Καιρός: Εξι ερωτήσεις και απαντήσεις από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη για την κακοκαιρία Avgi

Την πορεία της κακοκαιρίας Avgi, μέσα από έξι ερωτήσεις και απαντήσεις, αναλύει ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ενημερώνει σε ποιες περιοχές θα χιονίσει.

Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης δίνει απαντήσεις για την κακοκαιρία Avgi που άρχισε να σαρώνει τη χώρα, πλήττοντας και την Αττική.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Πολικές αέριες μάζες κινούμενες από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης προς την περιοχή μας (πρώτος χάρτης), θα προκαλέσουν ραγδαία επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια ή το χιονόνερο, τους τοπικά πολύ θυελλώδεις βοριάδες και σαφώς τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

2. ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα της οροσειράς της Πίνδου και νοτιότερα της Χαλκιδικής θα δεχτούν την επίδραση αυτού του κύματος κακοκαιρίας. Είναι γενικά περιοχές που «βλέπουν» προς το Αιγαίο ή που βρέχονται από αυτό. Αυτή η εξέλιξη προκύπτει αφενός από τη μετατόπιση της πολικής αέριας μάζας και αφετέρου με το πως αυτή αλληλεπιδρά με την τοπογραφία της χώρας μας.

Αυτή η πολική αέρια μάζα για να δώσει τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων, του χιονόνερου αλλά και των βροχών θα πρέπει να πάρει υγρασία μέσα από το Αιγαίο, να σχηματίσει σύννεφα και στη συνέχεια να εναποθέσει αυτά τα υδατώδη κατακρημνίσματα στις περιοχές όπου θα κινηθούν αυτοί οι νεφικοί σχηματισμοί. Η οροσειρά της Πίνδου από την άλλη λειτουργεί σαν “φράχτης” κι εμποδίζει την περεταίρω μετατόπιση δυτικότερα των φαινομένων. Έτσι ο αέρας που φτάνει στα δυτικά καθώς κατέρχεται από τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου φτάνει πολύ ξηρός έχοντας αφήσει τα ποσά υγρασίας που προηγουμένως απέκτησε από το Αιγαίο στις προσήνεμες βουνοπλαγιές της οροσειράς.

Στον δεύτερο χάρτη μας όπου απεικονίζεται η νεφοκάλυψη διακρίνουμε τον μηχανισμό που μόλις περιγράψαμε.

3. ΣΕ ΠΟΙΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ

Στον τρίτο χάρτη μας διακρίνονται με τις λευκές αποχρώσεις οι περιοχές που θα δεχτούν χιονοπτώσεις ενώ με τις αριθμητικές τιμές σημειώνονται και τα ενδεικτικά υψόμετρα χωρίς αυτό βέβαια να είναι και απόλυτο.
Θα δούμε τον χορό των χιονονιφάδων να στήνεται και πάνω από τη θάλασσα, περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας να βάζουν πολλά εκατοστά χιονιού και χαμηλά, και την Κρήτη να βάζει πολλά εκατοστά χιονιού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Διαβάστε επίσης  Χτύπησε το "112" στην Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

4. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΥΣΑ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ

Οι πολικές αέριες μάζες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες θα δημιουργήσουν αυτό που λέμε στη Μετεωρολογία έντονη θερμοβαθμίδα (μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας) που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε έντονη βαροβαθμίδα (μεγάλη διαφορά πίεσης) και αλληλεπιδρώντας οι παράγοντες αυτοί με την τοπογραφία της χώρας μας θα δημιουργήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους όπως διακρίνουμε και στον τέταρτο χάρτη μας με τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις.

5. ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η περιοχή της Αττικής θα δεχτεί χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (500 περίπου μέτρα και πάνω), ενώ προς τα βόρεια τμήματα θα δούμε χιονοπτώσεις και πιο χαμηλά με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 400 μέτρα και πάνω.

Ο λόγος που διατηρούνται τα υψόμετρα χιονόπτωσης σχετικά υψηλά ιδιαίτερα για τμήματα που βρίσκονται από Κηφισιά – Μαρούσι και κάτω, είναι ο βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος θα μεταφέρει υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο και που στην ουσία θα μας προστατεύσει από επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις.

Αξίζει όμως να εστιάσουμε την προσοχή μας στο βορειοδυτικό τόξο του νομού, γύρω δηλαδή από Κιθαιρώνα και δυτική Πάρνηθα όπου εκεί ο βορειοανατολικός άνεμος δεν θα ασκεί τέτοια επίδραση οπότε θα δούμε πυκνό χιόνι και με διάρκεια και μάλιστα σε πολύ πολύ χαμηλά υψόμετρα σχεδόν ημιπεδινές περιοχές.
Ο πέμπτος χάρτης μας αποτυπώνει όσα αναλύσαμε μόλις.

6. ΠΟΤΕ ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΛΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Για περιορισμό και εξασθένιση του κύματος χιονοκαιρίας θα μπορούμε να μιλάμε από το μεσημέρι της Τετάρτης με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης όπου εκεί τα φαινόμενα θα επιμείνουν ένα 24ωρο ακόμη, δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη.
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».