείς τους φέρνουν στη φωλιά και μπορεί να τραυματίσουν τα άκρα των νεοσσών ή να μπλεχτούν στα πόδια τους και έτσι να μεγαλώσουν στραβά.
Η αναπαραγωγή των πελαργών
Οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά. Όταν ωριμάσουν και ζευγαρώσουν, το αρσενικό με το θηλυκό διατηρούν το δεσμό τους για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την άφιξη ή την εκλογή της συντρόφου, το θηλυκό γεννά τον Απρίλιο, συνήθως 2-3, πολλές φορές όμως ως και 6 αυγά. Το κλώσισμα, που κρατάει 30 περίπου ημέρες, γίνεται και από τούς δυο γονείς. Αλλά και όταν εκκολαφθούν οι νεοσσοί, πάντα ένας από τους δυο γονείς μένει κοντά τους για να τους προστατεύει από τούς εχθρούς, τη βροχή, το κρύο ή τη ζέστη. Στην αρχή οι δυο γονείς εναλλάσσονται κανονικά. Φεύγει ο ένας και ξαναγυρίζει μετά από δύο ώρες, για να φύγει ο άλλος.
Τα νεογνά όταν εκκολαφθούν, έχουν τα μάτια ανοιχτά και το σώμα τους σκεπάζεται με πτίλα, αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη φωλιά και να πετάξουν. Γι’ αυτό αναγκαστικά τρέφονται από τους γονείς τους. Τα μικρά έχουν μαύρο ράμφος που καθώς μεγαλώνουν, γίνεται καστανόχρωμο. Οι νεαροί πελαργοί που δεν έχουν ακόμα ενηλικιωθεί έχουν ωχρό κόκκινο ως πορτοκαλί ράμφος και πόδια.
Δείτε επίσης: Οι πελαργοί έχουν το… χωριό τους και αυτό βρίσκεται στον Εβρο! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
Σε 3-4 εβδομάδες οι νεοσσοί μπορούν και στέκονται για μερικά λεπτά στα πόδια τους και μετά από επτά εβδομάδες για ένα τέταρτο περίπου. Αποκτούν τα πρώτα τους φτερά στην τρίτη εβδομάδα από όταν γεννηθούν, αργότερα αρχίζουν να εξασκούνται στο πέταγμα. Αλλά και όταν αρχίσουν να πετούν, επί 15 μέρες ακόμη εξακολουθούν να τρέφονται από τους γονείς τους και να κοιμούνται στη φωλιά. Κατόπιν γίνονται ανεξάρτητοι.
Οι μικροί πελαργοί τρέφονται και από τους δυο γονείς τους. Στην αρχή αυτοί αποβάλλουν με την μορφή εμετού την τροφή στο μέσο της φωλιάς απ’ όπου οι νεοσσοί την παίρνουν μόνοι τους. Οι γονείς, ιδίως τις θερμές ημέρες, ποτίζουν συχνά τα μικρά τους με νερό. Τα αχώνευτα μέρη της τροφής όπως τρίχες, κομμάτια από δέρμα ή όστρακα, άμμο, πετραδάκια κλπ., από ηλικία 20 ημερών οι μικροί πελαργοί μαθαίνουν να τα αποβάλλουν από το στόμα, συνήθως την νύχτα, σε μορφή μικρών σβόλων.
Όταν οι νεοσσοί αντιληφθούν κάποιον κίνδυνο πέφτουν στο δάπεδο της φωλιάς και πέφτουν σε ακινησία. Αυτό το κάνουν ακόμα και όταν επιστρέφουν οι γονείς τους στην φωλιά. Αυτή η συμπεριφορά βοηθάει πολύ τους επιστήμονες όταν τα δακτυλιώνουν, μιας και οι νεοσσοί δεν αντιδρούν καθόλου.
Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, εκτός από τα ζευγάρια των πελαργών, γυρίζουν εδώ και εκεί και αζευγάρωτοι πελαργοί, που σε μερικές περιοχές πηγαίνουν κοπαδιαστά σε ομάδες έως 30 άτομα. Αυτοί είναι ανώριμα άτομα, αλλά και «εργένηδες», που για διάφορους λόγους δεν κλωσούν.
Πηγή: old.ornithologiki.gr