Καλά νέα: Δοκιμές για πιθανή θεραπεία του κορονοϊού

Στεργίου κορονοϊό κορονοϊός εμβιομηχανική καρκίνο COVID εμβόλια

του Δρ. Νικόλαου Στεργίου

Assistant Dean of the Division of Biomechanics and Research Development at the University of Nebraska at Omaha, Distinguished Community Research Chair and Professor of the Department of Biomechanics at the University of Nebraska at Omaha, Director of the Center for Research in Human Movement Variability at the University of Nebraska at Omaha, Professor of the Department of Environmental Agricultural and Occupational Health of the College of Public Health at the University of Nebraska Medical Center

Στο Πανεπιστήμιο που εργάζομαι έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να υπάρχει μια ειδική μονάδα για την καταπολέμηση μεταδοτικών ιών (University of Nebraska Medical Center Biocontainment Unit).

Είναι στην ουσία ένας ασφαλής χώρος για ασθενείς με εξαιρετικά μεταδοτικές ασθένειες ο οποίος προστατεύει και το προσωπικό που εργάζεται εκεί, αλλά και τον γενικότερο πληθυσμό. Στην μονάδα μας είχε αντιμετωπιστεί το 2014 και ο ιός Εμπολα ο οποίος είχε τότε εξαπλωθεί στην Αφρική. Εδώ έχουν μεταφέρει οι Αμερικάνικες αρχές 15 ασθενείς με κορονοϊό κυρίως από το κρουαζιερόπλοιο που είχε απομονωθεί στην Ιαπωνία, το Diamond Princess.

Η ειδική λοιπόν μονάδα που έχουμε έχει ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή όπου ένα συγκεκριμένο φάρμακο εξετάζεται σαν αντίδοτο για τον κορονοϊό.

Το φάρμακο ονομάζεται REMDESIVIR και έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με Εμπολα αλλά και σε ζώα που είχανε πάθει μια άλλη σχετική ασθένεια, το ΣΑΡΣ. Το ΣΑΡΣ επηρεάζει πρωτίστως το αναπνευστικό όπως και ο κορονοϊός. Υπάρχει επίσης μεγάλη γενετική ομοιότητα μεταξύ των δυο ιών.

Εάν βέβαια αποδειχθεί ότι αυτό το φάρμακο είναι αποτελεσματικό θα είναι για άτομα που πραγματικά θα το έχουν ανάγκη όπως αυτά που η ασθένεια έχει προχωρήσει σε πνευμονία, μια και το 80 με 90% των ατόμων που έχουν κορονοϊό έχουν συνήθως ήπια συμπτώματα σαν αυτά που βλέπουμε στην κοινή γρίπη. Η κλινική δοκιμή μπορεί επίσης να τροποποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα έτσι ώστε να δοκιμαστούν και άλλα φάρμακα.

Είναι επίσης καταπληκτικό το πόσο γρήγορα στήθηκε αυτή η κλινική δοκιμή, αλλά η εμπειρία που έχει δώσει στο προσωπικό μας το Εμπολα έχει βοηθήσει πάρα πολύ, όπως φυσικά και η βοήθεια από τα Κρατικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Τέλος οι 15 ασθενείς που βρίσκονται εντός της μονάδας μπορούν να βοηθήσουν άμεσα με την εθελοντική συμμετοχή τους στην κλινική δοκιμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *