Κορονοϊός: Τι προβλέπονται για την άδεια εργαζόμενων γονέων που τα παιδιά τους νοσούν

Θεοδωρίδου παιδιά

Αναλυτικά η τροπολογία

Κορονοϊός: Οι γονείς που τα παιδιά τους νοσούν, έχουν το δικαίωμα να πάρουν πενθήμερη άδεια από την εργασία τους, ενώ τους δίνεται και η δυνατότητα παράτασης της.

Αναλυτικότερα, άδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται να λάβουν έως τις 15 Απριλίου 2022 οι εργαζόμενοι γονείς ιδιωτικού τομέα που έχουν παιδιά τα οποία νοσούν από τον κορονοϊό, όπως αναφέρεται στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή – Τροποποίηση του ν. 3959/2011 και ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».

Αναλυτικά, στην τροπολογία αναφέρονται τα εξής:

Αναμορφώνονται τα μέτρα διευκόλυνσης των γονέων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19 των τέκνων τους. Συγκεκριμένα, έως την 15η.4.2022 δικαιούνται, για χρονικό διάστημα έως 5 ημερών

– Να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ή

– να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορονοϊό COVID-19 (επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων), που χορηγείται για τις 4 πρώτες ημέρες απουσίας, ενώ την 5η ημέρα απουσίας δύνανται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης νόμιμης άδειας.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: Πράσινο φως από την επιτροπή στην κατάργηση της μάσκας

Οι εργαζόμενοι γονείς λαμβάνουν, κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ειδικής άδειας, το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις 3 πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την 4η ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Ειδική άδεια ασθένειας σε εργαζομένους ιδιωτικού τομέα που νοσούν από τον κορονοϊό

Στην ίδια τροπολογία επισημαίνεται ότι παρέχεται, έως την 15η.4.2022, η δυνατότητα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών, δυνάμενο να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα πρωτόκολλα:

– Να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ή

– να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.

Χορηγείται η ανωτέρω ειδική άδεια επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου, αναγνωρίζεται ως άδεια ασθένειας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.