ΑΑΔΕ: Αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις και φόρους – Τι πρέπει να ξέρετε

Εφορία

Αντίστροφη μέτρηση για τρεις προθεσμίες

Αλλαγές όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και επίσπευση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 φέρνει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα έχουν οι έγγαμοι φορολογούμενοι, που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος για το 2023, αλλά και τα τραπεζικά ιδρύματα που καλούνται να στείλουν στην ΑΑΔΕ πληθώρα στοιχείων για αποταμιεύσεις, υποχρεώσεις και κινήσεις λογαριασμών για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

Έως και 28 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους οι έγγαμοι φορολογούμενοι, που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος έτους 2023.

Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή:

Πολίτες

Εισόδημα

Γνωστοποίηση Χωριστής Δήλωσης, είτε από τον φορολογούμενο με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης είτε από, ειδικά για τον σκοπό αυτό, εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Σημειώνεται πως μετά την προθεσμία αυτή δεν θα είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2023. Από την άλλη, αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής
χωριστής δήλωσης Φ.Ε. μέχρι τις 28/2, τότε οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2023.

«Κλειδωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ

Τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν στείλει στην ΑΑΔΕ πληθώρα στοιχείων για αποταμιεύσεις, υποχρεώσεις και κινήσεις λογαριασμών, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ώστε να υπάρχει η βάση δεδομένων – σύγκρισης, ενόψει της υποβολής δηλώσεων η οποία θα ξεκινήσει φέτος στα τέλη Μαρτίου.

Ο λόγος είναι πως, φέτος, τα ποσά στις δηλώσεις ΦΠΑ χιλιάδων υπόχρεων θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ ,με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, αλλά και τη διασφάλιση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων.

Ωστόσο, ακόμα δεν είναι «κλειδωμένα» και οι υπόχρεοι μπορούν να κάνουν διορθώσεις, αν πιστεύουν πως χρειάζονται, καθώς σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα περιθώριο απόκλισης διόρθωσης στο 30%.

Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά φέτος, 1.000.000 φυσικά πρόσωπα δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν δήλωση, εφόσον το επιθυμούν.

Μέχρι τις 8 Μαρτίου οι δηλώσεις Ε9

Μέχρι τις 8 Μαρτίου 2024 θα πρέπει να δηλώσουν τις μεταβολές που επήλθαν το 2023 στην περιουσιακή κατάσταση χιλιάδες φορολογούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις αυτές βασίζεται η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς η σύντμηση της προθεσμίας δήλωσης των αλλαγών συνδέεται με την αύξηση του πλήθους των δόσεων του ΕΝΦΙΑ ήδη από εφέτος.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρείται η δήλωση των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει (συγκεκριμένα η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας).

Πηγή: Eurokinissi