Σέρρες: Υγιέστατοι πλέον οι νεοσσοί πελαργοί που σώθηκαν μετά από φωτιά σε κολώνα της ΔΕΗ (ΦΩΤΟ)

νεοσσοί πελαργοί Σέρρες

Πως τους έσωσαν τις ζωές οι εθελοντές

Παραλίγο τραγωδία σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες στις Σέρρες, όταν κολώνα της ΔΕΗ που είχε επάνω της φωλιά πελαργών, τυλίχθηκε στις φλόγες.

Οι νεοσσοί πελαργοί που βρίσκονταν στη φωλιά σώθηκαν επειδή μια ομάδα κτηνιάτρων ευτυχώς κινητοποιήθηκε ταχύτατα.

Δύο νεοσσούς πελαργούς, που έπεσαν από τη φωλιά τους, περιθάλπουν οι «Κτηνίατροι σε δράση», στο κέντρο διάσωσης της οργάνωσης, στις Σέρρες. Τα μωρά των πελαργών έπεσαν από μεγάλο ύψος, από κολώνα της ΔΕΗ, που ήταν η φωλιά τους, με τους κατοίκους στο Άνω Μητρούσι να μην μένουν ασυγκίνητοι και να καλούν άμεσα τους εθελοντές κτηνιάτρους προκειμένου να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στα όμορφα πτηνά.

«Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα είναι συχνά και μπορεί να συμβούν, είτε γιατί δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη φωλιά, καθώς τα αβγά δεν εκκολάπτονται ταυτόχρονα, είτε γιατί οι γονείς πελαργοί για κάποιο λόγο έριξαν τα μικρά τους από τη φωλιά, κυρίως αν δεν μπορούσαν πλέον να τα ταΐσουν. Αυτός είναι ο Νόμος της φύσης μερικές φορές», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της οργάνωσης ««Κτηνίατροι σε δράση» και επιστημονική συνεργάτιδα του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών Ζωή Κοντού.

Δείτε επίσης: Φωτιά σε κολόνα της ΔΕΗ στις Σέρρες – Κάηκε φωλιά με μικρούς πελαργούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα μικρά μεταναστευτικά πουλιά μεταφέρθηκαν από τους ειδικούς κτηνιάτρους στην έδρα της φιλοζωικής οργάνωσης και περιθάλπονται με ασφάλεια προκειμένου τον Οκτώβριο να είναι σε θέση να μεταναστεύσουν.

Διαβάστε επίσης  Νεκρός οδηγός σε μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων στις Σέρρες

νεοσσοί πελαργοί Σέρρες

«Όταν τα έφεραν, ήταν τόσο μικρά που έμοιαζαν σαν κοτοπουλάκια, με το ένα ειδικά να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν ξέραμε αν θα ζήσει. Σήμερα είναι κάποιων εβδομάδων, αλλά ακόμη δεν μπορούν να πετάξουν γιατί είναι μικρούλικα, αλλά υγιέστατα πλέον», εξηγεί η κ. Κοντού.

Η οργάνωση «Κτηνίατροι σε δράση» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, κομμάτι της διεθνούς Οργάνωσης «Vets in Action», με έδρα την Ελβετία και κατά τόπους οργανώσεις σε Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Έχει ως στόχο την περίθαλψη άγριων ζώων και πτηνών, αλλά και τη στείρωση αδέσποτων και οικόσιτων ζώων. Αποτελείται από φιλόζωους εθελοντές και κτηνιάτρους, ενώ όσον αφορά τις Σέρρες, μόνο τους τελευταίους μήνες κατάφεραν να στειρώσουν 404 αδέσποτες γατούλες και να περιθάλψουν πολλά ζώα και πτηνά. Να σημειωθεί πως το μεγάλο έργο των «Κτηνιάτρων σε δράση», χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές πολιτών.

«Στόχος μας είναι στις Σέρρες να καταφέρουμε γρήγορα να δημιουργήσουμε και ένα ειδικό κέντρο διάσωσης πτηνών, καθώς ο νομός μας, με την πανίδα που έχει και την παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών, όπως είναι στη λίμνη Κερκίνη, που αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη, θα πρέπει να μπορούμε να επέμβουμε δραστικά και να παρέχουμε τη βοήθειά μας, όπου και αν χρειαστεί», καταλήγει η κ. Κοντού.