Δήμος Θερμαϊκού: Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί στις συμμαχίες

Ροδάκογλου

του Γιώργου Ροδάκογλου

Δημοσιογράφου

Πολιτικά ρευστή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Θερμαϊκού και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με βεβαιότητα από τώρα το εκλογικό αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι συμμαχίες και οι συνέργιες που θα επικρατήσουν μεταξύ των δυνάμεων θα είναι αυτές που θα κρίνουν το νικητή. Συνεπώς οι έως τώρα πεποιθήσεις πρωτιάς με διαφορά ποσοστών που διαρρέουν, φαντάζουν ως ουτοπικό σενάριο και απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Στο Δήμο Θερμαϊκού οι υποψήφιοι που θα κατέλθουν στον εκλογικό στίβο εκτός από τον νυν δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή είναι οι Θοδωρής Τζέκος και Γιάννης Μαυρομάτης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κανένας από τους τρείς, αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές, δεν θα συγκέντρωνε ποσοστό μεγαλύτερο του 23%.

Και αυτό εξηγείται έως εξής: Η εκάστοτε δημοτική αρχή είναι αυτή που κρίνεται αυστηρά για το έργο της και πάντα χρεώνεται τη φθορά. Επομένως η μείωση της δημοφιλίας τόσο της διοίκησης όσο και του προσώπου που την εκπροσωπεί θεωρείται δεδομένη. Φθορά όμως διαπιστώνεται και στην πλευρά των αντιπάλων καθώς δεν υπήρξε συγκροτημένος πολιτικός λόγος με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των παρατάξεων να περιορίζονται σε μια αντιπαράθεση μεταξύ ενός κλειστού κύκλου ανθρώπων που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση τους από του πολίτες.

Ο Θοδωρής Τζέκος συγκριτικά με τους Γιώργο Τσαμασλή και Γιάννη Μαυρομάτη εμφανίζεται ενισχυμένος αλλά η δύναμη του είναι συνάμα και προβληματική στην περιοχή της Περαίας μολονότι έχει το θετικό πλεονέκτημα του νέου και του πολιτικά άφθαρτου. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μαυρομάτης φαίνεται να έχει χάσει αρκετό έδαφος από την δημοφιλία των περασμένων χρόνων και χρειάζεται υπερπροσπάθεια για να ανακτήσει τις δυνάμεις του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να πετύχει κάτι καλύτερο. Ο πρώην δήμαρχος έχει όμως τώρα, το πλεονέκτημα μιας πολύχρωμης διευρυμένης συμμαχίας με δοκιμασμένους εκπροσώπους στον πολιτικό στίβο όπως τους: Αντώνη Ματζάρη, Νίκο Παράσχου, Γιώργου Χατζηβαλάση, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί εάν συμμετέχει και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής.

Δήμος Θερμαϊκού υποψήφιοι

Κατά τις εκτιμήσεις όλων, η δύναμη της συμμαχίας θα είναι περισσότερο ισχυρή εάν προστεθεί και η παρουσία του Θοδωρή Τζέκου η οποία συγκλίνει περισσότερο με το πνεύμα της ενότητας και εκφράζει το καινούργιο. Η άνοδος Τζέκου στον Δήμο Θερμαϊκού είναι αισθητή και βρίσκεται σε πορεία αυξητικών τάσεων, όχι όμως σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Όπως δείχνουν οι έως τώρα καταστάσεις είναι ιδιαίτερα αγαπητός αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα στη συγκρότηση συνδυασμού, σε αντίθεση με τον Μαυρομάτη. Επομένως η συμμετοχή του στο διευρυμένο σχήμα θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα, και θα ήταν γενναίο από πλευράς των συμμάχων αν επισφραγιστεί η συμφωνία αυτή με την υιοθέτηση μιας ισομερούς κατανομής της διοίκησης, μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών, με στόχο την εκλογική τους νίκη. Με τον τρόπο αυτό η συμμαχία πετυχαίνει να δικαιώσει τον Γιάννη Μαυρομάτη αλλά ταυτόχρονα να ανοίξει το δρόμο σε ένα νέο πρόσωπο, καινοτομία που θεωρείται βέβαιο πως θα εκτιμηθεί από τους ψηφοφόρους.

Αναφορικά τώρα με τον νυν δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή σαφέστατα και αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της εκλογικής αναμέτρησης μπροστά στο ενδεχόμενο συστράτευσης Τζέκου –Μαυρομάτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση εκτιμάται πως θα είναι μεν πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αλλά η διαφορά δεν αποκλείεται να βρίσκεται στο νήμα και ίσως δεν θα πρέπει να εφησυχάζει γιατί ήδη έχει απώλειες τις οποίες είναι αμφίβολο εάν θα ανατάξει.

Σε γενικότερη εικόνα, κάτι που αφορά όλους τους υποψηφίους, είναι οι αρνητικοί παράγοντες που δεν υπολογίζουν, λόγω των κολακειών που δέχονται από το στενό τους περιβάλλον και αυτό τους αποπροσανατολίζει από μια ρεαλιστική αποδοχή. Ο πρώτος αρνητικός παράγοντας για τους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου είναι απογοήτευση των πολιτών που ίσως να ξεπερνάει και το 60%. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αδιαφορία για τα πρόσωπα που κατέρχονται στις εκλογές, κάτι που δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και ως ένα μεγάλο ποσοστό αποχής της τάξεως του 30% από την πρώτη Κυριακή. Και τέλος, ένας τρίτος παράγοντας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα είναι η επαφή με τους νέους ψηφοφόρους. Η νεολαία στην πλειοψηφία της δεν γνωρίζει τους υποψηφίους, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθούν είναι σε λάθος κατεύθυνση και ότι θα πρέπει να «ιδρώσουν» στους επόμενους μήνες εάν θέλουν να πετύχουν έστω μια ελάχιστη προσέγγιση μαζί της.