«Καλάθι των μαθητών»: Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και μέχρι πότε θα ισχύει

σχολικά είδη

Σε ξεχωριστό σημείο πώλησης τα προϊόντα

Προθεσμία μέχρι τις 3 Οκτωβρίου έχουν όσοι θέλουν να προμηθευτούν προϊόντα από το «καλάθι των μαθητών».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, σε ισχύ βρίσκεται το «καλάθι των μαθητών» το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα προϊόν από τις εξής κατηγορίες προϊόντων:

Σχολικές τσάντες

Κασετίνες

Τετράδια (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα)

Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά

Χρωματιστοί μαρκαδόροι

Στυλό

Γόμες

Ξύστρες

Διαβήτες

Χάρακες

Φωτοτυπικό χαρτί.

Το μέτρο θα ισχύσει έως τις 3 Οκτωβρίου, δηλαδή για την περίοδο κατά την οποία οι οικογένειες προχωρούν στις αγορές σχολικών ειδών ενόψει τη νέας σχολικής χρονιάς ενώ θα μετέχουν τόσο οι επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», εφ’ όσον διαθέτουν προϊόντα στις προαναφερθείσες κατηγορίες, όσο και εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποστέλλουν σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ., κατάλογο με τα προϊόντα και τις τιμές που περιλαμβάνονται στο «καλάθι των μαθητών». Οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» θα αποστέλλουν τους καταλόγους μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis και οι υπόλοιπες με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή.

Ξεχωριστό σημείο πώλησης

Παράλληλα, με βάση την Υπουργική Απόφαση, κατά το διάστημα 30 Αυγούστου – 3 Οκτωβρίου, τόσο για το «Καλάθι των Μαθητών» όσο και για το «Καλάθι του Νοικοκυριού», προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα τουλάχιστον ξεχωριστό σημείο πώλησης σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα.

Στο ξεχωριστό σημείο πώλησης θα διατίθενται το σύνολο των προϊόντων του «Καλαθιού των Μαθητών» και από το «Καλάθι του Νοικοκυριού» προϊόντα των εξής κατηγοριών:

-Ρύζι

-Ψωμί για τοστ

-Μακαρόνια Νο 6

-Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-Όσπρια (φακές ή φασόλια ή ρεβύθια)

-Γάλα εβαπορέ

-Χυμός τομάτας διατηρημένος

-Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)

-Ελαιόλαδο

-Ηλιέλαιο

-Λευκή ζάχαρη

-Ελληνικός καφές

-Στιγμιαίος καφές

-Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων

-Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμό επιφανειών – χλωρίνες

-Τροφές για σκύλους

-Τροφές για γάτες

Επισημαίνεται ότι για όλες τις κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το «καλάθι των μαθητών» ισχύει ήδη η διάταξη του Νόμου 5045/2023, με βάση την οποία επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα στα επίπεδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Πηγή φωτό: Eurokinissi