Συντάξεις Ιουνίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για την πληρωμή τους

αναδρομικά συντάξεις πληρωμές

Ποια άλλα επιδόματα και πότε καταβάλλονται

Και η β’ δόση του επιδόματος τέκνων 2023 θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα δεδομένου ότι η εξόφλησή του γίνεται κάθε δίμηνο.

Όσοι έκαναν την αίτηση τους μετά την καταβολή της α’ δόσης θα πάρουν και τα αναδρομικά που τους αναλογούν.

Ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων

Χρονικά προηγείται πάντως η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Ιουνίου 2023 από τον e-ΕΦΚΑ.

Όπως είναι γνωστό, με στόχο τη μείωση συνωστισμού αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ, και την έγκαιρη διανομή των συντάξεων του τ. ΟΓΑ μέσω ΕΛΤΑ, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Απριλίου 2023 του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) θα καταβληθούν τμηματικά.

Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες για την πληρωμή των συντάξεων είναι οι εξής:

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
Τρίτη 30 Μαΐου 2023 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Εξόφληση των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

Αμέσως μετά τις συντάξεις σειρά παίρνουν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα εξοφληθούν την Τετάρτη 31 Μαΐου. Συγκεκριμένα, θα πληρωθούν:

Επίδομα στέγασης
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Αναπηρικά- προνοιακά επιδόματα
Επίδομα στεγαστικής συνδρομής
Επίδομα ομογενών
Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, ν. 1296/1982
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων

Έξοδα κηδείας
Επίδομα γέννησης
Επίδομα ορεινών & μειονεκτικών περιοχών
«Κόκκινα» Δάνεια
Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές
Πρόγραμμα «Γέφυρα»
Επίδομα αναδοχής

Διαβάστε επίσης  Συντάξεις Οκτωβρίου: Ερχονται αλλαγές ως προς τις πληρωμές

Πληρωμή της β’ δόσης του επιδόματος τέκνων

Την ίδια μέρα θα καταβληθεί και η β’ δόση του επιδόματος τέκνων για όσους πρόλαβαν να υποβάλλουν την σχετική αίτηση το διάστημα που ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα. Αυτή θα ενεργοποιηθεί ξανά για νέες αιτήσεις μετά την πληρωμή στο τέλος του μήνα.

Για να χορηγηθεί το επίδομα θα πρέπει να έχει υποβληθεί οριστικά σχετική αίτηση και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Α21, υποβάλλουν αίτηση στον διαδικτυακό τόπο opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.
Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων

Ο προσδιορισμός των δικαιούχων του επιδόματος τέκνων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια –βάσει του λεγόμενου ισοδύναμου εισοδήματος- ως εξής:

Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το ελάχιστο επίδομα των 28 ευρώ για 1 παιδί το λαμβάνουν ζευγάρια με οικογενειακό εισόδημα που κυμαίνεται από 17.501 ευρώ ως και 26.250 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος, λοιπόν, εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών
Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο
Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.