Μια ανακοίνωση που δεν περίμεναν οι Ελληνες έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης (30/11) κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου τόσο για ψηφοφόρους στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, μίας ιστορικής τομής, που θα ισχύσει από τις ευρωεκλογές.
Στις παρακάτω φωτογραφίες καταγράφεται πώς θα είναι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου που θα εφαρμοστεί ήδη από τις επικείμενες ευρωεκλογές. Οι περαιτέρω λεπτομέρειες γύρω από όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό, θα γίνουν από την υπουργό Εσωτερικών στις 3 το μεσημέρι.
Η επιστολική ψήφος είναι η δυνατότητα να μπορείς να ασκείς το εκλογικό σου δικαίωμα από τον τόπο όπου κατοικείς και να μην χρειάζεται να μεταβείς δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο σου.
Παράλληλα η επιστολική ψήφος θα βοηθήσει σημαντικά όσους δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα: τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους εποχιακούς εργαζόμενους, τους ναυτικούς, όσους εργάζονται την ημέρα των εκλογών, ακόμα και των φοιτητών ή των μαθητών των τελευταίων τάξεων του λυκείου.
Δείτε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές από την Ελλάδα και το εξωτερικό»
Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις ρυθμίσεις η επιστολική ψήφος θα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες του εξωτερικού και του εσωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί
Βασικό ζήτημα οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού (και εντός της Ελλάδας) να δηλώνουν δηλώνουν εγκαίρως την πρόθεσή τους για επιστολική ψήφο.
Η πρόθεσης για επιστολική ψήφο θα γίνεται ψηφιακά καθώς σε συγκεκριμένη πλατφόρμα θα δηλώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους οι ενδιαφερόμενοι.
Απαραίτητη και πιο σημαντική είναι η υποβολή έγκυρης διεύθυνσης κατοικίας.
Η επιστολική ψήφος δεν θα αφορά μόνο όσους ζουν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό ή μετανάστευσαν λόγω κρίσης, αλλά ακόμα και τον πολίτη που την περίοδο των εκλογών διαμένει εκτός συνόρων προσωρινά (για επαγγελματικούς σκοπούς, για παράδειγμα) και δεν θα μπορεί να έχει αυτοπρόσωπη παρουσία στις εθνικές κάλπες.
Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα λειτουργεί ειδική εφορευτική επιτροπή.
Από αυτή την επιτροπή, μόλις ο ενδιαφερόμενος δηλώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μπει στον κατάλογο της επιστολικής ψήφου, θα διαγράφεται από τον κατάλογο της εκλογικής περιφέρειάς του, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο διπλής ψήφου.
Στη συνέχεια θα γίνεται ο τυπικός έλεγχος των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου στη συνέχεια (εφόσον δεν υπάρχει κώλυμα) να αποστέλλεται από την εφορευτική επιτροπή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, ένας φάκελος στη διεύθυνση του εξωτερικού που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει καταχωρίσει, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επιστολική ψήφο.
Οσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιστολική ψήφο:
«Μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 και ύστερα από την άρση πρακτικά κάθε εμποδίου γι’ αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδος, την επιστολική ψήφο. Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική τομή η οποία, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μία πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς ουσιαστικά διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Και συνέχισε: «Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Γιατί όσον αφορά στο εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, συχνά εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, θα μπορεί να το κάνει από την εργασία του, με άνεση και διαθέτοντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας. Στη συνέχεια η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός θα παρουσιάσουν λεπτομερώς τις προβλέψεις του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα της επιστολικής ψήφου».
«Αλλά θέλω να τονίσω ότι την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας. Και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ενδεχομένως, συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες.
Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία. Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, να συζητηθεί πριν διασφαλιστούν οι όροι για την επιτυχία της, κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί -θα το ακούσετε στη συνέχεια στις παρουσιάσεις που θα γίνουν. Έχω μάλιστα εδώ τους φακέλους – δείγματα οι οποίοι θα σας μοιραστούν καθώς και τα σχετικά ψηφοδέλτια με τα οποία θα λειτουργήσει το νέο αυτό σύστημα. Όπως είπα, είναι μία ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας», πρόσθεσε.