Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ποιοι φοιτητές δικαιούνται έως 2500 ευρώ

Μέχρι και 2500 ευρώ αναμένεται να αυξηθεί το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα αυξάνεται σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης στέγης και των υψηλών ενοικίων.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ορίζει ότι το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ορίζεται στα 1.500 ευρώ για όλους τους φοιτητές:

των δημόσιων ΑΕΙ,
των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και
των ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και
των σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ωστόσο, το στεγαστικό επίδομα ανέρχεται στις 2.000 ευρώ, στην περίπτωση που ο δικαιούχος συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία.

Όμως οι πιο «κερδισμένοι» είναι οι φοιτητές που σπουδάζουν σε ΑΕΙ εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, ενώ φτάνει στις 2.500 ευρώ στην περίπτωση της συγκατοίκησης σε περιοχές εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη αύξηση – κατά 50% – είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και αφορούσε περίπου 50.000 φοιτητές και σπουδαστές ΙΕΚ.

Οι προβλέψεις της τροπολογίας

«1. Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500,00 €) ευρώ.

Σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000,00 €) ευρώ. Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι Φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.

Το ετήσιο στεγαστικό επίδομα χορηγείται με τους ίδιους όρους και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Το επίδομα του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000,00 €) ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που Φοιτούν σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500,00 €) ευρώ».

Πηγή φωτό: envato.com