Εφάπαξ: Πως να κάνετε ηλεκτρονικά την αίτηση 

Ηλεκτρονικά μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr), για το εφάπαξ μισθωτών, ασφαλισμένοι σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι σε 20 πρώην Τομείς Πρόνοιας και οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι σε 6 πρώην Τομείς Πρόνοιας μπορούν να υποβάλουν αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά την αίτηση τους για το εφάπαξ.

Η σχετική πλατφόρμα ανοίγει για τους:

μισθωτούς εργαζόμενους σε επιχειρήσεις Μετάλλου, Λιπασμάτων, Τσιμέντων, Εμπορικών Καταστημάτων,

ξενοδοχοϋπαλλήλους,

λιμενεργάτες,

υπαλλήλους πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΡΤ),

υπαλλήλους τραπεζών,

εφημεριδοπώλες,

ναυτικούς (κατώτερα πληρώματα και – αξιωματικούς εμπορικού ναυτικού),

μηχανικούς,

υγειονομικούς,

δικηγόρους,

συμβολαιογράφους,

δικαστικούς επιμελητές,

εργολήπτες δημοσίων έργων.

Ενώ, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενταχθούν στην ανωτέρω διαδικασία και οι λοιποί πρώην Τομείς που δεν καλύπτονται από τη νέα υπηρεσία.

Πώς θα κάνετε την αίτησή σας

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση απονομής Εφάπαξ» o χρήστης μπορεί να εισέλθει:

είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr,

είτε μέσω του ιστότοπου www.efka.gov.gr

Η διαδρομή που ακολουθεί είναι:

1. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

2. Συνταξιούχοι

3. Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης & Εφάπαξ Παροχής

Σημειώνεται πως η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία δεν απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά για την πλειονότητα των δικαιούχων, ωστόσο, για τις περιπτώσεις που -βάσει διατάξεων- ζητούνται δικαιολογητικά, αυτά καθορίζονται στο έντυπο υποβολής της αίτησης και αποστέλλονται μόνον ηλεκτρονικά σε ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) που υποδεικνύεται στο ίδιο έντυπο.

Εφόσον χρειαστεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία που απαιτούνται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, Ιανουάριος – Αύγουστος 2023, κατατέθηκαν περισσότερες από 14.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα, για την απονομή εφάπαξ. Σημειώνεται πως από αυτές, αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα είναι 10.000 εκ των οποίων τα 4.500 είναι παγωμένα λόγω οφειλών στο δημόσιο.